Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

K.Λαγκάρντ "αδειάζει" Ε.Βενιζέλο


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθές πως η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία επικίνδυνη φάση και πως τα αυξανόμενα χρέη των κρατών μπορεί να θέσουν υπό αμφιβολία την ανάκαμψη, διεθνώς.

Τα έθνη πρέπει να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους κινδύνους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν περισσότερο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις χρειάζονται αξιόπιστα σχέδια για να θέσουν το χρέος τους υπό έλεγχο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανησυχεί επειδή μερικές κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την πολιτική βούληση προκειμένου να πετύχουν μία συρρίκνωση των αυξανόμενων ελλειμμάτων.

Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ έγιναν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αρνήθηκε τη σύγκριση μεταξύ της κρίσης στην Ελλάδα σήμερα και εκείνης στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει ισχυρή υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της.

«Δεν μπορούμε αναγκαστικά να συγκρίνουμε αυτό που συνέβη σε μια χώρα με αυτό που συμβαίνει τώρα σε μιαν άλλη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε για τη σύγκριση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών το 2001, με πάνω από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρέους μετά από σοβαρή οικονομική κρίση, και ενώ ελάμβανε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οικονομολόγοι, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ το 2001 Τζόζεφ Στίγκλιτς, πιστεύουν ότι η Ελλάδα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Συγκρίνουν την υπερτίμηση του ευρώ σε σχέση με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της με εκείνη του πέσο της Αργεντινής το 2001, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το δολάριο.

«Η σύνδεση με το δολάριο είναι πολύ διαφορετική από το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μια νομισματική ένωση βαθιά ολοκληρωμένη», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Και το πιο σημαντικό, είναι αυτό που ακούσαμε πρόσφατα, είναι η ισχυρή δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να σταθούν στο πλευρό κάθε μέλους της Ζώνης», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι είναι ένα κρίσιμο σημείο, τόσο από τη άποψη της κοινής μοίρας όσο και της οικονομικής ανάλυσης των ανησυχιών για την χρηματοδότησης», κατέληξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου