Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Αρνητική η κοινή γνώμη για τη συμφωνία των Βρυξελλών


Αρνητικά κρίνουν έξι στους δέκα πολίτες τη συμφωνία των Βρυξελλών για το 'κούρεμα' του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα της Κυριακής», εν μέσω πολιτικής «θύελλας» από τα χθεσινά πρωτοφανή γεγονότα στις παρελάσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ποσοστό 58,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως ο λαός θα κληθεί να καταβάλει μεγάλα ανταλλάγματα χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα το 44% αξιολογεί αρνητικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και το 14,9% μάλλον αρνητικά, έναντι 12,6% που κρίνει τις εξελίξεις ως θετικές και 23,1% ως «μάλλον θετικές». Ταυτόχρονα η πλειοψηφία ζητεί σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη ως προς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τη στελεχώσουν.

Hχηρό είναι το μήνυμα για το πολιτικό σύστημα από τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε σήμερα. Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας της ΚΑΠΑ Research, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2%, το ΠΑΣΟΚ 14,7%, το ΚΚΕ 9,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6% και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 1,8%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έρχονται εν μέσω πολιτικής «θύελλας» από τα χθεσινά πρωτοφανή γεγονότα στις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανά την Ελλάδα .

Σε δηλώσεις για τη χθεσινή χειροδικία εις βάρος του στα Τρίκαλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαγκούφης έκανε λόγο για άνανδρη επίθεση, λέγοντας πως ήταν τυχερός αφού ο δράστης τον χτύπησε με το χέρι του και όχι με κάποιο αντικείμενο.

Μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο νεαρός που τον χτύπησε, είναι «θύμα» και «φωτογράφισε» ως υπεύθυνους υπαλλήλους του δήμου Τρικκαίων, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του για την κάλυψη των χθεσινών γεγονότων από συγκεκριμένους τηλεοπτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει φαιδρή απόπειρα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φίμωσης των εκπροσώπων του.

«Η παλλαϊκή έκρηξη σε όλες τις πόλεις της χώρας μας κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ήταν αναμενόμενο να ανησυχήσει το καταρρέον σύστημα διαπλοκής της πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας του τόπου μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η απόπειρα διαστρέβλωσης της αλήθειας, όταν έρχεται σε τόσο μεγάλη σύγκρουση με τη πραγματικότητα που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, μοιάζει με φαιδρή και κωμική».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, στα χθεσινά δελτία ειδήσεων, των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ΜEGA, STAR και ΣKAΪ, «επιχειρήθηκε, με τρόπο που εξοργίζει, να εμφανίσουν την αυθόρμητη και δίκαιη οργή του λαού και της νεολαίας μας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που καταδικάζει την κοινωνία στη φτώχεια και στην απελπισία, ως οργανωμένο σχέδιο μειοψηφιών με στόχο την κατάλυση της δημοκρατίας». «Έφτασαν δε στο σημείο», υπογραμμίζεται, «είτε ευθέως, είτε μέσω φιλοξενούμενων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί τις αποδοκιμασίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι προσχεδίασε και προέτρεψε επιθέσεις κατά πολιτικών προσώπων. Και σαν να μη φτάνει αυτό, δεν επέτρεψαν ούτε καν να ακουστεί η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις συκοφαντικές αυτές επιθέσεις».

Ειδικά για τον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι οι υπεύθυνοι του σταθμού «αρνήθηκαν, τόσο στον εκπρόσωπο Tύπου Πάνο Σκουρλέτη, όσο όμως και στο σύμβολο της εθνικής μας αντίστασης, Μανώλη Γλέζο, να παρέμβουν για να αποκαταστήσουν την αλήθεια κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου του σταθμού».

«Η απόπειρα συκοφάντησης αλλά και φίμωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ της διαπλοκής δεν μας εκπλήσσει», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης, «αυτό που θα εκπλήξει τους εμπνευστές αυτής της ενορχηστρωμένης επίθεσης είναι η ταχύτητα με την οποία θα τους απαξιώσει ο λαός μας. Γιατί την εποχή του διαδικτύου και της ταχύτητας της ενημέρωσης η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Το σχέδιο της γκρίζας προπαγάνδας-ενημέρωσης κυβερνητικής έμπνευσης θα πέσει στο κενό».

Τέλος, αναφορικά με το επεισόδιο σε βάρος του κ. Μαγκούφη, ο ΣΥΡΙΖΑ -αφού κάνει λόγο για συκοφαντική επίθεση του βουλευτή μέσω του καναλιού στην παράταξη- ενημερώνει ότι ο πολίτης που επιτέθηκε εναντίον του ήταν μέχρι πρότινος συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου και μέλος της Ν.Ε. της Ν. ΠΑΣΟΚ κι όχι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, ξεκαθαρίζει πως δεν τον εκφράζουν ούτε υιοθετεί τις αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, όπως αναφέρει, πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας του λαού και εγγυητή της πιστής εφαρμογής του Συντάγματος και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

«Η κυβέρνηση ωθεί την κοινωνία στα άκρα, την εξοντώνει καθημερινά, την αγνοεί προκλητικά. Η συνέχιση της παραμονής της καθίσταται επικίνδυνη και η δημοκρατική ανατροπή της, όρος για την σωτηρία των εργαζομένων, της νεολαίας και της μεγάλης πλειοψηφίας κοινωνίας αλλά και για τον ίδιο τον τόπο μας», υπογραμμίζει.

«Οι μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής είναι απολύτως δικαιολογημένες. Είναι όμως απολύτως καταδικαστέα τα υβριστικά συνθήματα εναντίον του προέδρου της δημοκρατίας. Εμείς λέμε ΝΑΙ στην μαζική, ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία και δράση, λεμέ ΟΧΙ στη βία και στους προπηλακισμούς», ξεκαθάρισε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως κατήγγειλε, «για πολλοστή φορά προσπαθούν να φορτώσουν την εικόνα του κακού υποκινητή όλων των βίαιων συμπεριφορών στο ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια είναι όχι απλώς μη πειστική αλλά είναι επικίνδυνη». «Εμείς», επανέλαβε, «λέμε, ΝΑΙ στην πολιτική κριτική, ΝΑΙ στην ειρηνική διαμαρτυρία, ΟΧΙ στα υβριστικά συνθήματα» και πρόσθεσε πως «η συλλογική μας θέση, όλα μας τα στελέχη, από χθες μέχρι σήμερα έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως ότι μας βρίσκουν αντιθέτους τα συνθήματα "Παπούλια προδότη"». Αυτά, τόνισε, εκφράζουν την κουλτούρα ενός χώρου ακροδεξιού.

Για πράξεις που ποδοπατούν την ιστορία μας και στρέφονται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της χώρας, μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, σχολιάζοντας τις χθεσινές επεισοδιακές παρελάσεις.

«Τα όσα συνέβησαν σήμερα την 28η Οκτωβρίου ημέρα, που τιμάμε το μεγαλειώδη αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό, με αποκορύφωμα τα επεισόδια σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Είναι πράξεις που ποδοπατούν την ιστορία μας, αποπνέουν φασιστική νοοτροπία και στρέφονται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τις αθλιότητες που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, ιδίως από τη στιγμή που φέρουν την υπογραφή κόμματος της Βουλής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σχετικά με τις ταραχές που αμαύρωσαν τη στρατιωτική παρέλαση.

Οσον αφορά τα υβριστικά συνθήματα σε βάρος του Κάρολου Παπούλια, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε: «Με τον προσήκοντα σεβασμό, είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήδη από το καλοκαίρι, ότι τώρα πλέον για την κοινή γνώμη, ο ίδιος εμφανίζεται ως μέρος του προβλήματος, κάτι που έπρεπε να είχε λάβει σοβαρά υπόψη».

«Η κυβέρνηση δεν είναι μόνο ανίκανη, είναι και ανύπαρκτη», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, επαναλαμβάνοντας πως η λύση για να προστατευτεί η νομιμότητα και η δημοκρατία είναι η άμεση συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

Αλλιώς, προειδοποίησε, «οι λογικές της επαναστατικής γυμναστικής, του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και των ακροτήτων θα συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο, στη διάλυση και στο να έρθουμε πιο κοντά στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και τις καταστροφικές της συνέπειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου