Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Τι εκτιμούν 15 αναλυτές για την οικονομία, τις αγορές, το ευρώ και το χρυσό το 2012


Μπορεί οι αναλυτές να έχουν διαφωνήσει πάμπολλες φορές για την πορεία των επενδύσεων, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους που η κρίση κορυφώνεται, ωστόσο αυτήν την περίοδο η σύγκλιση τους στην εκτίμηση ότι το 2012 θα είναι χειρότερο από τη χρονιά που φεύγει είναι εκπληκτική!
Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ο ένας μετά τον άλλον, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για μία χρονιά μεγάλης δυστοκίας τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία. Η ευρωζώνη περνά τις πύλες της ύφεσης αν δεν τις έχει περάσει ακόμη, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια μοιάζουν πλέον πιθανά, καθώς σε λίγα 24ωρα αναμένεται η έλευση του 2012. Ένα πολύ αρνητικό σενάριο, ήτοι η κατάρρευση της Ευρωζώνης και εν συνεχεία η είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, δεν κρίνεται πλέον απίθανο.

Οικονομία

Εξαιρετικά μεγάλη θεωρεί την πιθανότητα ήπιας ύφεσης στην ευρωζώνη το α' εξάμηνο του 2012 η Ernst & Young, προβλέποντας νέα μείωση επιτοκίων, ενώ εκτιμά πως το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη δεν θα πέσει κάτω του 10% πριν από το 2015.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young, Eurozone Economic Forecast Winter 2011 (EEF), «η πιθανότητα ήπιας ύφεσης στην Ευρωζώνη για το πρώτο μισό του 2012 είναι πλέον εξαιρετικά μεγάλη. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου θα υλοποιηθεί, οι προβλέψεις τείνουν σε ήπια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προς το τέλος του 2012. Η πρόβλεψη είναι μόλις 0.1% αύξηση του ΑΕΠ για το 2012, η οποία θα αυξηθεί σε 1.5% - 2% για την περίοδο 2013-15».
Το 2012 θα είναι έτος γεμάτο προκλήσεις που θα στιγματιστεί από νέα haircut, ακόμη και χρεοκοπίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, εκτιμά η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, σε έκθεσή της για την πορεία της διεθνούς οικονομίας στη διάρκεια του νέου έτους που ανατέλλει σε λίγες μέρες.
Η επιτάχυνση της εφαρμογής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) το 2012 μεταφράζεται για την Pimco ως το "κλειδί" εκείνο που ανοίγει την πόρτα για νέα και περισσότερα haircut στο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, για σημαντικές απομειώσεις και συνεχή "παρουσία" του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την Pimco, το 2012 δεν θα είναι ένα "εύκολο" έτος για την παγκόσμια οικονομία. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια θα συνεχιστούν, προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.
Συμπερασματικά, οι αναλυτές του fund εκτιμούν μόλις στο 1 - 1,5% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012, από 2,5% το 2011 και 4,1% το 2010. Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη το πολύ έως 1%, η Ευρώπη θα εισέλθει σε ύφεση, ενώ, αντίστοιχα, η Κίνα θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 7%.
Άν η ευρωπαϊκοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν βοηθήσουν οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός από του πολιτικούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό σοκ στην οικονομία και τις αγορές, αναφέρει ο Stephen King της HSBC. Και δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν ανύμποροι να δράσουν άμεσα, προσθέτει προειδοποιώντας τους επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην προστασία του κεφαλαίου τους. Ακόμη και με την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ελλείμματα και στο χρέος εάν η οικονομία συρρικνώνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της HSBC.
Από τη μεριά του, ο Antonio Garcia Pascual της Barclays Capital επισημαίνει ότι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει τη ρευστότητα στο σύστημα είναι πολύ σημαντική. Σε περιόδους που γίνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη σκληρή λιτότητα, η ενίσχυση της ρευστότητας είναι ευεργετική για την οικονομία. Οι πολιτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους να προωθήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, που κρίνοντας από την παράδοση του ΔΝΤ, συνήθως χρειάζονται πάνω από μία δεκαετία.
Η Goldman Sachs πάλι δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την ευρωζώνη. Θεωρεί μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές κινήσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης κάτι όμως που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Για την Goldman θα πρέπει οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης να προωθήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αποπληθωρισμό των οικονομιών τους. Μάλιστα εκτιμά ότι ο αποπληθωρισμός για την Πορτογαλία πρέπει να φτάσει το 44%, για την Ελλάδα και την Ισπανία το 35% και για την Ιταλία το 20%. Κι για να επιτευχθούν αυτά τα ποσοστά θα χρειαστούν τουλαχιστον 20 έτη διαρκούς και σκληρής λιτότητας.
Το 2012 θα είναι ένα ακόμη επώδυνο έτος για την Ευρώπη, με μεγάλες ανακολουθίες και διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγο της Societe Generale.
"Υπάρχουν τρία προβλήματα στην Ευρωζώνη: Τα υψηλά επίπεδα χρέους, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ένα τραπεζικό σύστημα σοβαρά εκτεθειμένο σε κρατικό χρέος. Κανένα από αυτά τα τρία προβλήματα δεν έχει ακόμη επιλυθεί", προσθέτει.

Αγορές

Σε έκθεσή της η HSBC, για να περιγράψει την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν το 2012 οι διεθνείς αγορές, επικαλείται ένα φανταστικό ζώο, γνωστό από τις ταινίες Dr Dolittle: Πρόκειται για το pushmi - pullyu, ένα ζώο που αποτελεί διασταύρωση γαζέλας - μονόκερου. Βασικό γνωρισμά του το ότι έχει δύο κεφάλια: Όταν το ζώο αυτό επιχειρεί να κινηθεί, τα δύο κεφάλια ωθούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις...
"Το πρόβλημα με τις αγορές είναι ότι δεν έχουν δύο κεφάλια, όπως το περίεργο αυτό ζώο το pushmi - pullyu, αλλά έχουν δύο εξαιρετικά χοντρές ουρές", σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Σύμφωνα με την HSBC το βέβαιο είναι ένα: Το 2012 οι αγορές θα είναι όμηροι των πολιτικών αποφάσεων και θα ταλαντεύονται μεταξύ ελπίδας και απελπισίας...
Μετά τον Ιούνιο του 2012 βλέπει κάποιο φως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ο Mark Mobius, επικεφαλής της Franklin Templeton, μιλώντας στην εφημερίδα Valor Economico της Βραζιλίας.
«Η ευρωπαϊκή κρίση δεν είναι τόσο βαθιά και σκληρή όσο οι επενδυτές πιστεύουν. Οι κυβερνήσεις είναι στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και αυτό παίρνει χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mobius, συστήνοντας στους επενδυτές να έχουν υπομονή.
Σε 12 -18 μήνες εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η bull market για τα διεθνή χρηματιστήρια ο Tobias Levkovich, επικεφαλής αναλυτής της Citi. Μάλιστα ο Levkovich συστήνει στους επενδυτές να κάνουν υπομονή, καθώς η bull market αναμένεται να είναι πολυετής!
"Η επενδυτική κοινότητα έχει χάσει πάνω από 50% - στρεφόμενη στις μετοχές - δύο φορές από το 2000", δηλώνει ο αναλυτής και προσθέτει "Λόγω της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, της πορείας της διεθνούς οικονομίας, των προκλήσεων που ταλανίζουν την αγορά εργασίας, των χαμηλών επιπέδων που έχουν αγγίξει οι τιμές ακινήτων, βραχυπρόθεσμα οι αγορές δεν θα αντιδράσουν... Ωστόσο εντός των ερχόμενων ετών θα πρέπει να αναμένεται ένα πολύ εντυπωσιακό ράλι".
Ο Levkovich εκτιμά ότι το 2012 ο S&P 500, o δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα κινηθεί πέριξ των 1.375 μονάδων, ήτοι αύξηση κατά 13% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Χρυσός

Αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν για την πορεία διαμόρφωσης του χρυσού κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, καθώς οδεύουμε προς την εκπνοή του 2011 και έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του 2011.
Νέο ράλι βλέπει να ξαναξεκινά ο χρυσός το 2012, με την Bank of America Merrill Lynch να βλέπει το κίτρινο μέταλλο μεταξύ 2.000 και 2.500 δολάρια, στον απόηχο της αύξησης που αναμένεται στη ζήτηση εξαιτίας της ασφάλειας που προσφέρει.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία διόρθωση στις τιμές του χρυσού τους τελευταίους μήνες, η BofA/ML βλέπει το μέσο όρο του επόμενου έτους να διαμορφώνεται στα 1.850 δολάρια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Goldman Sachs βλέπει το χρυσό στα 1.810 δολάρια κατά μέσο όρο το 2012, εξαιτίας της συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, και της μείωσης της διάθεσης των επενδυτών για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της GS, τα υψηλότερα επίπεδα του χρυσού αναμένεται να φτάσουν στα 1.900 δολάρια, και ο μέσος όρος στα 1.810 δολάρια η ουγγιά τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον αναμένεται να επηρεαστεί η επενδυτική διάθεση από την πολιτική της συνεχούς απομόχλευσης των επενδυτών από τα σύνθετα προϊόντα.
Παράλληλα, η UBS δηλώνει ότι παραμένει bullish στο outlook τόσο του χρυσού όσο και του ασημιού, εκτιμώντας ότι το κίτρινο μέταλλο θα κινηθεί κατά μέσο όρο το 2012 στα 2.050 δολάρια. Αυτή η τιμή είναι κατά 28% υψηλότερη σε σχέση με τη σημερινή τιμή που διαμορφώνεται πέριξ των 1.595 δολ.
Στα 2.000 δολάρια βλέπει η Barclays Capital το χρυσό στα 2012, ήτοι υψηλότερα κατά 25% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Από την πλευρά της η Citigroup θεωρεί ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους ο χρυσός θα φτάσει τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, θέτοντας τις βάσεις για τα επίπεδα των 3.400 δολαρίων την επόμενη διετία.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανάλυση της η οποία τιτλοφορείται «The 12 Chart of Christmas» (τα 12 διαγράμματα των Χριστουγέννων), αν και βραχυπρόθεσμα ο χρυσός προκαλεί κάποιες ανησυχίες, η Citigroup θεωρεί ότι η πτώση του επόμενου διαστήματος θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκομίσουν τα κέρδη του τελευταίου έτους οι επενδυτές και να ξανατοποθετηθούν για να είναι έτοιμοι για το μεγάλο ράλι.
Η Citigroup βλέπει την bull market του χρυσού να μην τελειώνει εδώ, εκτιμώντας ότι η άνοδος θα φτάσει στο 50%, θέτοντας τις βάσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Βullish για την πορεία διαμόρφωσης της τιμής του χρυσού παραμένει η BNP Paribas, αν και προειδοποιεί ότι το πολύτιμο μέταλλο ενδεχομένως να καταστεί ευάλωτο σε περαιτέρω διορθωτικές τάσεις, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τόσο το 2012 όσο και το 2013 έρχονται νέα υψηλά για τον χρυσό.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα αυτή των αγορών οδήγησε την BNP Paribas να μειώσει τις προβλέψεις της για την πορεία διαμόρφωσης της τιμής του μετάλλου τόσο το 2012, όσο και το 2013.
Αναλυτικότερα ο οίκος προβλέπει ότι ο χρυσός θα κινηθεί πέριξ των 1.775 δολαρίων ανά ουγγιά το 2012 και πέριξ των 2.150 δολαρίων το 2013.
Πρότερες εκτιμήσεις του οίκου έκαναν λόγο για διαμόρφωση της τιμής του στα 2.025 δολάρια το 2012 και στα 2.280 δολάρια ανά ουγγιά το 2013.
"Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων δεν αλλάζει τη θετική στάση μας απέναντι στο μέταλλο", τονίζει η ΒΝP Paribas.

Ευρώ

Αντίθετες είναι οι απόψεις των αναλυτών όσον αφορά τη διακύμανση του ευρώ. Μερίδα των αναλυτών θεωρεί ότι το ευρώ φαίνεται ισχυρό μεταξύ των επιπέδων του 1,25-1,30 δολ, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από το κύμα υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη. Μάλιστα, αν και έφτασε στο 1,1780 δολ. τον Ιούνιο του 2010 όταν και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, σε μικρό χρονικό διάστημα ανέκαμψε, δείγμα των αντιστάσεων που διαθέτει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2011 οι απώλειες ανέρχονται σε 1,1% (έναντι του δολαρίου), οι χαμηλότερες μέσα σε μία χρονιά από το 1999.
Η μέση ισοτιμία του είναι 1,2049 δολάρια. με το εύρος να διαμορφώνεται από 82,3 σεντς τον Οκτώβριο του 2000 έως το υψηλό των 1,6038 δολαρίων τον Ιούλιο του 2008.
Υπενθυμίζεται πάντως εδώ ότι τέσσερις κορυφαίοι αναλυτές προχώρησαν πρόσφατα σε επι τα χείρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για την πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, υπό το βάρος των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έχει λάβει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Η Barclays Capital αναμένει ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα 1,25 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε έξι μήνες, και όχι στα 1,32 δολ. που εκτιμούσε πριν από έξι μήνες. Παράλληλα, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον ορίζοντα του 12μήνου στα 1,20 από 1,35 δολάρια προηγουμένως.
Η Credit Suisse ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα τριμήνου. Ειδικότερα εκτιμά ότι σε τρεις μήνες το ευρώ θα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,25 δολ, έναντι πρότερης πρόβλεψής της για διαμόρφωσή του στα 1,38 δολάρια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε μείωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου προχώρησε πριν από λίγες ημέρες και η JP Morgan. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,30 δολ μέχρι την άνοιξη του 2012. Υπενθυμίζεται ότι πρότερη εκτίμησή της έκανε λόγο για διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου στο 1,38 έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Αντίστοιχα, ο οίκος τώρα βλέπει στο 1,38 την ισοτιμία στα τέλη του έτους.
Στον αντίποδα, να παραμείνουν long στο ευρώ έναντι του δολαρίου, με στόχο το 1,40, σύστηνε πρόσφατα στους επενδυτές η Goldman Sachs.
Από την πλευρά της, η UBS αναμένει να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο ίδιο το ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να αναμένεται να υποαποδώσει σε σχέση με το δολάριο. Η UBS συστήσει πώληση για το ευρώ, ενώ αναμένει στερλίνα και δολάρια να καταγράψουν σημαντικό ράλι το 2012. Το επόμενο εξάμηνο βλέπει το ευρώ στο 1,25 δολ, ενώ σε βάθος 12μηνου το βλέπει στο 1,20 δολ.
Με τη σειρά της, η Morgan Stanley τηρεί για την ώρα στάση αναμονής, αναμένοντας να προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις του ευρώ, όταν αυτό θα ανέλθει εκ νέου στα επίπεδα των 1,31 δολ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα επόμενα δύο 24ωρα θα είναι καθοριστικά για την πορεία της ισιοτιμίας ευρώ - δολαρίου. Κατά τον οίκο, οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα θα συνεχιστούν, υπό το βάρος της κρίσης χρέους.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου