Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Σε Ρώσους το Portes Palace


Σε Ρώσους επενδυτές μεταβιβάστηκε το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο «Portes Palace», 4 αστέρων, δυναμικότητας 164 δωματίων, που βρίσκεται στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Κέρδος» ο επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Πόρτες κ. Γεράσιμος Μπακογιάννης.



Ο κ. Μπακογιάννης αιτιολόγησε την πώληση του «Porto Palace» ως μία στρατηγική κίνηση, την οποία σχεδίαζε τον τελευταίο χρόνο και όχι λόγω οικονομικής κρίσης. Ο κ. Μπακογιάννης δεν αποκάλυψε το αντίτιμο της πώλησης, αλλά διευκρίνισε ότι οι Ρώσοι επενδυτές, από τους οποίους ο ένας έχει καταγωγή ελβετική, ασχολούνται ήδη με τον ξενοδοχειακό κλάδο σε διάφορες χώρες. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αντίτιμο προσεγγίζει τα 9-10 εκατ. ευρώ.

Στον όμιλο Πόρτες ανήκει το ξενοδοχείο «Portes Beach», 4 αστέρων, 185 δωματίων και το «Ιstion Club & Spa», 5 αστέρων, με 99 δωμάτια και 46 σουίτες, που αποτελεί την τελευταία επένδυση ύψους περίπου 18- 20 εκατ. ευρώ που υλοποίησε ο όμιλος το 2009. Το «Portes Palace» είναι το δεύτερο ξενοδοχείο που απέκτησε ο όμιλος το 2001, ενώ το πρώτο που είχε δημιουργήσει ήταν το «Portes Beach» το 1991.

Ο όμιλος Πόρτες ήδη υλοποιεί επένδυση εκσυγχρονισμού του Portes Beach ύψους 3 εκατ. ευρώ, η οποία υπολογίζει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2012. Η κρίση δεν πτοεί τον όμιλο για νέα επενδυτικά ανοίγματα, καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Μπακογιάννης, βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για την αναζήτηση ξενοδοχειακής μονάδας ή έκτασης εκτός Χαλκιδικής. Αναζητεί ξενοδοχείο ή έκταση σε Δωδεκάνησα, Επτάνησα, Θάσο και άλλες περιοχές, όπως επισημαίνει. Ακόμη συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές, καθώς δεν έχει προβεί στην επιλογή κάποιας έκτασης ή μονάδας από αυτά που έχει εξετάσει μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μπακογιάννης δεν ήθελε να αναφερθεί στα οικονομικά του ομίλου, αλλά ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2009 ήταν 8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη περί τα 300.000 ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του «Κέρδους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιο, πρόκειται για την τρίτη επένδυση Ρώσων στη Χαλκιδική. Η πρώτη αφορά την εξαγορά του ξενοδοχείου «Ποτίδαια Παλλάς» από το τουριστικό πρακτορείο του κ. Μουζενίδη, που φέρνει τουρισμό από Ρωσία. Η δεύτερη αφορά επένδυση με την επωνυμία Γρηγοριάδης (δεν έχει σχέση με τoν όμιλο Ghotels) που είναι ρωσικών συμφερόντων στο Παλιούρι Χαλκιδικής στο πρώτο πόδι της Κασσάνδρας. Επίσης, σημειώνει ότι έχουν γίνει αγορές εκτάσεων από Ρώσους στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων ο κ. Τάσιος το αποδίδει στο γεγονός ότι η Χαλκιδική είναι ευρέως γνωστή στους Ρώσους ταξιδιώτες. Παραδέχεται ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από Ρώσους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι αναζητούν ευκαιρίες και καλές τιμές για να προβούν σε μ;iα αγορά ξενοδοχείου. Υπογραμμίζει ότι τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής μέχρι σήμερα έχουν «αντισταθεί» στην κινητικότητα των Ρώσων επενδυτών.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι όσο συνεχίζεται η οικονομική ύφεση, μειώνεται η ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την υψηλή φορολογία, τις νέες επιβαρύνσεις, αλλά και τη μείωση των τιμών των τουριστικών πακέτων, δεν αποκλείει να αλλάξουν χέρια κάποια ξενοδοχεία στο μέλλον. Ο κ. Τάσιος τόνισε ότι οι πληρότητες μπορεί να είναι καλές στη Χαλκιδική, αλλά οι τιμές είναι μειωμένες και έτσι υπάρχει πτώση του τζίρου των ξενοδοχείων, παρά την αύξηση των διανυκτερεύσεων.

Πηγή: www.kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου