Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καταρρέει


Τα νέα ιστορικά υψηλά στα spreads Γαλλίας και Ισπανίας, επιβεβαιώνουν αυτό που ανέφεραν οικονομικοί σύμβουλοι που στελεχώνουν κυβερνητικά επιτελεία στη Γηραιά Ήπειρο, όταν τέθηκε το θέμα της διάρκειας της «μεταβατικής» κυβέρνησης Παπαδήμου: η συζήτηση αυτή, μπορεί να μην έχει και τόσο νόημα. Διότι, η Ευρώπη καταρρέει και εντός των προσεχών μηνών, οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες και ενδεχομένως, ανεξέλεγκτες. Είναι πλέον σαφές τοις πάσι, ότι η κρίση χρέους που «σκιάζει» τη χώρα μας, εξαπλώθηκε στα κράτη που απαρτίζουν τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

Οι δε παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σώζουν την κατάσταση μόνο προσωρινά. Η Γαλλία, βλέπει τα spreads της να καλπάζουν προς τις 200 μονάδες και την ως τώρα «ασφαλή» πραγματικότητα των πολιτών της, να απειλείται από την αύξηση των επιτοκίων στο δανεισμό της.

Η Ευρώπη κινδυνεύει για τα καλά. Το ευρώ, ενώνοντας με ομοσπονδιακή οπτική οικονομίες ανόμοιες και ιδιοσυγκρασίες και λειτουργίες αταίριαστες, «τσαλάκωσε» τη Γηραιά Ήπειρο. Πλέον, έχουν δημιουργηθεί αλληλεξαρτήσεις απαράδεκτες, που μας δεσμεύουν όλους…

Μια Ευρώπη λοιπόν, κτισμένη πάνω στα θεμέλια της λογικής της με κάθε κόστος καταπολέμησης του πολιτικού ριζοσπαστισμού, ώστε να μην επαναληφθεί το κακό των δύο Παγκοσμίων (και συνάμα πολύ ευρωπαϊκών) Πολέμων, «γονατίζει».

Πλέον, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι και αργά ή γρήγορα, θα απαιτηθούν ανορθολογικού χαρακτήρα λύσεις, ώστε να μην καταρρεύσουν όσες κοινωνίες συνέδεσαν την τύχη τους με τις Βρυξέλλες και την παρασιτική όσο και ορθολογιστική γραφειοκρατία της.

Είναι πλέον σαφές ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχοντας δώσει απεριόριστη ελευθερία στις αγορές, υφίστανται την «φονική» πίεσή τους, χωρίς να μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά.

Η ελεύθερη διακίνηση του (κερδοσκοπικού) κεφαλαίου, «πνίγει» τους ευρωπαϊκούς λαούς, απειλώντας τα κεκτημένα αλλά και την ίδια την ελευθερία τους. Εδώ που φτάσαμε, μόνο με ηχηρά ΟΧΙ μπορούν οι Ευρωπαίοι και οι κυβερνήσεις τους να αμυνθούν. Θα το καταλάβουν, αργά ή γρήγορα.

Νίκος Χιδίρογλου

πηγη:elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου