Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Απειλεί με default event την Ελλάδα η Fitch


Προειδοποίηση σοκ: haircut 50% στο ελληνικό χρέος συνιστά χρεοκοπία
H επιβολή haircut 50% στο ελληνικό χρέος συνιστά χρεοκοπία, αναφέρει σε νέα έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολιάζοντας τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

"Η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους είναι ένα απαραίτητο βήμα για να τεθεί σε πιο βιώσιμη τροχιά η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ωστόσο εάν αυτό εφαρμοστεί - ήτοι haircut 50% - συνιστά για τον οίκο χρεοκοπία (default event)", σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Σύμφωνα με τη Fitch, μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων με τις τράπεζες για την επιβολή haircut 50% στο ελληνικό χρέος, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα του Β, είτε χαμηλότερα, δεδομένης της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Fitch έχει υποβαθμίσει από τις 13 Ιουλίου 2011 την αξιολόγηση της Ελλάδας σε CCC. Ως εκ τούτου, το B που επικαλείται είναι 3 βαθμίδες υψηλότερα και το θέμα αυτό θα πρέπει είτε να αποσαφηνιστεί, είτε να χαρακτηριστεί ως λάθος).

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θα διατηρηθούν και μετά το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, προκλήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με αναιμική ανάκαμψη, κόπωση από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Τα ανωτέρω, σύμφωνα με τον οίκο, πιθανότατα θα μειώσουν την ικανότητα εφαρμογής των σκληρών αλλά αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
.
Η Ελλάδα θα έχει υψηλά επίπεδα χρέους, οι προπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες και η προθυμία της χώρας να εφαρμόσει το πλαίσιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσων ενδεχομένως να μην επιτευχθεί, αναφέρει σε αλλο μέρος της έκθεσής του ο οίκος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, μετά το σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, προτού υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Σύμφωνα με τη Fitch, απαιτείται προσοχή και στο σκέλος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις πρέπει να αυξηθεί κατά επιπλέον 15 δισ. ευρώ, δεδομένων των ήδη φιλόδοξων σχεδίων για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Το δίκτυο των δεσμεύσεων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Τετάρτης αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο, ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση στο σκέλος της διατήρησης της σταθερότητας της Ευρωζώνης, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από τη μεγαλύτερη σαφήνεια που θα δοθεί στις λεπτομέρειες των πρωτοβουλιών που ανακοινώθηκαν, όπως και από την πλήρη και έγκυρη εφαρμογή τους.

Η συμπεριφορά των Ευρωπαίων ηγετών και η πολιτικής και τεχνικής φύσεως πολυπλοκότητα των θεμάτων αναπόφευκτα σημαίνει ότι ένα λεπτομερές σχέδιο προτάσεων ήταν απίθανο να προκύψει από τη Σύνοδο σχολιάζει ο οίκος.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα βασικά στοιχεία των όσων ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αιτιών που έχουν προκαλέσει την ένταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Πότε πληρώνονται τα CDS

Οι θέσεις στα παράγωγα των ομολόγων τα CDS τα credit default swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας πληρώνεται όταν η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων πιστοποιήσει ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός. Η πιστοποίηση προκύπτει μετά από συνεδρίαση της ISDA Ευρώπης.
Με βάση τις θέσεις σε ελληνικά CDS κατ΄ εκτίμηση φθάνουν τα 5,5 δις δολάρια αν πληρωθούν όλα προκύπτει ένα δυνητικό κέρδος 25 με 30 δις δολαρίων.
Τα CDS τα πληρώνουν οι εκδότες και οι προηγούμενοι κάτοχοι ο προτελευταίος αγοραστής δηλαδή.
Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και πληρωθούν τα CDS οι αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν στους κατόχους CDS 25 με 30 δις δολάρια.
Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες η αύξηση του haircut ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός.
Ωστόσο αν θεωρηθεί μη γενόμενο το 21% haircut που έχει πραγματοποιηθεί μπορεί υπό όρους να αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός ακόμη και αν το νέο haircut είναι 50% θα προκαλέσει αλγεινή εντύπωση αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όμως αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι κακώς η isda δεν έχει πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός.
Η έννοια της εθελοντικής συμμετοχής καταστρατηγήθηκε..


πηγη bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου