Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ρωσία προς Δύση για Συρία: "Σταματήστε τα τελεσίγραφα αλλιώς..."


Η Ρωσία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να απειλεί τη Δαμασκό με τελεσίγραφα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την έγκριση από τον Αραβικό Σύνδεσμο κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού και τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να τερματιστεί η βία.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να σταματήσουμε να θέτουμε τελεσίγραφα και να εργαστούμε για να επιστρέψει η κατάσταση στον πολιτικό της χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Λαβρόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.


«Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούν σήμερα τη λήψη μέτρων κατά της Συρίας, είχαν μια διαφορετικά στάση απέναντι στην Υεμένη, όπου οι συνομιλίες για το σχέδιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, το οποίο είχε προτείνει το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου, διήρκεσαν τρεις μήνες» πρόσθεσε.

«Στο τέλος, η διεθνής κοινότητα, αφού επέδειξε υπομονή και επιμονή, ασκώντας την ίδια πίεση σε όλους τους εταίρους της διαδικασίας, κατάφερε να υπογραφεί το σχέδιο αυτό» πρόσθεσε.

«Μια τέτοια προσέγγιση είναι απαραίτητη για το συριακό πρόβλημα, γιατί τα τελεσίγραφα στα οποία κατέφυγαν μερικά κράτη, ιδιαίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος, δεν επιλύουν το πρόβλημα αυτό» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, αλλά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανό σενάριο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε, αναφερόμενος στη Συρία, ότι ένα καθεστώς το οποίο βασανίζει τους πολίτες του δεν έχει καμία πιθανότητα επιβίωσης. Πιθανώς βέβαια, να είχε στο μυαλό του και την Τουρκία και τους Κούρδους πολίτες της.

Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρειαστεί η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπως πρώτη η Γαλλία έχει προτείνει, σε περίπτωση που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τη βία.

Ο τούρκος υπουργός συμπλήρωσε ότι η συριακή κυβέρνηση οφείλει να βρει έναν τρόπο για να συνυπάρξει ειρηνικά με τους πολίτες και ότι η Δαμασκός έχει ακόμη την «ευκαιρία» να δεχτεί στο έδαφός της τους διεθνείς παρατηρητές που πρότεινε ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σύννεφα μαζεύονται πάνω από την ήδη τεταμένη περιοχή και ο πόλεμος δηλώσεων συνεχίζεται.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου