Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο Ι. Καπελέρης καλείται ως ύποπτος για απιστία από τον εισαγγελέα


Του Παναγιώτη Στάθη

Ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και του Τελεωνειακών Θέματων του Υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης καλείται την ερχόμενη εβδομάδα από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη ως ύποπτος για τη διάπραξη αδικήματος σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών περί ανείσπραχτων προστίμων από το Υπουργείο Οικονομικών για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά απο καταγγελίες στο Τύπο περί «παραμηχανισμού» στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων». Η έρευνα είχε ως κεντρικό πρόσωπο παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη καθώς τα δημοσιεύματα
Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο
«συνέδεαν» την υποβολή παραίτησης του με την ύπαρξη αυτού του παραμηχανισμού. Συγκεκριμένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» εμφάνιζε την παραίτηση Σπινέλη να συνδέεται άμεσα με την καθυστέρηση ή άρνηση είσπραξης προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κλήση του κ.Καπελέρη έρχεται μετά την κατάθεση του κ.Σπινέλλη στον ίδιο εισαγγελέα, ενώ στα ίδια δημοσιεύματα γινόταν επίκληση «εξαιρετικά επείγουσας» εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι.Καπελέρη, τον περασμένο Αύγουστο, η οποία ανέφερε πως επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των προστίμων και ζητούσε την αναστολή είσπραξης των ποσών.
Ο εισαγγελέας διερευνούσε αδικήματα σχετικά με απιστία.

15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Πληροφορίες εμφανίζουν τα επίμαχα πρόστιμα αφορούν συνολικά ποσά τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ ,που έχουν βεβαιωθεί σε πολλές επιχειρήσεις ,για παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά από ελέγχους μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Ο κ. Σπινέλης κλήθηκε και φέρεται να κατέθεσε στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη έγγραφα σχετικά με το επίμαχο θέμα.

πηγη:capital.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Ο κ. Σπινέλλης, ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στα ηλεκτρονικά συστήματα συγκέντρωσης και διασταύρωσης στοιχείων, είχε φτάσει στα όριά του με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων. Αυτό που τον εξόργιζε ήταν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις και εντοπίζονται φορολογικές παραβάσεις, τα πρόστιμα δεν εισπράττονται ή, ακόμη χειρότερα, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ με διάφορα προσχήματα.

Αποκαλυπτική είναι η εγκύκλιος με ημερομηνία 26 Αυγούστου και ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον», την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννης Καπελέρης, και η οποία προβλέπει την ΑΝΑΣΤΟΛΗ των προστίμων για όσους κατέθεσαν ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.

«Επειδή για το συγκεκριμένο θέμα επίκειται νομοθετική ρύθμιση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, κυρίως λόγω του πλήθους των προς καταλογισμό παραβάσεων, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι για την υπόψη χρονική περίοδο (1.1.2010 έως 15.5.2010) αποσυσχετίστηκε η διαδικασία υποβολής των καταστάσεων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης στο Π.Σ. “Ηφαιστος” με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους επιτηδευματίες–μέλη ΔΙΠΕΘΕ, μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το εν λόγω θέμα, οπότε θα δοθούν νεότερες οδηγίες, αναστέλλεται η εφαρμογή των οριζομένων στην προαναφερόμενη εγκύκλιο».

Το εστί μεθερμηνευόμενο,
«επειδή ΔΕΝ μας ενδιαφέρει να καταπολεμήσουμε τη λαθρεμπορία, αντί να σας ζητάμε δικαιολογητικά για να επιστρέψουμε τη διαφορά τιμής του πετρελαίου που πουλούσατε φθηνά σε τελικούς καταναλωτές, από 1.1.2010 σάς δώσαμε τη δυνατότητα να αγοράζετε κατευθείαν φθηνό πετρέλαιο. Ετσι, εσείς αυξήσατε τη ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ και, προφανώς, ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΤΕ να μας υποβάλλετε καταστάσεις προς έλεγχο στο Π.Σ. “Ηφαιστος”. Επειδή λεφτά υπάρχουν και δεν θέλουμε να σας στενοχωρήσουμε καταλογίζοντάς σας χιλιάδες παραβάσεις, θα σας τις ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ με νόμο. Μέχρι τότε, ΜΗΝ ανησυχείτε, διότι ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ την εφαρμογή της προαναφερόμενης εγκυκλίου».

πηγη:xaralampostanitsas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου