Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

UBS: Στα 120 δολ το πετρέλαιο σε ορίζοντα τριμήνου! Τι προβλέπει για μετοχές, ομόλογα και παγκόσμια οικονομία…

Μια ιστορία χωρίς σύντομο τέλος, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλά, πολλά χρόνια συνιστά, σύμφωνα με τη UBS, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σε έκθεσή του με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου και τίτλο «A Middle East stress test (Το stress test της Μέσης Ανατολής)», ο οίκος εκτιμά ότι εντός των ερχόμενων τριών μηνών οι τιμές του πετρελαίου θα «δοκιμάσουν» τα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη σε ετήσια βάση, στα 100 δολάρια. Καθώς η UBS επιχειρεί να εξετάσει την πορεία των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο, εντοπίζει αρκετές ομοιότητες με τα δικτατορικά καθεστώτα που ίσχυαν παλαιότερα σε Βραζιλία, Χιλή και Αργεντινή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ένα «κύμα εκδημοκρατισμού» άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα, ωστόσο δεν επρόκειτο για μια εύκολη και σύντομη διαδικασία.
Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν ότι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική οι διαφορές μεταξύ των κρατών είναι σημαντικές, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης των αναταραχών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Οι χώρες με μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, υψηλότερο πληθωρισμό και λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους, ήτοι η Τυνησία, η Ιορδανία και η Λιβύη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα πάντα με τη UBS, για το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, χώρες με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ο οίκος, παράλληλα, επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επιδρούν θετικά κατά γενική ομολογία στην κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο, τονίζοντας ότι η ενέργεια παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές του.
Μέσα από την εν λόγω έκθεση, η UBS επιχειρεί να απαντήσει και στη βασική ανησυχία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η οποία και αφορά στο μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχουν στην πορεία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι το momentum θα παραμείνει ισχυρό» εκτιμά ο οίκος, ωστόσο καθιστά σαφές ότι η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα δρα ανασταλτικά στις προσπάθειες ανάπτυξης.

Εύθραυστες οι αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα…

Στην ίδια έκθεση, η UBS προβλέπει ότι οι αγορές θα παραμείνουν «εύθραυστες» βραχυπρόθεσμα, μετά τα κέρδη της τάξης του 25% που έχουν καταγράψει από τα μέσα του 2010. «Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα πτώση 2% των διεθνών αγορών σηματοδοτεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για περαιτέρω υποχώρηση και διατήρηση της μεταβλητότητας στο προσεχές μέλλον» επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.
Η UBS συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα όσον αφορά στις κινήσεις στους στο μέτωπο των αναδυόμενων αγορών. Ειδικότερα, προειδοποιεί ότι η αδυναμία σε αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα θα συνεχιστεί, ενώ στον αντίποδα τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Γερμανία θα σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις, στον απόηχο του «ελκυστικού» συνδυασμού ανάπτυξης – πληθωρισμού που εμφανίζουν.
Τέλος η UBS εκτιμά ότι το 2011 θα είναι περισσότερο η χρονιά των μετοχών και όχι η χρονιά των ομολόγων…

www.bankingnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “UBS: Στα 120 δολ το πετρέλαιο σε ορίζοντα τριμήνου! Τι προβλέπει για μετοχές, ομόλογα και παγκόσμια οικονομία…”

Ιδού γιατί το Ελληνικό κράτος είναι διάφανο!

Είναι το θέμα που προαναγγείλαμε χθες. Προτιμήσαμε από το να βάλουμε σάλτσες και να γράφουμε κατεβατά, να παραθέσουμε μόνο στοιχεία χωρίς ούτε μία δική μας παρέμβαση (εκτός από τα ενδιάμεσα σχόλια).

Ποιος ήταν λοιπόν ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ της "Διεθνούς Διαφάνειας" Ελλάδος από το 2005; Ο κύριος Αριστομένης Συγγρός.

"Ως εμπειρογνώμονας σε θέματα διαφάνειας έχει συνεργασθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες Ομοσπονδιακές και Πολιτειακές Αρχές των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς."

Δείτε λοιπόν ενδιαφέροντα σημεία από το...βιογραφικό του κυρίου Αριστομένη Συγγρού:



Με σπουδές σε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γερμανία, ο Άρης Συγγρός εργάστηκε στην SIEMENS την περίοδο 1987-1999 κατά την διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε σε διευθυντικές θέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Βιετνάμ). Ως εξειδικευμένος εμπειρογνώμονας της Κεντρικής Υπηρεσίας Οργάνωσης και Συμβούλων της SIEMENS ανέλαβε την επίλυση προβλημάτων σε πολλά καίρια projects της εταιρείας σε διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Σουηδία, κ.ά).

Έπειτα; Μα που αλλού;

Από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Διευθυντής Λειτουργικού Σχεδιασμού στην ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» με αντικείμενο τον σχεδιασμό της επιχειρησιακής λειτουργίας του Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου, του οποίου ανέλαβε και την διοίκηση κατά την διάρκεια των Αγώνων.

ΜΚΟ έχουμε;

Διατηρεί ενεργό παρουσία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σήμερα είναι μέλος της ευρείας συντονιστικής επιτροπής της «Καμπάνια των 800 ΜΚΟ για το Σύνταγμα».

Και πως αξιοποιεί η "νέα διακυβέρνηση" αυτό το στέλεχος με το πλούσιο βιογραφικό;

Τον ορισμό του κ. Αριστομένη Συγγρού στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» και διακριτικό τίτλο «Invest in Greece S.A.» ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Συγγρός διαθέτει μεγάλη διοικητική εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της «Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς» τα τελευταία πέντε χρόνια. (25/01/2011)

Και μία μεγάλη αλήθεια από το στόμα του Άρη Συγγρού: Ζήτημα νοοτροπίας η διαφθορά στην Ελλάδα (Καθημερινή)

Διαφωνεί κανείς;

I LOVE THIS COUNTRY!!

πηγη:apneagr.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Ιδού γιατί το Ελληνικό κράτος είναι διάφανο!”

Οι ψευδαισθήσεις της Δύσης για την επόµενη µέρα στη Λιβύη

ΤΟΥ CHARLES A. KUPCHAN

Η βία κλιµακώνεται στη Λιβύη, αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις παραµένουν σιωπηλές και µπερδεµένες. Η σύγχυση είναικατανοητή. Η αναταραχή επιβεβαιώνει την επιθυµία των λαών για αξιοπρέπεια και ελευθερία, και ταυτόχρονα ανατρέπει καθεστώτα στα οποίαβασίζεται η Δύση για ενέργεια και στρατηγική συνεργασία. Εάν η δηµοκρατία αποκτήσειρίζες στην περιοχή – κάτι που δεν είναι ακόµα σίγουρο –οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν θα είναι πολύ λιγότερο συνεργάσιµες από τα απολυταρχικά ....

καθεστώτα που θα αντικαταστήσουν. Οσο πιο δηµοκρατική γίνεται η Μέση Ανατολή τόσο µεγαλύτερο ρόλο θα παίξει το Ισλάµ στην πολιτική ζωή. Οι Δυτικοί θα πρέπει να σταµατήσουν να έχουν την ψευδαίσθηση ότι η εξάπλωση της δηµοκρατίαςστην περιοχή θα σηµαίνει και την εξάπλωση των δυτικών αξιών. Το έθνος - κράτος στη Μέση Ανατολή είναι εισαγόµενο κατασκεύασµα που έφθασε εκεί µέσω των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών. Το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία και τα περισσότερα κράτη στην Αραβική Χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική είναι πολιτικές κατασκευές που άφησαν πίσω τους οι αποικιοκρατικές δυνάµεις.

Ολα αυτά δεν σηµαίνουν ότι η Δύση θα πρέπει να αντισταθεί στα πολιτικά ανοίγµατα που επιτέλους σηµειώνονται στη Μέση Ανατολή. Οµωςθα πρέπει να προσεγγίσει τις εξελίξεις µε ανοιχτά µάτια. Αντί να κάνουν υπερβολικά διαγγέλµατα για την εξάπλωση της ελευθερίας, οι δυτικοί ηγέτες καλύτερα θα ήταν να καταστρώνουν σχέδια αντιµετώπισης µιας Μέσης Ανατολής που, αν και θα είναι πιο δηµοκρατική, θα συνδέεται πιο στενά µε το πολιτικό Ισλάµ και θα είναι πιο ευάλωτη στις περιφερειακές αναταράξεις.


Ο Charles A. Kupchan είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήµιο Τζορτζτάουν.

Δημοσιεύθηκε στους ΤΗΕ NEW YORK तिमेस

πηγη:www.tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
read more “Οι ψευδαισθήσεις της Δύσης για την επόµενη µέρα στη Λιβύη”

Ξεμπερδεύοντας το κουβάρι υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής και λιγότερο γεωλογίας, ίσως γι’ αυτό η ομιλία του καθηγητή Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ Ανδρέα Γεωργακόπουλου, ενός από τους πλέον ειδικούς στον συγκεκριμένο τομέα, επικεντρώθηκε όχι τόσο στην ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων αλλά στην επιτακτική ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σήμερα η Νοτιοανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, εξαιτίας των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Λεβιάθαν, Ταμάρ και Νταλίτ του Ισραήλ, αλλά και στο κυπριακό οικόπεδο 12, νοτιοδυτικά της Κύπρου. Γεωλογικό ενδιαφέρον για την ύπαρξη υδρογονανθράκων θα μπορούσε να έχει και η περιοχή βορειοδυτικά της μεγαλονήσου, εκτιμούν πολλοί ειδικοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Γεωργακόπουλος.

Κλειδί το Καστελόριζο
Μόνο που για να γίνουν έρευνες από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ. «Το Καστελόριζο κατοικείται και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαθέτει ΑΟΖ» τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος κατά την ομιλία του σε ένα κοινό φοιτητών και καθηγητών του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Όπως εξήγησε, αν η Ελλάδα κηρύξει ΑΟΖ και η οριοθετική γραμμή χαραχθεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της νήσου Στρογγύλης, η ΑΟΖ της χώρας μας θα εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, και οι δύο θα παρεμβληθούν μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, περιορίζοντάς τες.
Ωστόσο η χώρα μας δεν προχώρησε σε συνομιλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία, αλλά προτίμησε να ξεκινήσει επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο όταν η Αίγυπτος άρχισε συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, με την οποία όμως δεν έχει κοινά θαλάσσια σύνορα. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να έχουν εφαπτόμενες ΑΟΖ (αποκλείοντας την Ελλάδα) μόνο στην περίπτωση που δεν υπολογιστεί ότι στην περιοχή η χώρα μας έχει δικαιώματα ΑΟΖ εξαιτίας του Καστελόριζου. «Τώρα με τις ταραχές σε Λιβύη και Αίγυπτο κανείς δεν εγγυάται πώς θα προχωρήσει το θέμα» εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Στη Χάγη αύριο
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τα χωρικά ύδατα μπορούν να επεκταθούν στα 12 μίλια από τη βάση της ακτογραμμής μιας παράκτιας χώρας. Μετά τα γεγονότα του 1987 δεν προχώρησε η επέκταση πέρα από τα 6 μίλια, ενώ το 1995 η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 μίλια. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, ενώ το τουρκικό casus belli τέθηκε για τα 12 μίλια, με τη στάση της χώρας μας να μην ανακηρύσσει ΑΟΖ είναι σαν να το επεκτείνει ακόμη παραπέρα. Επίσης διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα επιμένει στον γεωλογικό όρο της υφαλοκρηπίδας (που υιοθετεί και η Τουρκία, υπερασπιζόμενη τα δικά της συμφέροντα), όταν η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί από την ΑΟΖ εδώ και δεκαετίες. Κατά τον ίδιο, η χώρα μας «πρέπει να πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης αύριο, για να οριοθετήσει ταυτόχρονα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Που κατέληξε η διαμάχη Ρουμανίας και Ουκρανίας για την ΑΟΖ της νήσου Serpent
Η Τουρκία, η οποία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, θεωρεί τη Μεσόγειο ειδική περίπτωση, χαρακτηρίζοντάς την ημίκλειστη θάλασσα.
Ωστόσο, το 2009 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε μια απόφαση σχετικά με οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το αν ήταν κλειστή ή ημίκλειστη, στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για την περίπτωση της Ελλάδας. Η υπόθεση αφορά στη νήσο Serpent της Ουκρανίας, μόλις 0,17 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μήκους 662 μέτρων, γύρω από την οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου! Η Ρουμανία υποστήριζε ότι το συγκεκριμένο νησί δεν δικαιούται ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ και η επίλυση του θέματος παραπέμφθηκε στο διεθνές δικαστήριο.
Αν και το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ΑΟΖ στο μικρό νησάκι (σημειωτέον ότι κατοικήθηκε από 100 άτομα μόλις την τελευταία πενταετία, προφανώς με συγκεκριμένη σκοπιμότητα), οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών κυρίως με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Από την οριοθέτηση των ΑΟΖ η Ρουμανία κέρδισε το 79,3% της θαλάσσιας ζώνης και η Ουκρανία το 20,7% (που όμως περιελάμβανε την επίμαχη περιοχή του κοιτάσματος).
Στην περίπτωση της Ελλάδας, βέβαια, το Καστελόριζο κατοικείται και άρα η ύπαρξη ΑΟΖ θεμελιώνεται.
Η υπόθεση της νήσου Serpent δείχνει ότι σε μια ενδεχόμενη διεκδίκηση της χώρας μας στο διεθνές δικαστήριο μπορεί η Ελλάδα να μη δικαιωθεί απολύτως, παρατήρησε ο κ. Γεωργακόπουλος, πρόσθεσε όμως ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα άμεσα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ή οι πετρελαϊκές εταιρείες να λύσουν το θέμα για μας, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση η θέση μας αποδυναμώνεται όταν θα διαπραγματευτούμε τους όρους για την εκχώρηση περιοχών για έρευνες» σημείωσε.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
- Η υφαλοκρηπίδα είναι μια γεωλογική έννοια που αναφέρεται στην επιφάνεια που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτείνεται μέχρι του σημείου που διακόπτεται απότομα το υφαλοπρανές. Η Τουρκία δεν αποδέχεται αυτό τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας.
- Η ΑΟΖ μιας περιοχής επεκτείνεται στα 200 ν.μ. από την ακτογραμμή εφόσον δεν «επικαλύπτεται» από ΑΟΖ γειτονικού κράτους. Σ’ αυτή την περίπτωση το «εθιμικό» δίκαιο ορίζει ότι η ΑΟΖ οριοθετείται στη μέση γραμμή.
- Βάσει των όρων της Σύμβασης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, προβλέπεται ότι τα νησιά διαθέτουν τη δική τους ΑΟΖ εφόσον κατοικούνται και άρα έχουν οικονομική δραστηριότητα. ΑΟΖ δεν υφίσταται στην περίπτωση των βραχονησίδων.
- Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτά ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.

πηγη:makthes.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Ξεμπερδεύοντας το κουβάρι υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ”

Στο σφυρί η ΕΒΖ

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, στη συνάντηση που έχει συγκαλέσει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ), αναμένεται να λάβουν την επίσημη... ψυχρολουσία οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πληροφορηθούν τα σχετικά με την απόφαση του μεγαλομετόχου ΑΤΕbank να βάλει πωλητήριο στην εταιρεία. Ιδιαίτερα αναστατωμένοι, καθώς φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στην πάλαι ποτέ κραταιά ζαχαροβιομηχανία, οι εργαζόμενοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση από τη διοίκηση της εταιρείας. Χθες μάλιστα υπήρξε επαφή της διοίκησης της εισηγμένης με τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν αποκλείεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, να αλλάξουν απόφαση για την τρέχουσα παραγωγή.
Η απόφαση της ΑΤΕ ήταν σχεδόν ειλημμένη, ωστόσο τυπικά επισημοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τη λιτή ανακοίνωση της τράπεζας, σύμφωνα με την οποία «το δσ της ATEbank αποφάσισε την πρόσληψη συμβούλου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών ΑΕ».
Με την απόφασή της αυτή η ΑΤΕ δείχνει την πόρτα της εξόδου από τις θυγατρικές της του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Αν και υπήρξαν επί μακρόν προσπάθειες η ΕΒΖ να παραμείνει στους κόλπους της τράπεζας, η επιτακτική ανάγκη για την κεφαλαιακή ενίσχυση της AΤΕbank οδήγησε στην επιλογή της πώλησης. Η τράπεζα κατέχει το 82,07% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ και το 99% της ΕΛΒΙΖ, ως εκ τούτου είναι σε θέση να κινήσει η ίδια τα νήματα της διαδικασίας πώλησης των μετοχών της χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν. Και στις δύο περιπτώσεις οι συμμετοχές της ΑΤΕ καλύπτουν τον όρο της καταστατικής πλειοψηφίας (66% που απαιτείται για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης).

Αναμενόμενη κίνηση
Η κίνηση αυτή, που ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο ψιθυριζόταν χωρίς όμως να υλοποιείται, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη, καθώς αποτελούσε υποχρέωση της Αγροτικής να απεγκλωβιστεί από τις συμμετοχές της που δεν έχουν σχέση με την τραπεζική, προκειμένου η τρόικα να συναινέσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, η οποία θεωρείται αναγκαία για να αντεπεξέλθει η ΑΤΕ τα στρες τεστ που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της ΕΒΖ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικού ύψους ζημιών. Η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση 28,76% (στα 257,35 εκατ. ευρώ) του κύκλου εργασιών της στη χρήση 2009-2010 σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση, ωστόσο τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου παρουσίασαν ζημίες 27,136 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 42,921 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η βιομηχανία επιχείρησε προ τριετίας να διαφοροποιήσει τη δραστηριότητά της επιδιώκοντας την είσοδό της στην ενεργειακή αγορά μέσω της μετατροπής δύο ζαχαρουργείων της, στην Ξάνθη και τη Λάρισα, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, ωστόσο το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε. Όπως όλα δείχνουν μετά τις ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ τη σκυτάλη θα πάρουν η Δωδώνη και η ΣΕΚΑΠ.

πηγη:makthes.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Στο σφυρί η ΕΒΖ”

Μίζες σε συνδικαλιστές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε συνδικαλιστές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά φέρεται να κατέληξε μεγάλο μέρος από τις «αμαρτωλές» προμήθειες της υπόθεσης με τα υποβρύχια, σύμφωνα με νέα έγγραφα που παρουσιάζει η Real News. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κατάθεση του αντιπροσώπου της κοινοπραξίας HDW/Ferostaal Μιχαήλ Ματαντού στην Εισαγγελία Μονάχου συνδέει άμεσα τον πρώην διοικητή των Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ, (επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου) με την υπεράκτια εταιρεία Inveco, που έχει ήδη εμφανίσει να δέχεται αμοιβές από τη γερμανική εταιρεία.

«Τουλάχιστον ένα μέρος των πληρωμών πήγαινε σε συνδικαλιστές, που έπρεπε να ικανοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η πώληση του Σκαραμαγκά στους Γερμανούς», κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Ferostaal Χανς Μόλενμπεκ.

«Ο Εμμανουήλ ήταν η Inveco» τόνισε στις γερμανικές αρχές ο κ. Ματαντός προσθέτοντας ότι, η Inveco εμπλέκεται σε αμοιβή 17.000.000 από τη HDW.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι καταθέσεις ρίχνουν φως στην υπόθεση πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη Γερμανική εταιρεία, μόλις έναν χρόνο μετά το κλείσιμο της συμφωνία αγοράς των υποβρυχίων.

Και άλλες υπεράκτιες

Η έρευνα των Γερμανών εισαγγελέων έχει ανιχνεύσει σύνδεση μεταξύ συνδικαλιστών του Σκαραμαγκά και της Rangiroa Holdings μια από τις εταιρίες που αναφέρονται στη λίστα με τις συνολικές μίζες των 55.000.000 ευρώ που έχει δημοσιευθεί στο Der Spiegel. Η υπεράκτια εταιρεία εμφανίζεται να έχει λάβει, σύμφωνα με τη λίστα, συνολικά 4.470.000 ευρώ.

Άλλες δυο εταιρείες η Asian&Middle Eastern Engineering και η Wilberforce Investnments πιστεύεται πως σχετίζονται με μέλη της «Ομάδας Α» την οποία μάρτυρες της Εισαγγελίας Μονάχου υποδεικνύουν ως την ομάδα των ανθρώπων που έδινε μίζες σε Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς.

Στο μικροσκόπιο των αρχών

Τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Εκτός από τον πρώην μάνατζερ των ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ, άλλοι δυο συνδικαλιστές ο Γιώργος Κοντάκης και ο Σταύρος Μαρκάτος, που διετέλεσαν πρόεδροι του σωματείου εργαζομένων Τρίαινα ερευνώνται από το ΣΔΟΕ τόσο σε επίπεδο λογαριασμών όσο και σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων. Ανάλογη έρευνα γίνεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, για τον επίσης στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γεώργιο Κολίρη.

Όλοι τους κατείχαν θέσεις-"κλειδιά" κατά τη διαδικασία πώλησης των ναυπηγείων.

πηγη:www.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Μίζες σε συνδικαλιστές για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”

ΑΓΑΠΗ ΝΑΙ· ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΑΓΑΠΗ;

undefined
«ἐφ' ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε»
(Ματθ. κε' 40).

Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός

1. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή έρχεται να μας υπενθυμίσει μια μεγάλη αλήθεια. Την περασμένη Κυριακή μίλησε το ιερό Ευαγγέλιο για την αγαθότη­τα του Θεού- Πατέρα, που περιμένει το πλάσμα του να επιστρέψει. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάμει να ξεχάσουμε και την δικαιοσύνη Του. Ο Θεός δεν είναι μονάχα στοργικός Πατέρας. Είναι και δίκαιος Κριτής. «Οὔτε ὁ ἔλεος αὐτοῦ ἄκριτος, οὔτε ἡ κρίσης ἀνελεήμων» λέγει ο Μ. Βασίλειος. Θα κρίνει τον Κόσμο, μας λέγει το Ευαγγέλιο, και μάλιστα όχι αυθαίρετα, αλλά σύμφωνα με τα έργα μας. Μας φέρνει, λοιπόν, η σημερινή περικοπή ενώπιον του γεγονότος της κρίσε­ως. Και λέμε «γεγονότος», γιατί η παγκόσμια κρίση αποτελεί για την πίστη μας εσχατολογική βεβαιότητα και πραγματικότητα, που ομολογείται σ' αυτό το Σύμ­βολο μας ως εκκλησιαστική πίστη: «Και πάλιν ἐρχόμενον κρῖναι ζῶντας καί νεκρούς...».

Καλούμεθα, λοιπόν, σήμερα να συνειδητοποιή­σουμε τρία πράγματα. Πρώτον, ότι Κριτής μας θα είναι ο Ι. Χριστός, ως Θεός. Σωτήρ ο Χριστός αλλά και Κριτής. Αν την πρώτη φορά ήλθε ταπεινός στη γη, «ἵνα σώσῃ τόν κόσμον», τώρα θα έλθει «ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ», ίνα κρίνη τον κόσμον. Αυτός που έγινε για μας «κατάρα» πάνω στον Σταυρό, έχει κάθε δικαίωμα να μας κρίνει, αν αφήσαμε να μείνει μέσα μας και στην κοινωνία μας ανενέργητη η θυσία Του. Δεύτε­ρον θα κρίνει όχι μόνο τούς Χριστιανούς, ούτε μόνο τούς εθνικούς, όπως πίστευαν οι Εβραίοι για την κρί­ση του Θεού. Θα κρίνει όλους τούς ανθρώπους, χρι­στιανούς και μη, πιστούς και απίστους. Τρίτον βάση της κρίσεως, το κριτήριο, θα είναι η αγάπη. Η στάση μας δηλαδή απέναντι στους συνανθρώπους μας. Καθο­λική - παγκόσμια η κρίση, καθολικό - παγκόσμιο και το κριτήριο. Ο παγκόσμιος νόμος της ανθρωπιάς, στον όποιο συναντώνται όλοι, χριστιανοί και μη. Και όσοι εγνώρισαν τον Χριστό και όσοι δεν μπόρεσαν να τον γνωρίσουν και γι' αυτό έμειναν μακριά από το Ευαγγέλιό Του. Στο νόμο αυτό, δεν υπάρχει χώρος για προφάσεις και δικαιολογίες. Η πείνα, η δίψα, η γύ­μνια, η αρρώστια, η φυλακή βοούν, δεν μπορούν να μείνουν κρυφά, για να έχει το δικαίωμα να ισχυρισθεί κάποιος πώς δεν τα πρόσεξε... Δεν μπορεί να τ' αγνοή­σει κανείς, χωρίς προηγουμένως να παύσει να έχει συναισθήματα ανθρώπου, αν δεν έχει τελείως «αχρειώσει», εξαθλιώσει, την εικόνα του Θεού μέσα του.

2. Το συγκλονιστικό μεγαλείο και την φρικτότητα της ώρας της Κρίσεως ζωγραφίζουν με υπέροχα χρώ­ματα οι ύμνοι της ημέρας. «Ὦ, ποία ὥρα τότε! ὅταν... τίθωνται θρόνοι καί βίβλοι ἀνοίγωνται, καί πράξεις ἐ­λέγχωνται καί τά κρυπτά τοῦ σκότους δημοσιεύον­ται»! Είναι φρικτή και η απλή σκέψη της ώρας της κρίσεως, γιατί όχι μόνο υπενθυμίζει την ανετοιμότητά μας να εμφανισθούμε μπροστά στο βήμα του φοβερού Κριτού, αλλά και διότι αποκαλύπτει την τραγικότητα της ζωής μας, την οποία δαπανάμε μέσα σε έργα μα­ταιότητος, που δεν αντέχουν στο φως της αιωνιότητος. Δεν δικαιούμεθα ενώπιον του κριτού μας για όσα ο κόσμος θεωρεί μεγάλα και σπουδαία: γνώσεις, θέ­σεις, τίτλους, αξιώματα, πλούτο, δόξα. Αυτά όλα είναι δυνατό μάλιστα να οδηγήσουν στην καταδίκη μας.

Κρινόμεθα βάσει της έμπρακτης εφαρμογής της αγά­πης μας. Όχι ως άτομα δηλαδή, αλλά ως μέλη της αν­θρώπινης κοινωνίας. Ο θεός δεν έπλασε άτομα, αυτό­νομα και ανεξάρτητα. Μάς έπλασε, για να γίνουμε πρόσωπα και κοινωνία προσώπων. Και οι μεγαλύτε­ρες αρετές, αν μείνουν απλώς ατομικές, είναι μετοχές χωρίς αντίκρυσμα ενώπιον του Μεγάλου Κριτού. Για­τί δεν βρήκαν την πραγμάτωση τους μέσα στην αν­θρώπινη κοινωνία. Δεν καταξιώθηκαν σε διακονίες. Έτσι λ.χ. η γνώση είναι θεία ευλογία, όταν όμως θηρεύεται για χάρη του συνανθρώπου, για την διακονία του πλησίον. Το ίδιο και η εγκράτεια και η ευλάβεια, και η νηστεία και σύνολη η άσκησή μας. Αν όλα αυ­τά γίνονται για μια ατομική δικαίωση και όχι ως δια­κονία των αδελφών, των πλησίον, μας ελέγχει η φωνή του Θεού: «Ἔλεον θέλω καὶ οὐ θυσίαν» (Ματ. θ΄ 13)! Αγάπη θέλω και όχι την θρησκευτικότητα, που αποβλέπει στην αυτοέξαρση και την αυτοπροβολή. Πού βλέπει τον τύπο ως πεμπτουσία της ευσέβειας.

3. Ο κόσμος έχει μάθει να εξαγοράζει τα πάντα, ακόμη και τις συνειδήσεις. Στο χώρο όμως της πίστε­ως δεν ισχύει ο νόμος αυτός. Η ατομική ευσέβεια δεν μπορεί να εξασφαλίσει θέση στην βασιλεία του Θεού, αν δεν γίνει πρώτα εκκλησιαστική, αν δεν συνοδεύε­ται δηλαδή από τα έργα της αγάπης. Ο στίβος του χριστιανού είναι και η κοινωνία και όχι μόνο το «ταμιείον». Εις το ταμιείον του καταφεύγει ο Χριστια­νός για τον πνευματικό του ανεφοδιασμό. Ποτέ όμως δεν εξαντλείται η πολιτεία του στο στενό χώρο της α­τομικότητας του. Αν η πνευματικότητα μας είναι ορ­θή, θα οδηγεί σε ανιδιοτελή αγάπη. Ας το ακούσουμε μια για πάντα: Το επιχείρημα των γλυκανάλατων χρι­στιανών της ανευθυνότητος και του «λάθε βιώσας» δεν έχει καμμιά δύναμη: «Κύτταξε την ψυχή σου» δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από δειλία και υποχώ­ρηση, αν δεν συνοδεύεται και από το στίβο: «Πάλευσε για να φτιάξεις τη χριστιανική σου κοινωνία». Διαφορετικά είμασθε κατά λάθος ανάμεσα σε χριστια­νούς. Η θέση μας είναι κάπου στην Άπω Ανατολή, στη νέκρωση του νιρβάνα.

4. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να προλάβω στο σημείο αυτό μια απορία. Αν κρινόμασθε βάσει της έμπρακτης αγάπης μας, τότε που πηγαίνει η πίστη; Ποια σημασία έχει ο υπέρ της πίστεως και της καθαρότητος του δόγματος αγώνας; Αν δεν έχει διαστά­σεις αιώνιες, τότε γιατί να γίνεται;

Κατά την ώρα της κρίσεως η πίστη, και ως αφο­σίωση και ως διδασκαλία, δεν αποκλείεται, όπως πι­στεύουν εν πρώτοις πολλοί. Προϋποτίθεται. Κριτής μας είναι Ο ΧΡΙΣΤΟΣ. Μας σώζει η μας κατακρίνει η συμπεριφορά και στάση μας απέναντι του. Γιατί μας διευκρινίζει ότι στο πρόσωπο Του αναφέρεται κάθε πράξη μας προς τον συνάνθρωπό μας, καλή ή κακή. Ηθικά αδιάφορες πράξεις δεν υπάρχουν. Αν τονίζει σαν κριτήριο την αγάπη, δεν σημαίνει πώς θέλει ν' αποκλείσει την πίστη. Θέλει να προλάβει ακριβώς την καταδίκη της πίστεως εκ μέρους μας σ' ένα σύνολο θεωρητικών αληθειών χωρίς ανταπόκριση και εφαρ­μογή στη ζωή μας. Όπως ο κεκηρυγμένος άθεος και ο συνειδητός αρνητής της πίστεως μεταφράζει την α­θεΐα και απιστία του σε αντίθεα έργα, έτσι και ο πιστός πρέπει να κάμει την πίστη του κινητήρια δύναμη της ζωής του. Γιατί «ἡ πίστις χωρὶς τῶν ἔργων» (Ιακ. β΄ 20) της α­γάπης, είναι νεκρά. Δεν αποκλείει, λοιπόν, την πίστη, αφού αυτή είναι η προϋπόθεση του ορθού βίου και της σωτηρίας. Αλλά και κάτι περισσότερο. Όχι μόνο «ὁ μή πιστεύσας» (εις τον Χριστό) δεν σώζεται, αλλά και ο μη ορθώς πιστεύσας. Ο Θεός δεν είναι μόνο α­γάπη, είναι και αλήθεια (Ιωαν. ιδ' 6· Α' Ιωαν. δ' 8· δ' 16· ε' 6) και μάλιστα Αυτοαλήθεια. Όποιος προδίδει την αλήθεια προδίδει και την αγάπη. Η αγάπη του Χριστού «συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ» (Α΄ Κορ. ιγ΄ 6) συζεί δηλαδή και συνευδοκιμεί με την αλήθεια, δεν υπάρχει χωρίς αυ­τήν. Να λοιπόν πώς καταξιώνεται ο αγώνας για την καθαρότητα του δόγματος. Γιατί είναι αγώνας για την αγάπη, είναι η μεγαλύτερη εκκλησιαστική διακονία. Είναι αγώνας πρώτιστα κοινωνικός, γιατί γίνεται χά­ριν του Λαού του Θεού, για να μείνει ανεπηρέαστος α­πό την πλάνη, που είναι πραγματική αυτοκτονία.

Αδελφοί μου!

Όταν ο Χριστός μας ανέφερε την παραβολή της Κρίσεως, οι λόγοι του μπορούσαν να νοηθούν όχι μό­νο σε συνάρτηση προς τούς συγχρόνους του, αλλά και προς όσους έζησαν πριν απ' Αυτόν. Όσοι δεν γνώρισαν τον Χριστό, μπορούν να έχουν λόγους να κριθούν μόνον για την αγάπη τους, μολονότι αγάπη χωρίς πίστη στον Θεό δεν είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει. Όποιος ειλικρινά ασκεί την αγάπη «δέχεται» τον Θεό, έστω και αν τον αγνοεί. Ο άπιστος δεν δύνα­ται να έχει παρά μόνο φαινομενικά αγάπη. Και μόνο εκεί, που υπάρχει βάπτισμα και «άγιο Πνεύμα», είναι δυνατό να υπάρξει «τελεία αγάπη», αγάπη χριστιανι­κή.

Το ζήτημα όμως πρέπει, νομίζω, να τεθεί κατ' άλ­λο τρόπο। Όταν εμείς σήμερα ακούμε την παραβολή, δύο χιλιάδες χρόνια μετά την σάρκωση του Υιού του Θεού, πώς είναι δυνατόν να χωρίσουμε από την αγά­πη μας την (ορθή) πίστη; Το Ευαγγέλιο λέγει καθαρά: «ὁ… μὴ πιστεύων ἤδη κέκριται, ὅτι μὴ πεπίστευκεν εἰς τὸ ὄνομα τοῦ μονογενοῦς υἱοῦ τοῦ Θεοῦ» (Ίωαν. γ' 18). Μετά την ένσαρκη δηλαδή οικονομία η κρίση εί­ναι συνέπεια της στάσης κάθε ανθρώπου έναντι του Χρίστου. Κριτήριο μένει η αγάπη. Αγάπη όμως που προϋποθέτει την εις Χριστόν πίστη. Γιατί αυτή είναι η μόνη αληθινή. Αυτή μονάχα δικαιώνει και σώζει...

πηγη:trelogiannis.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...
read more “ΑΓΑΠΗ ΝΑΙ· ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΑΓΑΠΗ;”

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η «divestment» κάνει άνω-κάτω τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η «divestment» κάνει άνω-κάτω τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αγγλική λέξη «divestment» που εμπεριέχεται στην έκθεση της Κομισιόν και περιγράφει την διαδικασία σχετικά με τη Δημόσια περιουσία , έκανε χθες άνω κάτω τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η επίσημη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών μετέφρασε τη συγκεκριμένη λέξη ως «πώληση».

Το γεγονός ενόχλησε το υπουργείο Οικονομικών, που στη δικιά του μετάφραση την αποδίδει ως …..«αξιοποίηση», καθώς άλλο πράγμα να «πουλάς» τη Δημόσια περιουσία και άλλο πράγμα να την «αξιοποιείς».

Άλλωστε για το γεγονός αυτό είχε προκληθεί ο θόρυβος μετά τις ανακοινώσεις της τρόικας στις 11 Φεβρουαρίου περί πώλησης της δημόσιας περιουσίας για να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Η μετάφραση της επίσημης υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών …πλησίασε περισσότερο την απόδοση της αγγλικής λέξης, καθώς οποιοδήποτε οικονομικό λεξικό την ερμηνεύει ως «αποεπένδυση» ή ….«Εκποίηση»

πηγη:www.politis-gr.com

Διαβάστε περισσότερα...
read more “Η «divestment» κάνει άνω-κάτω τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.”

Κανείς στην κυβέρνηση δεν ανησυχεί από την “αποτυχία” Μνημονίων του ΔΝΤ στην Λ. Αμερική, Ανατ. Ευρώπη, Τυνησία, Αίγυπτο… και σήμερα Ελλάδα;

Πανικός από την αποτυχία του Μνημονίου
Σοφία Βούλτεψη
Εγκλωβισμένη στους όρους του Μνημονίου που συνεχώς επικαιροποιούνται, με νέα μέτρα να προστίθενται συνεχώς, η κυβέρνηση καλεί όλους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ρεαλισμό και ψυχραιμία, αλλά φαίνεται ότι η ίδια έχει χάσει την ψυχραιμία της.
Πανικόβλητη μπροστά στο αδιέξοδο, με τους δανειστές μας να επιμένουν ότι βρίσκεται εκτός στόχων, με την πέμπτη δόση του δανείου κυριολεκτικά στον αέρα, η κυβέρνηση, ζητά από όλους τους υπόλοιπους να μην καταστροφολογούν, να μην κινδυνολογούν και να...
αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ρεαλισμό, ενώ την ίδια στιγμή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:
Η καταστροφή επεκτείνεται στην λεκάνη της Μεσογείου, οι πάσης φύσεως κίνδυνοι έχουν περάσει το κατώφλι της πόρτας μας και ο ρεαλισμός είναι άπιαστο όνειρο.
Σ’ αυτό συμβάλλουν και όλοι όσοι (και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης) αποφαίνονται πως το αίτιο της αποτυχίας συνίσταται στο γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το λεγόμενο «πρόγραμμα σταθερότητας». Εμφανίζονται δηλαδή να υιοθετούν πλήρως τις επιταγές της τρόικας και να υποστηρίζουν πως το χρέος αυξάνει επειδή, για παράδειγμα, δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι… επιχειρησιακές συμβάσεις!
Όσοι αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν πως με μέτρα τύπου επιχειρησιακών συμβάσεων θα λυθεί το πρόβλημα του χρέους, απλώς συμβάλλουν στην παραπλάνηση.
Διότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Και αν θέλουμε πράγματι να δούμε τι συμβαίνει με ρεαλισμό, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ ζοφερή πραγματικότητα: Η Γερμανία δεν δείχνει να κάνει πίσω, διότι είναι προφανές ότι δεν «πήρε» τίποτε από αυτά που ζητάει.
Στις 17 Μαρτίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, στην Μπούντεσταγκ θα τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος που θα αποκλείει την επαναγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με δεμένα τα χέρια. Και δεν αποκλείεται η Γερμανίδα καγκελάριος να επιδίωξε αυτήν την ψηφοφορία πριν από το Συμβούλιο, ώστε να πάει στις Βρυξέλλες οπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού και αυτό σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ επιδίωξε αυτήν την εξέλιξη. Και αυτό σημαίνει ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Βερολίνο όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά και οδήγησε την συνομιλήτριά του σε αποφάσεις που θα την βγάλουν μια και καλή από την δύσκολη θέση.
Στο μεταξύ, ακόμη και η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την διάσωση της Ελλάδας δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, δηλαδή πολύ αργά για την Ελλάδα. Ως γνωστόν στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει Γερμανοί πολίτες, προκειμένου να επιτύχουν το μπλοκάρισμα της διάσωσης της Ελλάδας.
Επιπλέον, πιθανολογείται ότι το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι δυνατόν να θέσει ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν ο μηχανισμός διάσωσης προσκρούει στην ευρωπαϊκή ρήτρα περί μη διάσωσης.
Αλλά και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την νέα εκδοχή του (επικαιροποιημένου) μνημονίου, αποτελεί αντικείμενο σύγχυσης και αντεγκλήσεων.
Η τρίτη επικαιροποίηση απαιτεί νέα μέτρα 24 δις ευρώ μέχρι το 2015, καθώς και αναθεώρηση των μέτρων.
Εγκλωβισμένη στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση οφείλει πλέον να λάβει νέα μέτρα ύψους 1,74 δις ευρώ μέσα στο 2011, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει ότι αυτά θα αφορούν στις δαπάνες και όχι σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Την περίοδο 2012-2014 τα προβλεπόμενα μέτρα είναι ύψους 19 δις ευρώ, ενώ γίνεται αναφορά σε πώληση δημόσιας περιουσίας.
«Η έκθεση της Κομισιόν λέει το αυτονόητο», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Αλλά το αυτονόητο δεν είναι πλέον αυτονόητο για κανέναν!
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Κανείς στην κυβέρνηση δεν ανησυχεί από την “αποτυχία” Μνημονίων του ΔΝΤ στην Λ. Αμερική, Ανατ. Ευρώπη, Τυνησία, Αίγυπτο… και σήμερα Ελλάδα;”

Απίστευτη εξέλιξη: Ο South Stream "υιοθετήθηκε" από την Ε.Ε. - Μεγάλη νίκη του Β.Πούτιν

ImageΡαγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με άμεσο γεωπολιτικό αντίκτυπο στην περιοχή μας: Η Ε.Ε. αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και τον ερχόμενο Απρίλιο πραγματοποιείται επίσημη παρουσίαση του όλου έργου στις Βρυξέλλες με την "σφραγίδα" της! Στη σχετική εκδήλωση θα παρευρεθούν οι πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο σχέδιο, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του. Η απόφαση της Ε.Ε. θεωρείται προσωπική νίκη του Β.Πούτιν, ο οποίος "πάλεψε" για να αποσπάσει την έγκριση και την αποδοχή της Ε.Ε. το όλο project.

Η είδηση αυτή αποτελεί «κόλαφο» για την κοινοπραξία του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco, τον οποίο υποτίθεται πως υποστηρίζει η Ευρώπη ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αλλά, φευ, στερείται επαρκούς φορτίου. Άλλωστε όπως είχε πει και πριν δύο χρόνια ο Β.Πούτιν: "Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κανέναν να σκάβει χαντάκια και να φτιάχνει αγωγούς, αλλά το θέμα είμαι με τι θα τους γεμίσει"...

Ο αγωγός South Stream είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στο οποίο συμμετείχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα και ήδη λειτουργεί κοινή εταιρεία του ΔΕΣΦΑ με την ρωσική Gazprom. Ο αγωγός πολεμήθηκε σφοδρά από τις ΗΠΑ, αλλά η ευελιξία του όλου project σε αντίθεση με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επέτρεψε την ταχεία υλοποίησή του, ειδικά όταν η Ρωσία απείλησε ότι θα περάσει στον αγωγό προς την Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλάι μέσω της Ρουμανίας και όχι μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Το γεγονός ότι ο South Stream παίρνει την "σφραγίδα" και της Ε.Ε. αλλάζει ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και δείχνει ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα δεν θα έχει την τύχη του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που σαμποταρίστηκε από φανερούς και κρυφούς φιλοαμερικανούς "παίκτες"...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
read more “Απίστευτη εξέλιξη: Ο South Stream "υιοθετήθηκε" από την Ε.Ε. - Μεγάλη νίκη του Β.Πούτιν”

Κόντρα Ρωσίας - Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Στα μαχαίρια βρίσκεται η Ρωσία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του φυσικού αερίου, με το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μιλά για «ληστεία» και «δήμευση περιουσίας» της Gazprom, και να προειδοποιεί ότι οι κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν την υποδομή για την ενέργεια θα πλήξουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.


Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου, γνωστοί ως το τρίτο ενεργειακό πακέτο, θα πλήξουν τελικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Σύμφωνα με αυτούς, η Ρωσία ίσως υποχρεωθεί να πουλήσει τμήμα του δικτύου των αγωγών της. Ο κ. Μπαρόζο προσπάθησε να εξομαλύνει τις διαφορές λέγοντας ότι οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλες τις χώρες, τονίζοντας ότι «θέλουμε η Ρωσία να παραμείνει ο σημαντικότερος εταίρος μας στο φυσικό αέριο».
Αέριο
Η Ε.Ε. εισάγει φυσικό αέριο αξίας 40 δισ. ευρώ ετησίως, το 40% του οποίου προέρχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η βασική αντίρρηση της Ρωσίας όσον αφορά τους κανόνες της Ε.Ε. είναι ότι ίσως αναγκαστεί η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία, και ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόσμο, να εγκαταλείψει το μερίδιό της σε δίκτυο φυσικού αερίου της Λιθουανίας. Η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε χθες αυτή την εξάρτηση, τονίζοντας ότι η εξέγερση στη Λιβύη καθιστά τους ρωσικούς αγωγούς πιο σημαντικούς από κάθε άλλη φορά.

πηγή: Ημερησία

Διαβάστε περισσότερα...
read more “Κόντρα Ρωσίας - Ε.Ε. για το φυσικό αέριο”

To Spiegel βλέπει επιστροφή στην δραχμή

Δεύτερο θέμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού SPIEGEL (www.spiegel.de). Αναφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία: «Κορυφαίοι ευρωπαίοι Οικονομολόγοι βλέπουν επιστροφή της δραχμής»
«Παρά το μεγάλο πρόγραμμα εξοικονόμησης, το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει τα αυξάνεται। Μια διεθνής ομάδα οικονομολόγων, η ΕΕAG, υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. (…) Το αργότερο μέχρι το 2013 η χώρα θα χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια αναφέρει η ομάδα περί του οικονομολόγου Hans-Werner Sinn, Προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας στο Μόναχο. (…) Η κρίση συνεχίζεται να υποτιμάται. Στο τέλος της συμφωνίας διάσωσης (σ.σ. με την Τρόικα) η χώρα δε θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτηθεί από την αγορά. (…) Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θέλει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, μένουν δυο μόνο λύσεις: Η επιστροφή της χώρας στη δραχμή ή μια ακόμη πιο ριζοσπαστική θεραπεία που περιλαμβάνει μείωση μισθών σε όλα τα μέτωπα. Ήδη κορυφαίες τράπεζες καταλαβαίνουν ότι δε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Σύμφωνα με τον Thomas Mirow, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η αναδιάρθρωση είναι αδύνατο να αποφευκτεί. Ο Mirow δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung ότι η Ελλάδα είναι αμφίβολο ότι μπορεί να αντέξει μακροχρόνια χρέος της τάξης του 150 % του ΑΕΠ. Για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματά της το ποσοστό θα πρέπει να μειωθεί στο 100 % του ΑΕΠ. Οι πιστωτές θα πρέπει να ξεγράψουν πάνω από το 30 % των απαιτήσεών τους. (…)»

πηγη:www.antinews.gr

Διαβάστε περισσότερα...
read more “To Spiegel βλέπει επιστροφή στην δραχμή”

Αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών;

για τις 3 Απριλίου τις προσεχείς λίγες μέρες σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, μπροστά στο ογκούμενο κύμα αντίδρασης των πολιτών στις ραγδαία διαμορφούμενες συνθήκες στην οικονομία,έχει αποφασισει σύμφωνα με πληροφορίες την άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τις 3 Απριλίου.
Με τον τρόπο αυτό το πολιτικό σύστημα ελπίζει ότι θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια που καταβάλει για να επιβιώσει.Παράγοντες όλων τών κομμάτων που σήμερα αντιπροσωπεύονται στη Βουλή ελπίζουν ότι μέσα από τη διαδικασία των εκλογών θα σχηματιστεί μία κυβέρνηση με συμμετοχη περισσοτέρων του ενός κομμάτων η οποία θα έχει περισσότερες δυνατότητες αντιμετώπισης των λαικών αντιδράσεων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ένα ευνοικό γι αυτήν αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής της 25 ης Μαρτίου, το οποίο θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυνοικά γι αυτήν την τελευταία εβδομάδα πρό των εκλογών.

Την εικόνα συμπληρώνει η κατάσταση η οποία επικρατεί στο αντι-συστημικό και αντιμνημονιακό στρατόπεδο μέσα στη χώρα, το οποίο αν και αποτελεί πολιτικά τη συντριπτική πλειοψηφία, βρίσκεται και πάλι ανέτοιμο να αρθρώσει εννιαίο πολιτικό λόγο και να δώσει πρός τους πολίτες συγκεκριμένη πολιτική πρόταση υπέρβασης της παρούσας κατάστασης.

Οι ενδημικές ασθένειες σε πολλούς χώρους που συνθέτουν τις λεγόμενες πρωτοβουλίες και κινήματα πολιτών, με τους παρορμητικούς αρχηγισμούς και τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, εμποδίζουν μέχρι στιγμής τη συγκρότηση ενός εννιαίου μετώπου Ανατροπής που θα δικδικήσει κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στούς μεγάλους οικονομικούς παράγοντες και στα συμβατικά κόμματα οι οποίοι από κοινού εκμεταλεύονται και συχνά διευκολύνουν την εκδήλωση τέτοιου είδους τακτικών, οι οποίες ασφαλώς όσο συνεχίζονται θα επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης του μισογκρεμισμένου πολιτικού συστήματος.

Τα μηνύματα αντίθετα που στένει ο οργισμενος πολίτης είναι άκρως ενθαρρυντικά, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα, που ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε προηγούμενο.Απομένει η αποφασιστικότητα των πολιτών για ανατροπή της σημερινής κατάστασης να μετουσιωθεί σε πολιτική έκφραση η οποία θα προσφέρει στον τόπο τη λύτρωση από τη πρωτοφανή βαρβαρότητα την οποία βιώνει.

stopcartel Newsdesk
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών;”

«Ο Γιώργος παρέδωσε και τα κλειδιά της χώρας στη Λέσχη»!

Οι αράδες που ακολουθούν ισοδυναμούν με «επιτάφιο θρήνο» και αποτελούν εκδήλωση της απόλυτης πικρίας του γράφοντος για την αδυναμία των Ελλήνων να παρέμβουν συλλογικά στην παράδοση της χώρας τους στο νέο ευρω -ατλαντικό κέντρο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο Βερολίνο.
Οι Γερμανοί τα βρήκαν με τις ΗΠΑ και η Fed με την Γερμανική κυβέρνηση, μετά και από την κρίσιμη παρέμβαση Σαρκοζί. Το δολάριο δεν θα απειληθεί από το ευρώ και θα παραμείνει το μόνο αποθεματικό νόμισμα, με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των ΗΠΑ. Παράλληλα η Γερμανία θα αναλάβει την σταδιακή αναδιοργάνωση του Συμφώνου Σταθερότητας, μέχρι την οριστική κατάργησή του από έναν νέο θεσμό ολοκληρωμένης οικονομικής διαχείρισης στην ΕΕ, στο πρότυπο λειτουργίας της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και σε απόλυτη συνεργασία με αυτήν, για την αντιμετώπιση όλων των νομισματικών και εμπορικών απειλών που προέρχονται από σχετικά αυτονομημένες πηγές της παγκοσμιοποίησης, όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η διακυβέρνηση της Ελλάδας περνά στην Λέσχη του Βερολίνου - το «τεχνοκρατικό όνομα» της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό -στην οποία κυρίαρχο ρόλο θα έχει το εβραϊκό λόμπυ. Το σχέδιο που είχε μισο-αποκαλύψει το Der Spiegel για την υπαγωγή των χωρών που έχουν απορρίψει οι χρηματαγορές στην πολιτική δικαιοδοσία αυτής της υπό ίδρυση Λέσχης είναι ακριβές και κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει διαψεύσει ρητά. (Μην ρωτήσετε πάντως την ελληνική κυβέρνηση, διότι η απάντηση μπορεί να κλονίσει την αξιοπιστία της!)
Η Ελλάδα θα χάσει διαπαντός και απολύτως την αυτοκυβέρνησή της και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις θα υπαχθούν (καθοριστούν από) σε ευρύτερες οικονομικοδιοικητικές ρυθμίσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα υπαγορεύουν ανελαστικά την δομή και λειτουργία της διοίκησης, της αγοράς και της διακυβέρνησης. Το πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας θα προσαρμοστεί σε αυτή την νέα δομή και θα εξελιχθεί στο πλαίσιο αυτής. Το κοινωνικό μοντέλο της Ελλάδας, θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποστηρίζει την διατήρηση της υψηλής ανταγωνιστικότητας των κεντρο-ευρωπαίων. Η χώρα θα εξειδικευτεί στον τουρισμό, αφού πρώτα μέσω της εσωτερικής υποτίμησης φτηνύνει το «προϊόν» που προσφέρει.

«Λύση πακέτο» στην κρίση που πλήττει την χώρα μας σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα γίνει δίχως την συμμετοχή της ελληνική κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε πλέον και τα κλειδιά της χώρας στο Βερολίνο, αρνούμενος να προχωρήσει ο ίδιος στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η Ελλάδα, που δήλωσε πτώχευση μέσω του διαγγέλματος του πρωθυπουργού της από το Καστελόριζο, θα παραμείνει στο ευρώ και δεν θα προβεί σε στάση πληρωμών, αφού συμφώνησε την συντεταγμένη χρεοκοπία της να αναλάβει ο νέος θεσμός που θα διαμορφωθεί από τον Μάρτιο, μέσω μυστικών συμφωνιών Γερμανίας-ΗΠΑ-Γαλλίας και με την ενημέρωση άλλων σημαντικών Εταίρων.

Η Ελλάδα παραδόθηκε και ο ρόλος του κ. Παπανδρέου φαίνεται να ολοκληρώνεται. Όμως θα είμαι δίκαιος. Ο πρωθυπουργός αν και ανέπτυξε προσωπική πολιτική, εξαπατώντας ασφαλώς το εκλογικό σώμα που τον ανέδειξε στο μέγιστο αξίωμα, εξυπηρέτησε στο ακέραιο τα συμφέροντα της πολιτικο-οικονομικής τάξης της χώρας. Φροντίστε, λοιπόν, καθεστωτικοί παράγοντες να μην τα «φορτώσετε» όλα, σε λίγο, στον Γ. Α. Παπανδρέου! Μην αποδειχθείτε για άλλη μια φορά αχάριστοι, εκτός από άπληστοι, όπως στα τέλη του 1980 με τον μπαμπά του!

Αν ρίξετε μια ματιά στον καθεστωτικό Τύπο θα διαπιστώσετε την ανακούφιση των ανθρώπων του, από την παράδοση της χώρας στο εβραϊκό λόμπυ, το οποίο στην δική τους γλώσσα εμφανίζεται ως «γερμανική διακυβέρνηση», «γερμανικός ορθολογισμός», «ορθολογική δικαιοσύνη», «μετα-μηχανική διακυβέρνηση» και άλλα «όμορφα» concepts του τετάρτου δρόμου προς τον σοσιαλισμό!

Φίλοι, μια και από σήμερα θα πάψω να σας ταλαιπωρώ με τις ανησυχίες μου για την χώρα, καθώς διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει σοβαρό (κοινωνικό) έδαφος για την καλλιέργεια ρεαλιστικής πολιτικής αυτοκυβέρνησης της χώρας, θα ήθελα να επισημάνω την ανικανότητα της αριστεράς να παρακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις, ώστε να παρέμβει δημιουργικά και την αργοπορημένη και μάλλον «ξεπερασμένη», με όρους πολιτικής, αφύπνιση ενός μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Δεν ζούμε στο 1821, ούτε στο 1974, αλλά στη φάση ολοκλήρωσης της παγκοσμιοποίησης, όπου απαιτεί δυνατές κοινωνίες, οι οποίες θα διεκδικούν συλλογικά, έξυπνα και με σύγχρονα πολιτικά εργαλεία καλύτερη θέση στην διαπραγμάτευση για την νέα παγκόσμια ιεραρχία που οργανώνεται αυτή την περίοδο, μέσα από συγκρούσεις, αίμα, φτωχοποιήσεις, επικοινωνιακή παραπλάνηση και αντιφάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα επιμέρους εξαπτέρυγα του καθεστώτος, παρά τις όποιες διαφωνίες τους επί της διπλωματικότητας των χειρισμών στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, κατέληξαν η χώρα να μην προχωρήσει σε μια στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους της, από τη στιγμή που οι ίδιες οι χρηματαγορές μας οδήγησαν σε αυτήν την αναγκαστική επιλογή. Σχεδιασμένα και με την μέγιστη συνεισφορά του ανθρώπου τους στην Αθήνα, όπως το διατύπωσαν οι Financial Times, προτίμησαν την κρίσιμη αυτή δουλειά για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας να την κάνει κάποιο ευρω-ατλαντικό κέντρο, το οποίο να «πακετοποιήσει» την διακυβέρνηση της χώρας μαζί με τα ελληνικά ομόλογα και τα αξιόγραφα που γεννούνται από αυτά και όλα μαζί να καταστούν ο μοχλός άσκησης πολιτικής στην χώρα. Έτσι η διακυβέρνηση που θα ασκεί σε λίγο η Λέσχη του Βερολίνου στη χώρα μας θα εμφανιστεί ως αναπόφευκτη. Η μόνη λύση. Και το δίλημμα τότε θα είναι: συμμόρφωση στις αποφάσεις του λόμπυ ή επανάσταση;

Η πορεία της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο, ήταν η οδός της παράδοσης κάθε ίχνους κυριαρχίας της. Το «έργο» κάπου εδώ ολοκληρώνεται, άρα δεν ωφελεί να συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Από χώρα μετατρέπεται στον πρώτο χώρο από την λεγόμενη παλαιά Ευρώπη που παραδίδει τα κλειδιά της εξουσίας σε ένα υπερεθνικό κέντρο, το οποίο δεν θα μπορεί να ελέγξει κανείς δημοκρατικά. Ίσως αυτό να εννοούσε ο κ. Παπανδρέου προχθές στο Βερολίνο λέγοντας ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω για να σταθεροποιηθεί. Και ο Παπαδόπουλος πάντως αυτό πίστευε. Φαίνεται πως το καθεστώς, οι «Γιώργηδες» και η διανόηση α λα ΔΟΛ διαπνέονται από τα ίδια «δημοκρατικά ιδανικά» και διακονούν την ίδια «δημοκρατική θεωρία». Το καθεστώς δεν άντεχε την «δημοκρατία» που το ίδιο κατασκεύασε και είπε ξανά να κάνει ένα βήμα πίσω παραδίδοντας τα συμφέροντα της χώρας στους διεθνείς πάτρωνές του - και τυπικά πλέον. Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι ανακουφίζονται θεωρώντας ότι έτσι θα απαλλαγούμε από τους ντόπιους νταβάδες και την ανοργανωσιά τους. Τώρα θα οργανωθούμε επιτέλους με γερμανικό πνεύμα και νεοφιλελεύθερο σθένος, πιστεύουν και παρηγορούνται. Καλή παρηγοριά!

Δεν οργανώνονται έτσι οι χώρες, ούτε χειραφετούνται έτσι οι κοινωνίες από τοπικές δυναστείες. Ο πολιτικός δρόμος που τόσο καιρό έδειξα ( όχι μόνος, αλλά με την συντρόφια κάμποσων ανήσυχων συμπατριωτών) δεν φαίνεται πλέον να έχει καμία πιθανότητα, έτσι ώστε η δημοκρατία να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά μέσα από την κοινωνική κρίση και όχι να κάνει «ένα βήμα πίσω», όπως προτείνει το καθεστώς. Μετά από αυτό η οδός που απέμεινε για τον εκδημοκρατισμό και την αυτοκυβέρνηση είναι η επανάσταση. Δυστυχώς όμως σε αυτό δεν είμαι ειδικός. Ας το αναλάβουν άλλοι, «επαγγελματίες» του είδους!!

Στην χώρα απέτυχε να αναστηθεί η πολιτική και ευρύτερα η πολιτική κριτική και ο δημοκρατικός οραματισμός με κριτήρια ελευθερίας. Δεν είχε τα φόντα. Ο Γιώργος και η παρέα του παραβίασαν τελικά ανοιχτή θύρα! Όλοι γνώριζαν ότι η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ήταν ημιθανή, και έπαιξαν με σχετική ασφάλεια στο «ελληνικό πείραμα». Κάποιοι πήγαμε κόντρα σε αυτήν την βεβαιότητα, αναζητώντας την άλλη πιθανότητα. Χάσαμε, αλλά η ζωή συνεχίζεται! Σίγουρα υπάρχουν και πολύ πιο σημαντικά και κυρίως ενδιαφέροντα πράγματα από την πολιτική, μόνον που για κάποιους και ετούτα σε σχέσεις εξουσίας ανάγονται και..ξενερώνονται.

Γυρίστε, λοιπόν, την πλάτη σε εμάς τους «ξενέρωτους» και αγκαλιάστε τους «αντιεξουσιαστές στην εξουσία»: αυτούς που καταπολεμούν τις μίζερες σκέψεις τους σκορπώντας απλόχερα μιζέρια στην κοινωνία!

Article Author: Δημήτρης Γιαννακόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία
Διαβάστε περισσότερα...
read more “«Ο Γιώργος παρέδωσε και τα κλειδιά της χώρας στη Λέσχη»!”

Ο Καντάφι ελέγχει από τη Γιουβέντους και τη FIAT εως ευρωπαικές τράπεζες και ρωσικούς κολοσσούς

undefined
Η Λιβύη κατέχει τα μεγαλύτερα εξακριβωμένα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής
- Εμπορεύματα και αγαθά αξίας 27,3 δις ευρώ εξήγαγε η Λιβύη το 2010 στην Ευρωπαική Ένωση

Η Λιβύη ''ευλογημένη'' και ταυτόχρονα ''καταραμένη'' εξαιτίας των πετρελαικών της κοιτασμάτων αποτελεί ένα από τα.....
σημαντικότερα μέλη του OPEC.
Η λέξη σοκ δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την απελπισία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά που σηκώνει τα χέρια ψηλά και παρακολουθεί ως θεατής το ράλυ στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Ο λόγος είναι ένας, η παραγωγή της Λιβύης έχει μειωθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 75% της συνολικής παραγωγής.
Πρώτο ευρωπαικό θύμα είναι η Ιταλία που ξεμένει από πετρέλαιο καθώς μόνο από τη Λιβύη προμηθεύονταν το 25% της κατανάλωσης της.

Όμως ο ίδιος ο Καντάφι μέσω εταιρειών που ελέγχει προσωπικά είναι ικανός να ''αποσταθεροποιήσει'' τις οικονομίες της Δύσης.
Με τα πετροδόλλαρα προχώρησε σε τεράστιες επενδύσεις σε μια σειρά εταιρίες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκούς κολοσσούς μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου της που διαχειρίζεται πάνω από 70 δις δολλάρια συνολικά.

Όμως τα ποσά αυτά ωχριούν μπροστά σε αυτά που διαχειρίζεται ένα άλλο επενδυτικό ταμείο με την επωνυμία Libyan Investment Authority, το οποίο σύμφωνα με το WikiLeaks έχει εκχωρήσει σε αμερικανικές τράπεζες το ιλλιγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων δολλαρίων για να τα διαχειριστούν.

Διαβάστε τη δικτύωση του Λιβυκού επενδυτικού φορέα για να καταλάβετε γιατί με κομμένη την ανάσα η Δύση παρακολουθεί τον Καντάφι ακόμη και όταν ''φταρνίζεται''.

Το Libyan Investment Authority έχει:
7,5% της ποδοσφαιρικής ομάδας Juventus
2% στη Fiat
2,6% της ιταλικής τράπεζας UniCredit
2,01% της ιταλικής αμυντικής Finmeccanica
3% της βρετανικής εκδοτικής Pearson
13% της Zara Investment Holding της Ιορδανίας
5% της τουρκικής κατασκευαστικής Emlak Konut
1% στον ρωσικό κολοσσό αλουμινίου RUSAL
μερίδιο στην αυστριακή εταιρία δομικών υλικών Wienerberger.

Απόδειξη όλων αυτών είναι ότι χθες το βράδυ με το που κυκλοφόρησαν φήμες ότι πυροβολήθηκε ο Καντάφι αμέσως έχασε τα κέρδη του το αργό στη Νέα Υόρκη।

πηγη:ksipnistere.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Ο Καντάφι ελέγχει από τη Γιουβέντους και τη FIAT εως ευρωπαικές τράπεζες και ρωσικούς κολοσσούς”

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

undefined
Ενεργειακή διαμάχη στη λεκάνη της Μεσογείου...
Καθότι οι ημέρες που ζούμε εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς για θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και όχι μόνο, θα τεθεί επί τάπητος η ενεργειακή διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη λεκάνη της Μεσογείου.

Κατ' αρχήν εάν ζείτε με την ψευδαίσθηση ότι οι ξεσηκωμοί και οι ρομαντικά όμορφες διαδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα σε κράτη που βρέχονται από αυτή, προτιμότερο θα ήταν με την κατάρα σας για τα σενάρια συνομωσίολογίας να μην κάνετε τον κόπο να μπερδευτείτε με αυτά.

Η ιστορία επιτυχώς διδάσκει ότι πίσω από αγγελικά πλασμένες λέξεις όπως "ξεσηκωμός", "λαϊκή οργή", "μάχη ενάντια στο θεοκρατισμό", κλπ, κρύβονται συμφέροντα, το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να διανοηθούμε.

Υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι πίσω από ένα απολυταρχικό καθεστώς που κυβερνούσε επί 20 και πλέον έτη, δεν ακολουθεί κάτι παρόμοιο;

Αφήστε την ουτοπία του ευφάνταστου τέλειου και όταν αντικρίσετε στο χάρτη τη μεσόγειο θάλασσα, αρχίστε να έχετε την ίδια εικόνα που μέχρι πρότινος είχατε διαμορφώσει για τον Περσικό Κόλπο.

ΑΜΥΘΗΤΟΙ θυσαυροί κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένουν τον "αποκλεισμό" τους. Παράλληλα, οι αμερικάνικοι κολοσσοί σε ημέρες κρίσης και αποσταθεροποίησης στη μέση ανατολή- ένεκα Ιράν- βρήκαν μία νέα και σίγουρα άκρως κερδοφόρα όαση.

Δε χρειάζεται να ακολουθηθεί πια ο τρόπος δράσης του Ιράκ ή του Αφγανιστάν.. Για ποιο λόγο πια να γίνεται πόλεμος, δηλαδή απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, δαπάνες και προβλήματα στην εξωτερική πολιτική λόγω αντιδράσεων από άλλες δυνάμεις;
Ανατροπή των ισχυόντων καθεστώτων ή εκφοβισμός των ήδη υπαρχόντων και όλα μετατρέπονται ιδανικά.

Εξόρυξη με το μικρότερο δυνατό ποσοστό εκμετάλλευσης από τη δικαιούχο χώρα και ο πλούτος των εταιριών γιγαντώνεται.


Σε αυτό το σημείο τίθεται ένας μεγάλος προβληματισμός.. η ενεργειακή υπερδύναμη-αντίπαλο δέος των Η.Π.Α. που λέγεται Ρωσία, απλά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις; Οι αντίστοιχες εταιρίες ρωσικών συμφερόντων δε θα τολμήσουν να κάνουν ούτε βήμα; Εάν όχι, τότε θα αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη επιτυχία των Η.Π.Α. όσον αφορά τον ενεργειακό ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Με σχετική ανυπομονησία αναμένεται η όποια απάντηση της Ρωσίας, η οποία δεν έμεινε ποτέ στην ιστορία απλός θεατής των εξελίξεων. Για όσους θυμούνται το 2003 στον πόλεμο του Ιράκ, επικεντρώθηκε κυρίως στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων γύρω από την Κασπία, ακόμη και με ανατροπές κυβερνήσεων χωρών από όπου περνούσαν οι αγωγοί. Σίγουρα στις μέρες μας, ενεργειακά, ασχολείται με την εκμετάλλευση της Αρκτικής, αλλά δε θα μπορούσε να παραβλεφθεί η "μάχη" της Μεσογείου. Το φοβερά ειρηνικό σενάριο της συμφιλίωσης κάτω από κοινά συμφέροντα, μάλλον ανήκει σε σφαίρα φαντασίας.

Η ήρεμη Ελλάδα, μάλλον, δεν προέβαλλε αντίσταση στις όποιες απαιτήσεις των συμφερόντων. Κατά πόσο βέβαια είναι έτοιμη να πράξει κάτι σχετικό αφήνεται στην κρίση σας.

Οι εποχές άλλαξαν και μαζί με αυτές και η χάραξη μιας νέας πολιτικής, αυτής της "ενέργειας".


Υπηρετούμε ή όχι συμφέροντα ως είλωτες θα το αναδείξει η ιστορία, αλλά αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα χλιαρές αντιδράσεις, μάλλον δεν τολμούμε να πάρουμε το ίδιο ρίσκο με την Αίγυπτο και τους ομοιότυχούς της.

Την ίδια στιγμή που οι "ανεξάτρητοι" ελληνικοί τηλεοπτικοί δίαυλοι μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις του "τι φαίνεται", οι αραβικοί λαοί της μεσογείου ζουν στιγμές αβεβαιότητας και μάλλον κοροϊδίας για την επόμενη ημέρα της εξέγερσής τους.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο όχλος μπορεί να χρησιμοποιείται ως πιόνι σε ενεργειακά συμφέροντα.


Μακάρι, τουλάχιστον, να πετύχουν ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολίτευμά τους, γιατί το ενεργειακό παιχνίδι απλά ॥ χάνεται।

πηγη:to-mati.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...
read more “ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ”

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο Δείκτης Δυστυχίας ρίχνει κυβερνήσεις!

Τι είναι ο Δείκτης Δυστυχίας; Γιατί όταν ανεβαίνει απειλεί κυβερνήσεις ή καθεστώτα; Και γιατί θα πρέπει να τον παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή, αν όχι ανησυχία, αυτή την περίοδο η ελληνική κυβέρνηση;

Τη δεκαετία του ’70, όταν εμφανίσθηκε απειλητικά στη Δύση ο στασιμοπληθωρισμός (συνδυασμός οικονομικής στασιμότητας και υψηλού πληθωρισμού), ο Αμερικανός οικονομολόγος Άρθουρ Όκουν δημιούργησε με μια απλή σκέψη το Δείκτη Δυστυχίας (Misery Index), που αποτελεί το άθροισμα των ποσοστών του πληθωρισμού και της ανεργίας. Σύμφωνα με τη θεωρία του Όκουν, όταν αυξάνονται ταυτόχρονα ο δείκτης ανεργίας και ο πληθωρισμός η υπομονή των πολιτών… εξατμίζεται και η οργή ξεχειλίζει, σε μια εξόχως απειλητική ανάμειξη με την απόγνωση: στις δημοκρατικές κοινωνίες καταρρέουν κυβερνήσεις, στις απολυταρχικές κινδυνεύουν καθεστώτα.

Με αφορμή τις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, που απλώνονται με μεγάλη ταχύτητα σε πολλές αραβικές χώρες, αρκετοί αναλυτές ανατρέχουν πάλι στο Δείκτη Δυστυχίας και βρίσκουν ότι η θεωρία επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο.

Στην Τυνησία και την Αίγυπτο, για παράδειγμα, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και ανεργίας είχαν ανεβάσει το Δείκτη Δυστυχίας κοντά στο 20%, όπως παρατηρούν αναλυτές της Societe Generale. Ακολούθησαν, ως γνωστόν, οι λαϊκές εξεγέρσεις που ανέτρεψαν και τα δύο καθεστώτα.

Δυστυχώς, τα θλιβερά ρεκόρ του Δείκτη Δυστυχίας δεν εμφανίζονται αυτό τον καιρό μόνο σε μακρινούς από την Ελλάδα τόπους. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, ως γνωστόν, αντιμέτωπη με μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές στασιμοπληθωρισμού που μπορεί να εμφανισθεί σε μια οικονομία.

Την ώρα που η οικονομία βουλιάζει στην ύφεση (-6,6% τον Δεκέμβριο), η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, αφού βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά υποχρεώνεται να επιβάλλει βαριές αυξήσεις στην έμμεση φορολογία και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, που εκτοξεύουν τον πληθωρισμό πάνω από κάθε όριο ανοχής των ασθενέστερων στρωμάτων.

Με το (επίσημο) ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 14% και τον πληθωρισμό σταθερά πάνω από το 5%, ο Δείκτης Δυστυχίας στην Ελλάδα διαμορφώνεται με… άνεση πάνω από το 19%, δηλαδή στο ίδιο σημείο «βρασμού», που είχε φθάσει και στην Τυνησία και την Αίγυπτο πριν ξεσπάσουν οι λαϊκές εξεγέρσεις.

Θα γίνει, λοιπόν, «της Αιγύπτου»; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια, σίγουρα όμως οι ενδείξεις εξάντλησης και των τελευταίων αποθεμάτων υπομονής των πολιτών εμφανίζονται όλο και συχνότερα, όλο και με μεγαλύτερη ένταση. Κινήματα κοινωνικής ανυπακοής («Δεν πληρώνω» διόδια και εισιτήρια) εμφανίζονται με ιδιαίτερο δυναμισμό και βρίσκουν ευρεία κοινωνική αποδοχή, όπως δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε πρωτοφανή επίπεδα (σχεδόν 50%) φθάνει στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των πολιτών, που δηλώνουν με τον πιο ακραίο τρόπο την απογοήτευσή τους από το πολιτικό σύστημα, λέγοντας ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα ψηφίσουν, ή θα εκφρασθούν με λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο (ήδη στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές το ποσοστό της αποχής «χτύπησε» ρεκόρ).

Η κυβέρνηση ως τώρα κάνει το παν για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της χώρας, ακόμη και αν χρειάζεται να έλθει σε σύγκρουση με ομάδες πίεσης, κοινωνικά στρώματα, ή την πλειονότητα των πολιτών. Όμως, αν δεν κάνει το συντομότερο κάτι για να σταματήσει την απειλητική άνοδο του Δείκτη Δυστυχίας, το πολιτικό της μέλλον διαγράφεται ζοφερό…

πηγη:www.banksnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Ο Δείκτης Δυστυχίας ρίχνει κυβερνήσεις!”

Βίζες με σταγονόμετρο

Θανάσης Αυγερινός

Εχουμε φλομώσει τους Ρώσους με υποσχέσεις για διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας, αν και ουσιαστικά βαράμε σημειωτόν από τότε που -μπράβο στο προξενείο, ειδικά της Μόσχας- πετύχαμε να εκδίδονται τουριστικές θεωρήσεις σε 48 ώρες και ανοίξαμε μερικά κέντρα βίζας. Τα χέρια μας είναι δεμένα από τη συνθήκη Σένγκεν, όσο δεν εφευρίσκουμε τρόπους να την παρακάμψουμε, όπως κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εταίροι μας.

Οι Φινλανδοί εκδίδουν αφειδώς βίζες, ακόμη και πάνω σε τρένα και πλοία, οι Ισπανοί πολυετείς σε όσους δείχνουν παλαιότερες βίζες ή έχουν ιδιοκτησία, ενώ το δικό μας ΥΠΕΞ ακόμη (συ)σκέπτεται.

Και για να μην κουράζονται με διαψεύσεις, ας μας δείξουν τα ποσοστά πολυετών και απλών θεωρήσεων, για να καταλάβει κι ο τουριστικός κόσμος τι γίνεται.

Μόνη φαεινή ιδέα, που ξεχώρισε, η περσινή εισήγηση του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα να παραταθούν οι βίζες στους πυροπαθείς Ρώσους, αλλά γιατί δεν συνεχίζουμε; Πώς θα γίνουν οι 300 χιλιάδες σημερινοί Ρώσοι τουρίστες ένα εκατομμύριο, αν δεν ανοίγουμε πόρτες;

Μήπως αν έφτιαχναν μια... Μη Κυβερνητική Οργάνωση οι Ρώσοι τουρίστες θα είχαν καλύτερη τύχη μ' αυτό το ΥΠΕΞ;



πηγή: Ελευθεροτυπία
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Βίζες με σταγονόμετρο”

Η Μόσχα θα περιμένει πιο «φιλική» κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Θανάσης Αυγερινός ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Από την «κατάψυξη» στην «ύπνωση» οδηγείται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, με το Κρεμλίνο να μην αποφασίζει το οριστικό θάψιμο του έργου, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερες στο μέλλον πολιτικές ανακατατάξεις στη Βουλγαρία και προπαντός στον κλονισμό και την πτώση του Μπόικο Μπορίσοφ, για την οποία αρχίζουν να μιλούν όλο και πιο ευθαρσώς ρωσικές διπλωματικές πηγές.
Η Μόσχα δεν θέλει να χάσει ούτε ένα από τα «πατήματά» της στην περιοχή των Βαλκανίων και να διατηρήσει τις εναλλακτικές των τουρκικών οδούς για τους υδρογονάνθρακές της, χωρίς παρ' όλ' αυτά να αμφισβητεί την εδραιωμένη συνεργασία της με την Τουρκία, που αυξάνεται σταθερά με τον αγωγό Σαμψούντας-Τσεϊχάν.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να πάρει την πρωτοβουλία της ματαίωσης του έργου και θα συνεχίσει τις πιέσεις, ο Μιχαήλ Μπάρκοφ, αντιπρόεδρος της εταιρείας που έχει αναλάβει από ρωσικής πλευράς το συντονισμό του έργου, της Τρανσνιέφτ, δήλωσε από τη Ρώμη ότι δόθηκε στη βουλγαρική πλευρά περιθώριο έως τις 20 Μαρτίου για να εξοφλήσει το συσσωρευμένο χρέος των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η Βουλγαρία καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 είχε ουσιαστικά παγώσει τη συμμετοχή της στη διεθνή εταιρεία του έργου και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της δεν εξόφλησε το χρέος έως τις 15 Δεκεμβρίου, όπως είχε δεσμευτεί.

«Εάν η βουλγαρική πλευρά δεν καταβάλει το χρέος της και δεν εγκρίνει τη βελτιωμένη έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τότε θα αποφασιστεί να περάσει η εταιρεία σε καθεστώς "ύπνωσης", δηλαδή θα παραμείνει μόνο το κεντρικό γραφείο στο Αμστερνταμ με έναν υπάλληλο», σημείωσε ο κ. Μπάρκοφ, ο οποίος ανακοίνωσε και άλλες περικοπές σε προσωπικό και ενοίκια με την ιδιότητα του προέδρου του ανανεωμένου εποπτικού συμβουλίου των μετόχων, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει ξανά στις 2 Ιουνίου.

Ο ρώσος αξιωματούχος μάλιστα διαπίστωσε ότι «συνολικά η βουλγαρική πλευρά συμπεριφέρθηκε κατά τη συνάντηση θετικά, υπάρχει η αίσθηση βελτίωσης των θέσεών τους», υιοθετώντας τη βουλγαρική τακτική του «μαρτυρίου της σταγόνας» με μηδαμινές κινήσεις και αιώνιες παλινδρομήσεις, που συνδιαμορφώνουν το μεγάλο «σημειωτόν» του έργου, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο ξεκίνησαν το μακρινό 1994!

«Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εγκαταλείψουμε εύκολα την προσπάθεια», εξήγησαν στην «Κ.Ε.» πηγές κοντά στους ρώσους ενεργειακούς διαπραγματευτές με τη Βουλγαρία, «έχουμε αρκετή εμπειρία για να κατανοούμε τι συμβαίνει με τη βουλγαρική κυβέρνηση και τις οικολογικές της ανησυχίες, ώστε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

Κατηγορηματική διάψευση της πληροφορίας ότι η Ρωσία «αποσύρεται από το έργο» είχε κάνει νωρίτερα και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παρακολουθεί προσωπικά τη γενικότερη ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας κι έχει πρωταγωνιστήσει στις πιέσεις και τα άλματα όταν χρειάστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησης του αγωγού, όπως το 2007, όταν υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρωσίας για την οριστική κατασκευή του έργου, η οποία συνεχίζει να δεσμεύει και τις τρεις πλευρές.

«Εμείς τηρούμε τις υποχρεώσεις μας», λέει η ρωσική κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αλλότρια ενεργειακά συμφέροντα υποκινούν το ανοιχτό σαμποτάζ στο έργο από την κυβέρνηση Μπορίσοφ, αλλά και τις υπέρμετρες οικολογικές ανησυχίες για έναν αγωγό, που ομολογουμένως θα μειώσει τη ροή των δεξαμενοπλοίων μέσω των βαρυφορτωμένων Στενών, άρα και την πιθανότητα ενός ατυχήματος.



πηγή: Ελευθεροτυπία
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Η Μόσχα θα περιμένει πιο «φιλική» κυβέρνηση στη Βουλγαρία”

Γιατί ο Στρός Κάν άδειασε τον κ. Παπανδρέου;

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται από την απόφαση του Ντομινίκ Στρός Καν να αδειάσει, σε μια τόσο δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, τον κ. Παπανδρέου;

Τρείς είναι , κατά τη γνώμη μας, οι πιθανότερες….αιτίες:

  1. Ο κ. Στρος Καν βλέπει, αυτό που βλέπουμε και καταλαβαίνουμε όλοι, ότι το πρόγραμμα του μνημονίου δεν βγαίνει. Και δεν θέλει να χρεωθεί την αποτυχία! Ετσι, όχι μόνο απεγδύεται των ευθυνών του, αλλά τις μετακυλύει στον κ. Παπανδρέου! «Ηρθε γυρεύοντας», είπε με άλλα λόγια!
  1. Ο κ. Στρος Κάν θέλει να είναι υποψήφιος για τη Γαλλική Προεδρία. Αυτή τη στιγμή μάλιστα των δείχνουν να προηγείται με συντριπτική διαφορά απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί. Για να είναι, όμως, υποψήφιος πρέπει μέχρι τον Ιούλιο να δηλώσει ότι θα διεκδικίσει το χρίσμα των σοσιαλιστών. Αρχισε, λοιπόν, να προετοιμάζει την άμυνά του! Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια αποτυχία της Ελλάδος, θα αποτελέσει όπλο στα χέρια των αντιπάλων του. Θα προειδοποιούν τους Γάλλους ότι θα πάθουν ο,τι πάθαμε εμείς!
  1. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου, είχε συμφωνήσει σε μια ταχύτατη διαδικασία πώλησης περιουσίας του δημοσίου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Μια τέτοια κίνηση, θεωρούσαν στο ΔΝΤ, ότι θα έδινε μια προσωρινή ανάσα στο πρόγραμμα και θα έσωζε τα προσχήματα. Θα μπορούσαν να λένε ό,τι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Όμως, η αιφνίδια υπαναχώρηση του κ. Παπανδρέου, υπό το βάρος του εσωκομματικού μετώπου και των πιέσεων της Αντιπολίτευσης, άλλαξε τα δεδομένα. Δεν έχουν άλλη λύση! Ετσι, θέλουν να αυξήσουν τις πιέσεις!

Η χθεσινή δήλωση του κ. Στρος Κάν, δείχνει αυτό που φοβάται: «Η κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Ανταποκριθήκαμε στην οικονομική κρίση, δεν κυριαρχήσαμε όμως επί της κοινωνικής κρίσης»

Κώστας Ροδινός

πηγη:www.antinews.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Γιατί ο Στρός Κάν άδειασε τον κ. Παπανδρέου;”

Κατάσταση εκτός Ελέγχου. Αναμένεται ανάφλεξη.


undefined
Πλησιάζει η ώρα της ανάφλεξης. Τα μέτωπα και οι αντιπαραθέσεις είναι πολλές. Η Ρωσία έχει ρίξει το γάντι στην Τουρκία σχετικά με την εκπαίδευση Τετσένων ανταρτών στο έδαφος της. Το Ισραήλ απειλεί με πόλεμο τον Λίβανο, το Ιράν προκαλεί με βγάζοντας δύο πλοία του στην Μεσόγειο, οι κούρδοι του βορείου Ιράκ αξιώνουν Εδάφη της Τουρκίας και έξοδο στην Θάλασσα, Οι Τουρκοκύπριοι σχεδιάζουν την δική τους ΑΟΖ , σε συνεργασία με την Τουρκία, ύποπτες κινήσεις του Βουλγαρικού Στρατού παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, ενώ Ηφαίστειο που ...
βράζει είναι πλέον τα Σκόπια με τις συγκρούσεις να μένονται μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανοφώνων.

undefined

Από αξιόπιστες πηγές η ομάδα του Blog Amynias ενημερώθηκε ότι λήγει ένα πολύ σοβαρό τελεσίγραφο. Το τελεσίγραφο που αφορά το αίτημα της Ρωσίας διαμέσου του Πούτιν προς την Τουρκία. «Παραδώστε μας τους Τετσένους αντάρτες που εκπαιδεύεται στα Εδάφη σας».
Το σημαντικό είναι πως η Ρωσία γνωρίζει με λεπτομέρειες την συνεργασία των Τούρκων στρατηγών με τους Τσετσένους αντάρτες όσον αφορά την εκπαίδευση των τελευταίων στους ορεινούς όγκους της Τουρκίας και την παροχή πολεμικού Υλικού. Γνωρίζουν επίσης πως χρηματοδότες αυτής της κίνησης είναι δύο διαφορετικοί πόλοι. Ο πρώτος από την Σαουδική Αραβία και ο 2ος από το Ιράν.
Η υψηλόβαθμη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας οποία παίζει έναν ανεξέλεγκτο ρυθμιστικό ρόλο ως εγγυητής στην ανάπτυξη των ισλαμιστών δυνάμεων της περιοχής και προς το παρόν δεν ενδίδει στις Ρωσικές απειλές.
Στα πλαίσια των πιέσεων υποστηρικτής και σύμμαχος της Τουρκίας προς την Ρωσία βρίσκεται η Βουλγαρία, εξυπηρετώντας και αυτή με την σειρά της τα δικά της συμφέροντα.

Στην Τουρκία την ίδια χρονική στιγμή ανακύπτει ένα νέο πρόβλημα με την έμμεση και άμεση απαιτηση των Κούρδων να αξιώνουν αυτονομία και πρόσβαση στην θάλασσα.υ
Από την άλλη μεριά ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Ehud Barak δήλωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να επέμβουν στο νότιο Λίβανο ξανά και να εμπλακούν σε μάχες με τα ένοπλα τμήματα της Hezbollah.
Ενώ την ίδια χρονική στιγμή δύο πολεμικά σκάφη του Ιρανικού Ναυτικού πρόκειται να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα προς τη Συρία όπου και θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman δηλώνει πως η απόφαση του Ιράν να στείλει τα σκάφη του τόσο κοντά στο Ισραήλ αποτελεί πρόκληση και αποδεικνύει πως το «νεύρο» αλλά και η αυτοπεποίθηση του Ιράν μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Ο ίδιος προειδοποίησε τους πάντες καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί πως το Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοεί τις προκλήσεις αυτές για πάντα.

Τις εξελίξεις που τρέχουν έρχονται να ενισχύσουν και οι Δυνάμεις δύο Αεροπλανοφόρων. Tου γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και του Αμερικανικού USS Enterprise που βρίσκονται στην περιοχή Νοτίως και Νοτία Ανατολικά της Κρήτης. Ειδικότερα χθές Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Χώρας μας , ανακοίνωσε την ματαίωση της προγραμματισμένης για την 18η Φεβρουαρίου συνεκπαίδευσης μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle λόγω αλλαγής προγράμματος της γαλλικής δύναμης επιχειρήσεων, καθώς φαίνεται το τελευταίο να έρχεται εσπευσμένα να ενισχύσει την Δύναμη υποστήριξης στην περιοχή δίπλα από το USS Enterprise

Ηφαίστειο που βράζει είναι πλέον τα Σκόπια και η αδυναμία ελέγχου της κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό του VMRO του Νικόλα Γκρούεφσκι και το κόμμα των Αλβανών των Σκοπίων, την Εθνική Ένωση, μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν για δεύτερη μέρα μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών.

Και δεν φθάνουν όλα αυτά ,σφήνα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενδιαφερομένων αμερικανικών εταιρειών για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου θέτουν οι Τούρκοι και οι τουρκοκύπριοι με νεότερες δηλώσεις του φερόμενου ως υπουργού Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνά Ατούν. Ο Ατούν ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι οι Τουρκοκύπριοι σε συνεργασία με την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη, πρόκειται να ετοιμάσουν τη δική τους στρατηγική και να αρχίσουν τις εργασίες για τον καθορισμό της δικής τους ΑΟΖ, με σκοπό να αρχίσουν τις δικές τους έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή.
Και για να μην αφήσει οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης των λεγόμενων του ο Σουνά Ατούν προσδιόρισε και τις περιοχές που αναφέρει, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές γύρω από το νησί. Συμπληρώνοντας ο Σουνά Ατούν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στης κυπριακή Κυβέρνηση να παραβιάσει τα συγκεκριμένα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Την παρούσα χρονική στιγμή που οι διεθνής εξελίξεις στην γύρω περιοχή τρέχουν και το matrix των Αντιπαραθέσεων και των συμφερόντων γίνεται όλο και ποιο πολύπλοκο οι Εθνικές μας Υπηρεσίας παρατηρούν σιωπηλά και με πολύ μεγάλη προσοχή τις ύποπτες κινήσεις των στρατευμάτων της Γείτονος Βουλγαρίας και Αλβανίας.




Και ενώ η κατάσταση Γύρω και έξω από την Χώρα μας βράζει , βράζει και το εσωτερικό της , καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται σοβαρή εξέλιξη στα εσωτερικά της χώρας μας με αναμονή να ξεσπάσει σοβαρό θέμα πολιτειακής κρίσης τη περίοδο της 23ης Φεβρουαρίου 2011.














Ο Στρατός μας εκπαιδεύεται εκτάκτως στην αντιμετώπιση καταστολής μιας Κοινωνικής εξέγερσης, γεγονός που δηλώνει την ανεπάρκεια των δυνάμεων Ασφαλείας.

Και από την άλλη διατηρείται μια παγερή σιωπή και αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, και το ποίο περίεργο στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι όλα συμπίπτουν.


Διαβάστε περισσότερα...
read more “Κατάσταση εκτός Ελέγχου. Αναμένεται ανάφλεξη.”

Μισθοφόροι εν δράσει στη Λιβύη - "Βράζει" η περιοχή από την Αλγερία μέχρι το Αφγανιστάν

ImageΗ κατάσταση στη Λιβύη δείχνει να είναι εκτός ελέγxου αφού σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Arabiya ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι στρατολόγησε εκατοντάδες μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική για να καταστείλουν το κίνημα των πολιτών.
Αυτόπτες μάρτυρες από τη Βεγγάζη αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές έπιασαν μερικούς Αφρικανούς μισθοφόρους, που μιλούσαν γαλλικά και που ομολόγησαν ότι τους διέταξε ο γιος του Mουαμάρ Καντάφι, Χάμις, να πυροβολούν εν ψυχρώ κατά διαδηλωτών.

Παράλληλα, υπάρχουν μαρτυρίες ότι τέσσερα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Μπενίνα κοντά στη Βενγκάζη μετέφεραν Αφρικανούς μισθοφόρους. Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν και για το αεροδρόμιο Μιτίγκα κοντά στην Τρίπολη.

Χθες τα νοσοκομεία της Λιβύης είχαν γεμίσει από δεκάδες τραυματίες την ώρα που αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις έφτανε τους 100। Η Βεγγάζη λούστηκε στο αίμα όταν ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε κηδεία σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 αμάχους. Τα αθώα θύματα πενθούσαν τους δεκάδες διαδηλωτές που είχαν σκοτωθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών. Σύμφωνα με γιατρό που εργάζεται στο νοσοκομείο Al Jalah δεκάδες άνθρωποι ηλικίας 13-35 ετών πηγαίνουν τραυματισμένοι και όλοι δηλώνουν έτοιμοι να πεθάνουν αρκεί να φύγει από την εξουσία ο Καντάφι.
Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν μετά από τρεις μέρες αιματηρών συγκρούσεων και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μεταρρυθμίσεις। Βέβαια οι διαδηλωτές που τηρούν στάση αναμονής παραμένουν στην πλατεία του Μαργαριταριού παρόλο που ο στρατός είχε αποχωρήσει. Περισσότεροι από 80 άνθρωποι μετέβησαν σε νοσοκομείο της πόλης με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που είχε ρίξει η αστυνομία.
Υεμένη

Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στην Υεμένη όπου χθες ένας φοιτητής έχασε την ζωή του και πέντε άλλοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σαναά. Περισσότεροι από 1000 διαδηλωτές φώναζαν αντικαθεστωτικά συνθήματα και ζητούσαν επιτακτικά από τον πρόεδρο της χώρας President Ali Abdullah Saleh να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα

Αλγερία

Μετά την ένταση της 12ης Φεβρουαρίου άναψαν και πάλι τα αίματα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας χθες στο κεντρικό Αλγέρι। Οι διαδηλωτές ζήτησαν για άλλη μια φορά "αλλαγή του πολιτικού συστήματος" και κατάφεραν για λίγο να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό πριν βρεθούν λίγο αργότερα αποκλεισμένοι από την αστυνομία.
Αφγανιστάν

Την ώρα που αραβικός κόσμος θυμίζει καζάνι που βράζει οι Ταλιμπάν σκορπούσαν το θάνατο στην Καμπούλ.Δεκαοχτώ άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν από επίθεση Ταλιμπάν, σε μια τράπεζα της Τζαλαλαμπάντ στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Μισθοφόροι εν δράσει στη Λιβύη - "Βράζει" η περιοχή από την Αλγερία μέχρι το Αφγανιστάν”

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης Eθνικής - Alpha

Η νέα τράπεζα, αν τελικώς δημιουργηθεί, θα έχει στην Ελλάδα τη μερίδα του λέοντος σε όλα τα επιμέρους μεγέθη, ενώ θα μπορεί να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια Τέσσερα είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης των δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha BankQ

Ηγετική θέση
1 Ο συνδυασμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η συμπληρωματικότητα των δύο τραπεζών και κυρίως η συνένωση των δυνάμεών τους θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η νέα τράπεζα θα μπορούσε να είναι ένας από τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στον χώρο αυτό, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και την ήδη διαφαινόμενη ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών της περιοχής. Μάλιστα, θα είχε διαφοροποίηση πηγών κερδοφορίας (όπως έδειξε και το γεγονός ότι η κερδοφορία της Εθνικής προήλθε κυρίως από την Τουρκία), που θα του επέτρεπαν να είναι λιγότερο ευάλωτος στις επιπτώσεις της κρίσης.

Κεφαλαιακή βάση
2 Η νέα τράπεζα, αν τελικώς δημιουργηθεί, θα έχει στην Ελλάδα τη μερίδα του λέοντος σε όλα τα επιμέρους μεγέθη, ενώ θα μπορεί να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια. Μπορεί να είναι μια τράπεζα με 40% μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, έχοντας το 34% των δανείων και το 40% των καταθέσεων, αλλά και το 26% των καταστημάτων. Δηλαδή, ένας κολοσσός με 191 δισ. ευρώ ενεργητικό, 110 δισ. ευρώ καταθέσεων και δάνεια περίπου 130 δισεκατομμύρια. Επίσης, ο διαφαινόμενος νέος όμιλος θα έχει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα.

Βελτίωση ρευστότητας
3 Η καταθετική βάση των δύο τραπεζών, αν συνενωθεί κάτω από μια ενιαία τράπεζα, μπορεί να διαμορφώσει μια σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 109%, επίδοση που αποτελεί μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί εξορθολογισμός στο κόστος άντλησης κεφαλαίων καθώς και την ενίσχυση των εσόδων από οικονομίες κλίμακας στις υποστηρικτικές υποδομές και τις απαιτούμενες επενδύσεις, γεγονός που θα βελτιστοποιήσει τις διεθνείς δραστηριότητες. Ετσι, με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την υψηλή ρευστότητά του, το νέο σχήμα θα έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, πράγμα που θα του επιτρέψει την ταχύτερη απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Οικονομικά οφέλη
4 Η προτεινόμενη συγχώνευση είναι έτσι κι αλλιώς ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάταξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τόσο οι δύο τράπεζες όσο και οι υπόλοιπες στην ελληνική αγορά εκτιμούν ότι η πρόταση σηματοδοτεί τον νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και τις επιταγές της συγκυρίας της κρίσης στην οικονομία. Οπως εκτιμάται, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες που θα προκύψουν για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της ενιαίας τράπεζας.

Πηγή Εθνος
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης Eθνικής - Alpha”

Στόχος η μείωση 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα


ME δεδομένη πλέον την αποφυγή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε νέα νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και με βασικό στόχο τη μείωση κατά 25% του μισθολογικού κόστους. Στο ζήτημα αυτό επέμεινε ιδιαίτερα η τρόικα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, για την επικαιροποίηση του μνημονίου που έκλεισε την Παρασκευή.

Οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν χωρίς τη συναίνεση των συνδικάτων να μεταβάλλουν το ωράριο εργασίας έως και 12 ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, αλλά και στη σύναψη επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, χωρίς να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Oσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας δόθηκε εξάμηνη παράταση, ώστε να υπάρξει ευρεία εφαρμογή τους, με στόχο οι μισθοί να εναρμονιστούν με την παραγωγικότητα. Για τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας θα πρέπει να υποβάλει έκθεση αξιολόγησης μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

πηγη:Express.gr Διαβάστε περισσότερα...
read more “Στόχος η μείωση 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα”

ΒΕΘ: Ακραίο μέτρο η ποινή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη - ΦΠΑ

AKPAIO και υπερβολικά σκληρό μέτρο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος την επιβολή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη και μη καταβολή ΦΠΑ, σε μία περίοδο κρίσης και βαθιάς οικονομικής ύφεσης. «Η πολιτεία κινείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, επί σειρά ετών οφείλει ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και σήμερα έρχεται και χαρακτηρίζει κακουργήματα τη μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και τη φοροδιαφυγή εισοδήματος άνω των 150.000», σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να χτιστούν νέες φυλακές για επιχειρηματίες, που λόγω αρνητικής συγκυρίας δεν ήταν συνεπείς». «Σαφώς και δεν είμαστε υπέρ της ασυδοσίας στην αγορά, σαφώς και δεν πρέπει να πληρώνουν πάντα οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Ωστόσο η ποινικοποίηση της δυσκολίας κάποιων επιχειρηματιών να είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους δεν θα λύσει τη γάγγραινα της φοροδιαφυγής», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ. «Δυστυχώς, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε χθες από το Yπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της λανθασμένης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μιας πολιτικής η οποία υπηρετεί εισπρακτικούς και όχι αναπτυξιακούς στόχους. Μιας πολιτικής που δεν καταφέρνει να δώσει ώθηση και προοπτική στην ελληνική οικονομία αλλά αντιθέτως δυσχεραίνει τη θέση των επιχειρηματιών, πολλοί εκ των οποίων κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι πάγια θέση του ΒΕΘ είναι η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος που θα είναι σταθερό και ανταγωνιστικό, ώστε να προσελκύει επενδύσεις και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, επιμερίζοντας τα βάρη και πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή.

πηγη:Express.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “ΒΕΘ: Ακραίο μέτρο η ποινή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη - ΦΠΑ”

Απλήρωτα τα μισά πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ούτε τα μισά από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει την τελευταία δεκαετία η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και τα οποία φτάνουν τα 314 εκατ. ευρώ, δεν έχουν εισπραχθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι τα δικαστήρια καθυστερούν τρία χρόνια να εκδικάσουν τις αιτήσεις ακύρωσης που καταθέτουν οι εταιρείες, στις οποίες έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα.

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί, έτσι, τη σύσταση ειδικού τμήματος στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Προεδρικό Διάταγμα

Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου περί ανταγωνισμού, πηγές αναφέρουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοπεύει με προεδρικό διάταγμα να συστήσει το ειδικό αυτό τμήμα στο Εφετείο, για να επιδικάζει τις αιτήσεις ακύρωσης που καταθέτουν οι εταιρείες στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο, κάνοντας άμεσα εκτελεστές ή μη τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής. Παράγοντας του δικηγορικού κλάδου αναφέρει:

«Η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων και οι εν γένει αργοί ρυθμοί απόδοσης της δικαιοσύνης αλλοιώνουν αυτή την ίδια την έννοια της δικαιοσύνης, καθώς ελλείπει το στοιχείο της αμεσότητας ικανοποίησης του εκάστοτε βλαπτόμενου έννομου συμφέροντος ή της αποκατάστασης της διαταραχθείσας εννόμου τάξεως, με όλους τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια τέτοια καθυστέρηση».

Καθυστερήσεις

Η χρονική υστέρηση στην επιδίκαση των αποφάσεων της Ε.Α. επιβεβαιώνεται από το ότι επέβαλε από το 2000 έως και το 2010 πρόστιμα ύψους 314 εκατ. ευρώ, δεν έχει δε εισπραχθεί ούτε το 40%. lΕίναι χαρακτηριστική η περίπτωση γνωστής βιομηχανίας αναψυκτικών: της επιβλήθηκε το 2000 πρόστιμο 8,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Εφετείο Αθηνών το 2006 της επιδίκασε πρόστιμο 5,9 εκατ. ευρώ.

* Πέραν αυτών, ακόμη δεν έχει επιδικαστεί η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Εφετείο εταιρείες πετρελαιοειδών για το πρόστιμο των 50 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε το 2008.

*Στην περιβόητη υπόθεση του καρτέλ γάλακτος από τα πρόστιμα 76 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν το 2007, έχουν επιδικαστεί περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Εξαετής έρευνα

*Έξι χρόνια κράτησε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μία υπόθεση αντιδικίας μεταξύ πολυεθνικής τροφίμων και ελληνικής εταιρείας καφέ. Μολονότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάνθηκε το 2009 ότι πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική, η υπόθεση σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα από τα ελληνικά δικαστήρια.

Παράγοντες της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνουν με έμφαση ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, χρησιμοποιούν συχνά το όπλο της ακυρωτικής αίτησης. Έτσι είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν μόνο το 20% του προστίμου που τους έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι επιλαχόντες μέσω ΑΣΕΠ

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής και την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία της, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Δεκέμβριο έχει σταλεί στον ΑΣΕΠ ο πίνακας των επιλαχόντων στο διαγωνισμό που είχε γίνει για τη στελέχωσή της. Τονίζεται ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας των συγκεκριμένων προσώπων από το ΑΣΕΠ θα ανακοινωθούν τα ονόματα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα πιάσουν και αμέσως δουλειά.

Αναφέρεται ότι και σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργεί ο μηχανισμός της έφεσης από όσους αντιδρούν σε κάποιες προσλήψεις. Πάντως ο πίνακας των επιλαχόντων περιλαμβάνει 38 άτομα και συγκεκριμένα 15 νομικούς, 21 οικονομολόγους, 1 μεταφραστή και 1 ειδικευμένο στην πληροφορική.

πηγη:isotimia.gr
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Απλήρωτα τα μισά πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού”

Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων Συσχετιζόμενη με το Χρόνο

Η «Παραδοσιακή» Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων
Η πρόσφατη οικονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθιστά τη σημασία ενός αξιόλογου επιχειρηματικού συστήματος κοστολόγησης πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε περιόδους κρίσεως, μέλημα των επιχειρήσεων είναι να μειώσουν το κόστος τους, αφού δεν μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους, και για να το επιτύχουν αυτό, το σύστημα κοστολόγησης που διαθέτουν θα πρέπει να τους προμηθεύσει με όλες εκείνες τις σημαντικές πληροφορίες ώστε να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις. Τα παραδοσιακά συστήματα κοστολόγησης έχουν δείξει τις διαχρονικές αδυναμίες τους και τη δυσκολία τους να υποστηρίξουν τις διοικητικές αποφάσεις με ουσιαστικό τρόπο.
Ενα από τα συστήματα κοστολόγησης που προσπάθησε να καλύψει το υφιστάμενο κενό ήταν η Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων (Activity Based Costing ή ABC) των Kaplan και Norton, σύστημα που μετρά σχεδόν μία εικοσαετία διεθνούς «προϋπηρεσίας».
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Κοστολόγησης Δραστηριοτήτων, η οποία είχε ιδιαίτερη απήχηση στους μηχανικούς, το κόστος θα πρέπει να εντοπίζεται στις δραστηριότητες που απαιτούνται για την πώληση ενός προϊόντος ή την εξυπηρέτηση κάποιου πελάτη, αφού οι δραστηριότητες είναι αυτές που καταναλώνουν πόρους, και επομένως φορτίζουν με κόστος τον οργανισμό.
Εάν θα θέλαμε να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένα Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών πραγματοποιεί τρεις δραστηριότητες: επεξεργασία των παραγγελιών, διαχείριση αιτημάτων των πελατών και πιστωτικό έλεγχο.
Ας υποθέσουμε ότι το συνολικό κόστος του Τμήματος ανέρχεται σε 560.000 ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη το κόστος προσωπικού, το κόστος Διοίκησης, το κόστος χρήσης πληροφοριακών συστημάτων, τηλεπικοινωνιών καθώς και τμήμα κάποιων άλλων γενικών εξόδων). Περαιτέρω, ο αριθμός των παραγγελιών ας υποθέσουμε ότι είναι 49.000, ο αριθμός των αιτημάτων 1.400 και ο αριθμός των πιστωτικών ελέγχων 2.500.
Με βάση την Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων, εάν είναι γνωστό ότι οι υπάλληλοι διαθέτουν το 70% του χρόνου τους σε διεκπεραίωση παραγγελιών, 20% του χρόνου τους σε αιτήματα πελατών και 10% στον πιστωτικό έλεγχο, προκύπτει ότι η κάθε παραγγελία κοστίζει στην επιχείρηση 8 ευρώ, κάθε αίτημα πελάτη 40 ευρώ και κάθε πιστωτικός έλεγχος 44,80 ευρώ. Αναμφισβήτητα, η λογική της Κοστολόγησης Δραστηριοτήτων είναι αρκετά απλή και εύστοχη, διευκολύνοντας την επιχείρηση να προσδιορίσει το κόστος που συνεπάγεται για αυτήν κάθε τελικό αντικείμενο κόστους (πελάτης, προϊόν ή οτιδήποτε άλλο).
Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος στο σύνολο των Τμημάτων και Διευθύνσεων της επιχείρησης και για το σύνολο των δραστηριοτήτων αποδεικνύεται μία πολύ δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή πολλών υπαλλήλων για την καταγραφή των απαραίτητων δεδομένων, καθώς και τη χρήση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων κοστολόγησης αφού συμβατικά εργαλεία δεν μπορούν να διαχειριστούν το μεγάλο όγκο πληροφοριών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την ελληνική νομοθεσία για συγκεκριμένο τρόπο αναφοράς του κόστους των επιχειρήσεων, ένα σύστημα Κοστολόγησης Δραστηριοτήτων αποτελεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παράλληλο σύστημα, αυξάνοντας τη δυσκολία υιοθέτησής του.

Πέραν όμως της πρακτικής δυσκολίας της λειτουργίας του συστήματος Κοστολόγησης Δραστηριοτήτων, υπάρχουν και ορισμένες τεχνικές αδυναμίες του. Επειδή ο υπολογισμός του κόστους πραγματοποιείται με βάση τις συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται με τους ίδιους τους υπαλλήλους, η ABC δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη τον πραγματικό βαθμό χρησιμοποίησης των πόρων και τείνει να τον θεωρεί ίσο με τη συνολική θεωρητική δυναμικότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγει συχνά σε υπερεκτίμηση του μοναδιαίου κόστους ανά δραστηριότητα.

Μία Πιο Ευέλικτη Κοστολόγηση ABC
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων είναι μία επιτυχημένη προσέγγιση που κατάφερε να ξεφύγει από τη λογιστική θεώρηση του κόστους και επέτρεψε την παροχή χρησιμότατων πληροφοριών στις επιχειρήσεις που την υιοθέτησαν.
Είναι άλλωστε πάρα πολλές οι περιπτώσεις επιτυχιών που καταγράφονται σε θέματα εντοπισμού περιοχών κόστους που πριν ήταν εντελώς αδιαφανείς, σε θέματα ορθολογικότερης επιλογής του πορτφόλιου παραγόμενων προϊόντων, στη βελτίωση του σχεδιασμού νέων προϊόντων και στη διάκριση των συμφερόντων πελατών από τους ασύμφορους. Την τελευταία πενταετία, εμφανίστηκε μία νέα βελτιωμένη εκδοχή της κοστολόγησης δραστηριοτήτων που αποκαλείται Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων Συσχετιζόμενη με το Χρόνο (Time-Driven Activity Based Costing) που προσπαθεί να διορθώσει τις αδυναμίες της.
Η νέα προσέγγιση στηρίζεται στην απλοποιημένη λογική ότι οι Διευθυντές των επιχειρήσεων εκτιμούν απευθείας τις απαιτήσεις σε πόρους σε κάθε δοσοληψία, πελάτη ή προϊόν, αντί να υπολογίζουν πρώτα το κόστος κάθε δραστηριότητας και μετά να το διασπούν στα τελικά αντικείμενα κόστους.
Για κάθε κατηγορία πόρου απαιτούνται δύο μόνο δεδομένα: το κόστος κάθε παρεχόμενης χρονικής μονάδας δυναμικότητας του πόρου και ο αριθμός των απαιτούμενων χρονικών μονάδων δυναμικότητας του πόρου ανά αντικείμενο κόστους. Η προσέγγιση αυτή είναι απλούστερη από την παλιά, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται πιο ευέλικτη αφού επιτρέπει τον ακριβέστερο προσδιορισμό του κόστους πολύπλοκων και εξειδικευμένων δοσοληψιών.
Ο υπολογισμός της πρακτικής δυναμικότητας σε σχέση με τη θεωρητική από τους Διευθυντές μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Μία μέθοδος είναι η επεξεργασία ιστορικών στοιχείων και ο υπολογισμός της πραγματικής δυναμικότητας σε μία περίοδο που η επιχείρηση δούλεψε με το μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών, χωρίς υπερωρίες, έκτακτες καθυστερήσεις και προβλήματα στην ποιότητα των προϊόντων.
Ενας απλούστερος τρόπος, ο οποίος όμως δεν είναι πάντα πρακτικά εφαρμόσιμος, είναι να υποτεθεί ότι η πρακτική δυναμικότητα των μηχανών ανέρχεται στο 85% της θεωρητικής τους δυναμικότητας (αφαιρώντας χρόνους εξαρμόσεων και πάσης φύσεως καθυστερήσεων) ενώ η δυναμικότητα των εργαζομένων στο 80%. Γίνεται σαφές ότι οι παραπάνω μέθοδοι υπολογισμού δεν είναι απόλυτα ακριβείς, οι απαιτήσεις όμως για τους αναγκαίους υπολογισμούς είναι σαφώς μικρότερες ενώ ταυτόχρονα δεν είναι αναγκαστικά λιγότερο αξιόπιστες από πιο αναλυτικές μεθόδους, αφού τα δεδομένα συνήθως αλλάζουν καθημερινά.
Αναφερόμενοι ξανά στο παράδειγμα με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, εάν υφίστανται 28 υπάλληλοι στο Τμήμα και δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα, κάθε τρίμηνο υφίστανται θεωρητικά 31.680 λεπτά ανά εργαζόμενο, ενώ στην πραγματικότητα, τα διαθέσιμα ανθρωπολεπτά αποτελούν το 80% ή 25.000 λεπτά. Ο συνολικός αριθμός ανθρωπολεπτών όλων των εργαζομένων το τρίμηνο είναι 700.000. Επομένως, αφού τα συνολικά γενικά έξοδα είναι 560.000 ευρώ (όπως αναφέρθηκε προηγούμενα), κάθε πραγματικό ανθρωπολεπτό κοστίζει 0,80 ευρώ.
Το επόμενο βήμα είναι ο προσδιορισμός του χρόνου που απαιτείται για μία μονάδα κάθε είδους δραστηριότητας που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο κόστους (π.χ. προϊόν).
Στην περίπτωση του προηγούμενου παραδείγματος, ας υποτεθεί ότι μετά από συνεντεύξεις (ή προσωπική παρατήρηση), ο χρόνος επεξεργασίας μίας παραγγελίας είναι 8 λεπτά, ο χρόνος διαχείρισης ενός αιτήματος πελάτη είναι 44 λεπτά και ο χρόνος για τη διεξαγωγή πιστωτικού ελέγχου είναι 50 λεπτά.
Για μία ακόμα φορά αναφέρεται ότι η απόλυτη ακρίβεια των υπολογισμών δεν είναι πρακτικής αξίας λόγω της ευμεταβλητότητας των συνθηκών που επικρατούν.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, προκύπτει ότι το κόστος επεξεργασίας μίας παραγγελίας είναι 6,40 ευρώ, το κόστος διαχείρισης ενός αιτήματος πελάτη είναι 35,20 ευρώ και το κόστος ενός πιστωτικού ελέγχου είναι 40 ευρώ.
Τα κόστη αυτά δεν εμφανίζονται τυχαία μικρότερα από αυτά της παραδοσιακής προσέγγισης ABC, αφού λαμβάνουν υπόψη με καλύτερο τρόπο την υπολειπόμενη δυναμικότητα, την οποία και δεν επιμερίζουν στα τελικά αντικείμενα κόστους.
Η αναξιοποίητη δυναμικότητα και το κόστος που συνεπάγεται είναι ενδιαφέρον αποτέλεσμα που προκύπτει και στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από το νέο κοστολογικό σύστημα.
Επειδή, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, οι συνθήκες είναι δυναμικές, η συντήρηση του συστήματος και η αναθεώρησή του είναι απαραίτητη ώστε να συνεχίζει να είναι επίκαιρο, μόνο που τώρα είναι ευκολότερη υπόθεση απ’ ότι στο παραδοσιακό σύστημα ABC. Αναθεώρηση μπορεί να απαιτηθεί σε δύο περιπτώσεις: εάν πραγματοποιηθεί αλλαγή στο κόστος των πόρων (π.χ. λόγω αύξησης των αμοιβών προσωπικού ή αγοράς ενός νέου μηχανολογικού εξοπλισμού) ή εάν πραγματοποιηθεί αλλαγή στην αποδοτικότητα των πόρων (π.χ. λόγω φαινομένων της καμπύλης μάθησης, ή βελτίωσης των παραγωγικών διαδικασιών).
Σε κάθε περίπτωση, η αναθεώρηση είναι καλό να πραγματοποιείται όταν συμβαίνουν αλλαγές και όχι αναγκαστικά σε ημερολογιακά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η επικαιρότητα του κοστολογικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται ανανεώσεις που δεν έχουν πρακτικό νόημα, εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια σημαντική μεταβολή.

Η Συσχέτιση του Κόστους με το Χρόνο
Μέχρι αυτό το σημείο, ο τίτλος «Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων Συσχετιζόμενη με το Χρόνο» δεν έχει επαρκώς τεκμηριωθεί, αφού δεν έχουμε αναφέρει σε σημαντικό βαθμό τη διάσταση του χρόνου. Στην πραγματικότητα, σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω έχει υποτεθεί σιωπηρά ότι όλες οι δραστηριότητες μίας συγκεκριμένης κατηγορίας είναι ισοδύναμες και απαιτούν τον ίδιο χρόνο για να πραγματοποιηθούν.
Η επιχειρηματική πραγματικότητα διαψεύδει κάτι τέτοιο σημαντικά. Η ανανεωμένη κοστολογική προσέγγιση ABC μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις, παρέχοντας σημαντικά ακριβέστερα αποτελέσματα, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαφορετικές περιπτώσεις ως νέες δραστηριότητες.
Παρότι οι δοσοληψίες μπορεί να γίνουν αρκετά πολύπλοκες στην πράξη, οι Διευθυντές είναι σε θέση να εντοπίσουν τους παράγοντες που τις καθιστούν πολύπλοκες, επομένως μπορούν και να τις κοστολογήσουν.
Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, στα προηγμένα συστήματα ERP (τα οποία έχουν πλέον και οι ελληνικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον οι μεγαλύτερες) τηρούνται πληροφορίες σχετικά με τέτοιους παράγοντες, οπότε ο υπολογισμός του κόστους που συνεπάγονται γίνεται ακόμα ευκολότερος. Για να γίνει πιο κατανοητό το συγκεκριμένο σημείο, ας θεωρήσουμε την περίπτωση όπου η διανομή ενός προϊόντος μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους ανά περίπτωση, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ιδιαίτερη συσκευασία, ή απαιτείται αεροπορική αποστολή και όχι συμβατική.
Με βάση τη συνήθη πρακτική, ο χρόνος προετοιμασίας μίας τυπικής δρομολόγησης ενός προϊόντος απαιτεί 0,5 λεπτά, σε ειδικές περιπτώσεις απαιτεί 6,5 πρόσθετα λεπτά για ενισχυμένη συσκευασία και 2 πρόσθετα λεπτά εάν πρόκειται να μεταφερθεί με αεροπλάνο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο τύπος που περιγράφει το χρόνο συσκευασίας είναι:

(Χρόνος Συσκευασίας) = 0,5 λεπτά + 6,5 λεπτά (εάν απαιτείται ειδική συσκευασία) +2,0 λεπτά (εάν απαιτείται συσκευασία για αεροπορική μεταφορά)

Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο έγινε παραπάνω, είναι η διάσπαση μίας δραστηριότητας σε επιμέρους δραστηριότητες, οι οποίες δεν υφίστανται σε όλες τις περιπτώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση μπορεί να εξάγει ασφαλέστερα συμπεράσματα για το κόστος, χρησιμοποιώντας στοιχεία τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ούτως ή άλλως διαθέτει.

Ορισμένα Συμπεράσματα
Τα τελευταία χρόνια αναφέρονται περιπτώσεις επιτυχούς εφαρμογής της νέας προσέγγισης Κοστολόγησης Δραστηριοτήτων σε αρκετές επιχειρήσεις, μεγάλου ως επί το πλείστον μεγέθους.
Οι περισσότερες από αυτές αναφέρουν την αποκόμιση σημαντικού οφέλους λόγω καλύτερης πληροφόρησης που τις βοήθησε να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το ποιοι είναι οι καλοί τους πελάτες και ποιοι όχι, ποια είναι πραγματικά τα επικερδή τους προϊόντα, πού θα πρέπει να αποθηκεύονται τα προϊόντα τους στους αποθηκευτικούς χώρους, πόσο συχνά θα πρέπει να γίνονται παραδόσεις στους πελάτες τους και τι υπηρεσίες συμφέρει πραγματικά να παρέχουν.
Από πριν, η Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων κατάφερε να προσφέρει μία εναλλακτική θεώρηση του κόστους βοηθώντας στην κατανόηση του λόγου ύπαρξής του και ενισχύοντας τις δυνατότητες περιορισμού του.
Η νέα προσέγγιση έρχεται να δώσει έμφαση στις ιδιαιτερότητες που μπορεί να υφίστανται στην επιχειρηματική πραγματικότητα, περιορίζοντας το φόρτο λειτουργίας και συντήρησης του κοστολογικού συστήματος και επιτρέποντας την επιλογή του εύρους του με βάση τις εκάστοτε ανάγκες της Διοίκησης. Ισως αυτές οι αλλαγές πείσουν περισσότερες επιχειρήσεις στο να υιοθετήσουν τη φιλοσοφία της ABC ώστε να επιτύχουν με αποδοτικότερο τρόπο τον έλεγχο του κόστους, κάτι που είναι πιο σημαντικό από ποτέ αφού συνδέεται με την ίδια τη βιωσιμότητά τους.

του Νικόλαου Α. Παναγιώτου, Λέκτορα ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Ερευνας
Διαβάστε περισσότερα...
read more “Κοστολόγηση Δραστηριοτήτων Συσχετιζόμενη με το Χρόνο”