Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Με τι επιτόκιο δανειζόταν η Ελλάδα το 1853;


Το Μάιο του 2011 τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει το 25% ενώ τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 17%. Είναι ρεαλιστικά αυτά τα επιτόκια και απεικονίζουν την πραγματική οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ή είναι πολύ υψηλότερα από τη 'δίκαιη' τιμή τους;

Αν το παρελθόν αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης τότε αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο του 1853 ο οίκος των Rothschild είχε συμφωνήσει με την Ελλάδα για δάνειο με επιτόκιο 9%. Η χώρα τότε βρισκόταν σε απελπιστική οικονομική κατάσταση σε σύγκριση με τη σημερινή της ενώ το γεωπολιτικό περιβάλλον ήταν εξαιρετικά υψηλού ρίσκου με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μία μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση.

Με βάση τα σημερινά χρηματοπιστωτικά μοντέλα το ρίσκο της χώρας θα ήταν τότε μακράν υψηλότερο από το σημερινό ενώ δεν υπήρχαν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης, χώρες που να μπορούσαν να βοηθήσουν μέσω δανείων ή προγραμμάτων κλπ.

Βέβαια, το επιτόκιο του 9% που απαιτούσε ο οίκος Rothschild σε συνδυασμό με τις εγγυήσεις που συνόδευαν τα δάνεια ήταν και πάλι δραματικά μεγάλο αλλά σίγουρα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που θα χρειζόταν να καταβάλλει η Ελλάδα αν επιχειρούσε να βγει στις αγορές σήμερα.

Πηγή: XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου