Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

“Τελική λύση” με “κούρεμα” 50% και… κηδεμονία


Η «τελική λύση» για το ελληνικό χρέος κατάφερε να ξεπεράσει σε σασπένς χιτσκοκικής έμπνευσης κινηματογραφικές δημιουργίες. Μόνο που ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορεί κανείς να συμπεράνει με βεβαιότητα αν πράγματι μπήκε η… τελεία, αν γυρίσαμε απλώς σελίδα, ή αν οι πανηγυρισμοί μείνουν μετέωροι, όπως συνέβη με τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, αλλά και με τους εκπροσώπους των τραπεζών, κατέληξαν σε συμφωνία για απομείωση (έτσι λέγεται… ευγενικά το «κούρεμα») του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%. Μια μείωση που συνεπάγεται την ταμειακή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, μιας και ο ιδιωτικός τομέας υπέκυψε τελικά στις πιέσεις και τα τελεσίγραφα της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης, και δέχτηκε να αυξήσει το ποσοστό του «κουρέματος» από το 40% στο 50%.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Νικολά Σαρκοζί ήταν ο πρώτος ο οποίος τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας ότι με τις αποφάσεις για το «κούρεμα» αποφεύχθηκε μια ελληνική τραγωδία, ενώ ο Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και ο Ζοζέ Μπαρόζο οι οποίοι ακολούθησαν, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πήρε στη συνέχεια τον λόγο, υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών, κάνοντας «αυτό που έπρεπε» για το ευρώ, άνοιξε ωστόσο τους ασκούς του αιόλου σε πολιτικό επίπεδο, μιλώντας για ενισχυμένη και μόνιμη εποπτεία της Ελλάδας, ώστε να μην εμφανίζεται η τρόικα στην Αθήνα κάθε τρεις μήνες.

Σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, αυτή τη φορά τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά για το πώς θα καταφέρει η Κυβέρνηση να διασφαλίσει τη στήριξή τους.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού που του αναλογεί από την 6η δόση του Μνημονίου, ενώ οι Βρυξέλλες θα κινηθούν δραστήρια, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να είναι έτοιμος ο μηχανισμός του Μνημονίου ΙΙ.

του ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
πηγη:statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου