Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

«Ώρα Μηδέν» για Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή;


Το κυριότερο ελάττωμα των ανθρώπων είναι ότι αγνοούν – ακουσίως ή εγκληματικά εκουσίως- ότι η Ιστορία κάνει κύκλους ! Αν εξετάσουμε λοιπόν την Ιστορία , προκειμένου να ανιχνεύσουμε αυτή τη σκιά που αχνά διακρίνουμε σήμερα, θα πρέπει να πάμε περίπου 80 χρόνια πίσω.
Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκεσε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Η κρίση είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.Η μεγάλη κρίση τερματίστηκε σε διαφορετικό χρόνο ανά χώρα. Οι περισσότερες χώρες εφήρμοσαν προγράμματα «ανακούφισης» και η πολιτική τους ζωή πέρασε αναταραχές, εξωθώντας την ιδεολογία στα άκρα.

Μεγάλες χώρες στράφηκαν στην πολεμική οικονομία, δηλαδή στην τεράστια ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, ως …. διέξοδο στην οικονομική κρίση. Συγχρόνως σε ορισμένα κράτη, οι απελπισμένοι πολίτες στράφηκαν προς δημαγωγούς εθνικιστές, όπως τον Αδόλφο Χίτλερ. Αποτέλεσμα; H έναρξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου!
Κάπου θα έπρεπε να καταναλωθούν τα παραγόμενα πολεμικά προϊόντα που ανακούφιζαν τις οικονομίες ορισμένων μεγάλων κρατών και κάπου θα έπρεπε να βρει την «διέξοδο» του και ο δημαγωγικός εκρηκτικός εθνικισμός.

Ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος ήταν επομένως συνακόλουθο των δύο προαναφερθέντων παραγόντων.

Σήμερα αυτή η σκιά που απλώνεται ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα και θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Πέραν από την ανάπτυξη των δύο γενεσιουργών παραγόντων του 2ου Παγκοσμίου πολέμου (πολεμική οικονομία και ακραία δημαγωγία) που αντικρίζουμε και σήμερα ως συναρτώμενο στην οικονομική κρίση, ας εξετάσουμε – «επιγραμματικά»- ορισμένα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας και δεν έχουν την απαιτούμενη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ , καθώς αυτά έχουν διαγνωσθεί αµετάκλητα ως γενικευµένη και µεταστατική παραγωγή της χειραγώγησης και του κενού.

Στην ευρύτερη περιοχή μας λαμβάνουν χώρα ιστορικής σημασίας εξελίξεις. Η πολιτική γεωγραφία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλάζει με ρυθμούς «εξωπραγματικούς» . Πολιτικά καθεστώτα καταρρέουν και στον ορίζοντα εμφανίζονται “μαύρα σύννεφα”, τα περίφημα σύννεφα του πολέμου.

Χθες τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις στα ανοιχτά των παραλίων της Συρίας.
Όπως μετέδωσε και το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο “Samanyolu Haber”, στα ρωσικά πλοία έχουν αναπτυχθεί οι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού καθώς και οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Υπενθυμίζω ότι η Ρωσία διατηρεί ναυτική βάση στο συριακό λιμάνι της Λατάκιας και μαζί με την Κίνα δεν επιθυμεί την επέμβαση της Δύσης στα εσωτερικά δρώμενα της Συρίας.
Στην Αίγυπτο οι αιματηρές ταραχές λαμβάνουν την μορφή τσουνάμι. Μέχρι χθες ο Μουμπάρακ είχε καταφέρει να διατηρεί την ψυχρή ειρήνη με το Ισραήλ, να ισορροπεί τη σχέση του με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη και να παίζει έναν εξισορροπητικό ρόλο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τα αραβικά ισλαμικά κράτη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Σήμερα Μπουμπάρακ δεν υπάρχει. Στην Αίγυπτο επικρατεί το απόλυτο – και αιματηρό- κενό.

Οι ΗΠΑ σηκώνουν τους τόνους ενάντια στη Τεχεράνη. Πριν από περίπου δέκα ημέρες πρωτοφανείς εκρήξεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δόνησαν σαν σεισμό την ιρανική πρωτεύουσα από άκρη σε άκρη. Καμία επίσημη εξήγηση…..

Στην γειτονική της Σαουδική Αραβία είχαμε αλλαγή φρουράς στη βασιλική οικογένεια.
Ο νέος διάδοχος της χώρας, πρώην υπουργός Εσωτερικών, πρίγκιπας Nayef bin Abdulaziz al Saud χαρακτηρίζεται ως «σκληροπυρηνικός» και «εχθρός» της Τεχεράνης, του Κατάρ και του Κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nayef bin Abdulaziz al Saud ανέλαβε την εξουσία αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αμερικανικών ισχυρισμών περί υποτιθέμενης ιρανικής επίθεσης σε αραβικούς στόχους στο έδαφος των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την μεγαλύτερη ναυτική άσκηση του αμερικανικού στόλου που έχει γίνει ποτέ στο Μπαχρέιν, λίγα μόλις μίλια από τα παράλια του Ιράν.

Πριν λίγες ημέρες υπήρξε έκτακτη εντολή από το αρχηγείο των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε όλους τους στρατηγούς του κινήματος: Βρείτε καταφύγιο στις κρυψώνες και αναμείνατε διαταγές από το αρχηγείο….

Στο Ισραήλ έχουμε έκτακτες συσκέψεις.
«Πόλεμος» μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών κ. Lieberman και της Mossad, για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής γραμμής του Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».
Πιθανή η συμμαχία του υπουργού Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό γράφουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ …..

Την ίδια ώρα και με «φαινομενική» αφορμή τις επιθέσεις των Σύριων διαδηλωτών στις αντιπροσωπείες της Τουρκίας, έχει ανοίξει στην γειτονική χώρα μια δημόσια συζήτηση για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης της Άγκυρας στη Συρία. «Μια τουρκική ζώνη στη βόρεια Συρία δεν είναι άσχημη ιδέα» , σύμφωνα με την «πολεμοχαρή» μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης….
Θα πρέπει κανείς να το συσχετίσει άμεσα με την έλευση του Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας και των μεταφερόμενων ειδικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή το Ιράκ “κλείνει” τα αεροδρόμια και το FIR του στα τουρκικά αεροσκάφη και το αντίθετο από την πλευρά της Τουρκίας, με «δήθεν» αφορμή της οικονομικές τους διαφορές….

Θα μπορούσα να παραθέτω δεκάδες γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας το τελευταίο διάστημα και τα οποία θα έπρεπε να προβληματίζουν τους νοήμονες πολίτες.

Στο ερώτημα «τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα» , αν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή σε πύρινη ζώνη,μέσω ποιων διεργασιών φθάνουμε σε αυτό το σημείο και ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη, η απάντηση είναι δεδομένη. Η Ιστορία κύκλους κάνει!

πηγη:politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου