Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι υπάλληλοι και πώς μπαίνουν σε εφεδρεία μέχρι το 2013


Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ύστερα από δύο χρόνια θα έχουν συμπληρώσει τόσο τααπαιτούμενα ένσημα όσο και το όριο ηλικίας που απαιτείται προκειμένου να βγουν στη σύνταξη θαεντάσσονται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε καθεστώςεργασιακής εφεδρείας. Αυτό ξεκαθαρίζειεγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Ύστερα από τις διευκρινίσεις, ουσιαστικά «διασώζονται» οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 33 χρόνια πραγματικής εργασίας, δεν έχουν την απαιτούμενη ηλικία για να πάρουν σύνταξη με τη λήξη της εφεδρείας την 31/12/2013.

Το επίμαχο σημείο από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής: «Για να τεθεί το ανωτέρω προσωπικό σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να του υπολείπονται μέχρι 31.12.2013 maximum δύο (2) έτητόσο για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω) όσο και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (όπου αυτό απαιτείται)».

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με 35 χρόνια προϋπηρεσίας είναι διαφορετικές ανάλογα με το ταμείο ασφάλισης του κάθε εργαζόμενου και φυσικά ανάλογα με το αν το επάγγελμα που ασκεί ανήκει στην κατηγορία των βαρέων ανθυγιεινών ή όχι. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, επαναλαμβάνονται τα όρια προς διευκόλυνση τόσο των εργαζομένων όσο και των αρμόδιων υπηρεσιών των ΔΕΚΟ.

Ο λόγος προφανής: να μην εξωθηθούν σε εφεδρεία άνθρωποι οι οποίοι ύστερα από δύο χρόνια, ενώ θα έχουν περιοριστεί στο 60% του βασικού τους μισθού για 24 μήνες, θα καταλήξουν με μηδενικό εισόδημα καθώς δεν θα μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους.

πηγη:newspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου