Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δείξτε μου τα αδέλφια σας να σας πω τι είστε.


Ο Β” Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε από πρωτότοκους γιους και μοναχοπαίδια. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, η σειρά γέννησης κάθε παιδιού μέσα στην οικογένεια καθώς και ο αριθμός και το φύλο των αδελφών του επηρεάζουν ανεξίτηλα τον χαρακτήρα του.

Τι κοινό έχει ο Στάλιν με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι; Φαινομενικά τίποτα αλλά, αν πιστέψουμε τις θεωρίες που εξηγούν την προσωπικότητα των ανθρώπων ανάλογα με τον αριθμό των αδελφών τους, ο Στάλιν και ο Ντα Βίντσι έχουν πολλά κοινά εφόσον ήταν και οι δύο μοναχογιοί. Σύμφωνα με τις εν λόγω θεωρίες, η σχέση καθενός με τον κόσμο καθορίζεται από τη σειρά γέννησής του: οι πρωτότοκοι είναι πιο υπεύθυνοι και αποζητούν την επιτυχία ενώ οι υστερότοκοι είναι πιο απείθαρχοι και περιπετειώδεις.

Ο Φρόιντ ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι η θέση του κάθε παιδιού στην οικογένεια επηρεάζει αποφασιστικά την πορεία της ζωής του. Οι συνεχιστές του συμπλήρωσαν ότι ο πρωτότοκος εκθρονίζεται από τα μικρότερα αδέλφια του και για να ξεπεράσει αυτό το τραύμα προσπαθεί να μιμηθεί τους γονείς του. Ο Φρανκ Σάλοουεϊ, ερευνητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ισχυρίζεται ότι η οικογένεια, με την ισχυρή διαπροσωπική δυναμική της, είναι ο μοχλός που πυροδοτεί τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Ο Σάλοουεϊ πέρασε 26 χρόνια μελετώντας τις βιογραφίες 6.500 προσωπικοτήτων που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας προτού καταλήξει στο εξής: «Οι πρωτότοκοι τείνουν να είναι πιο δεσποτικοί και συντηρητικοί ενώ οι υστερότοκοι πιο δημιουργικοί, ανεκτικοί και εικονοκλάστες». Τα μεγαλύτερα αδέλφια, δηλαδή, θέλουν να διατηρήσουν την προνομιακή θέση που έχουν στην οικογένεια ενώ τα μικρότερα επαναστατούν γιατί κάθε αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης λειτουργεί προς όφελός τους.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο Ροβεσπιέρος ήταν πρωτότοκοι. Ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Ιωάννα της Λωρραίνης, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Βολταίρος, ο Ζαν-Ζακ Ρουσό, ο Μαρξ, ο Δαρβίνος, ο Λέων Τρότσκι και ο Λένιν ήταν υστερότοκοι, όπερ, κατά τον Σάλοουεϊ, σημαίνει πιο ικανοί να αμφισβητήσουν το κατεστημένο. Με άλλα λόγια, τα παιδιά που έρχονται πρώτα στον κόσμο ταυτίζονται με την εξουσία ενώ τα δεύτερα την πολεμούν. Στο βιβλίο τους «Εσείς και τα αδέλφια σας» ο οικογενειακός σύμβουλος δρ Ρον Ρίτσαρντσον και η δημοσιογράφος Λόις Ρίτσαρντσον παραθέτουν 12 πορτρέτα χαρακτήρων, ανάλογα με τον αριθμό και το φύλο των αδελφών, μικρότερων ή μεγαλύτερων. Σημειώνουν επίσης ότι οι καλύτεροι φίλοι τείνουν να έχουν την ίδια σειρά γέννησης. Η οικογένεια ωστόσο δεν παύει να είναι μονάχα μία από τις πολλές επιρροές που δέχεται ένα παιδί στη ζωή του. Αν ήταν πράγματι η πιο καθοριστική, τότε θα συμπεραίναμε αυτομάτως ότι ένας πρωτοποριακός σκηνοθέτης είναι ο μικρότερος από τα αδέλφια του ενώ ένας παπάς ο μεγαλύτερος.

Τα πρωτότοκα παιδιά

Γεννιούνται και ζουν τα πρώτα τους χρόνια ως μοναχοπαίδια, έτσι σε αυτά διοχετεύονται όλη η αγάπη και οι προσδοκίες των γονιών τους. Αυτό τα κάνει πιο υπεύθυνα και οξύνει τις ηγετικές ικανότητές τους αλλά και πιο αγχωτικά, σοβαρά και εσωστρεφή από τα μικρότερα αδέλφια τους. Κάθε πρωτότοκο παιδί φέρει μέσα του το αρχέγονο αποτύπωμα του κληρονόμου της γονικής περιουσίας ή τίτλου. Σημειωτέον ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διεξήχθη από πρωτότοκους γιους (Τσόρτσιλ, Χίτλερ, Μουσολίνι και Χιροχίτο) και μοναχοπαίδια (Ρούσβελτ, Στάλιν).

Η μεγαλύτερη αδελφή από τα κορίτσια

Είναι συνήθως έξυπνη, δυνατή και ανεξάρτητη, ικανή να φροντίζει τον εαυτό της και τους άλλους, αλλά έχει την τάση να γίνεται καταπιεστική και δύσκολα δέχεται συμβουλές. Οργανώνει άψογα τη ζωή της και εξελίσσεται σε μια σκληρά εργαζόμενη τελειομανή που θέτει πάντα υψηλούς στόχους. Είναι η γυναίκα που θα προσπαθήσει να γίνει «σούπεργουμαν» και να κάνει τα πάντα στην εντέλεια, δηλαδή να έχει τέλειο σπίτι, τέλειο γάμο, τέλεια παιδιά και τέλεια καριέρα. Ταιριάζει καλύτερα με άντρες που ήταν μικρότεροι από τις αδελφές τους, δηλαδή συνηθισμένοι να συναναστρέφονται αυταρχικές γυναίκες.

Διάσημες μεγαλύτερες αδελφές από τις αδελφές τους: Τζάκι Κένεντι – Ωνάση, βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, Σιμόν ντε Μποβουάρ, η οποία δήλωσε: «Εκείνη (η μικρότερη αδελφή) μου έδωσε εξουσία… και μια αίσθηση περηφάνιας για τις ικανότητές μου».

Η μεγαλύτερη αδελφή από τα αγόρια

Είναι δυνατή, πρακτική και λογική, αν και καμιά φορά μοιάζει μονήρης. Εχει την τάση να ταυτίζεται με τη μητέρα της αλλά, αν η οικογένειά της έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό όταν γεννήθηκε ο αδελφός της, «το αγόρι», τότε επικεντρώνεται στον πατέρα της για να του δείξει ότι είναι εξίσου καλή, ανταγωνιζόμενη τον αδελφό της ­ γι’ αυτό ίσως παραμένει ανταγωνιστική προς τους άντρες σε όλη τη ζωή της. Διαφορετικά είναι μια βολική σύζυγος γιατί δεν είναι απαιτητική και έχει συνηθίσει να φροντίζει τους άντρες και να τους βοηθά να διαπρέψουν. Στην επαγγελματική σταδιοδρομία της συχνά αρκείται στο να ασκεί εξουσία από το παρασκήνιο. Στην κοινωνική ζωή της αισθάνεται πιο άνετα με τους άντρες και τείνει να έχει περισσότερους φίλους παρά φίλες.

Διάσημη μεγαλύτερη αδελφή από τους αδελφούς της: Λουσίλ Μπολ.

Ο μεγαλύτερος αδελφός από τα αγόρια

Εχει συνηθίσει να είναι το αφεντικό ανάμεσα στα αδέλφια του και επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο αυτόν σε όλους τους τομείς της ζωής του. Είναι το παιδί που αναλαμβάνει να εκπληρώσει τις προσδοκίες των γονιών του αλλά καταλήγει να γίνεται σχολαστικός με τον εαυτό του και με τους άλλους. Γενικώς επιτυγχάνει σε οτιδήποτε και αν κάνει, ωστόσο είναι μάλλον αυτός που οργανώνει και καθορίζει τις καταστάσεις παρά ένας ριζοσπαστικός καινοτόμος. Πιστεύει στον νόμο και στην τάξη, είναι σοβαρός και υπεύθυνος. Του αρέσει οι γυναίκες να του συμπεριφέρονται με μητρικό τρόπο και περιμένει πολλά από τη σύζυγό του ενώ δίνει λίγα. Συνήθως γίνεται αυστηρός και συντηρητικός πατέρας.

Διάσημοι μεγαλύτεροι αδελφοί από τους αδελφούς τους: Μάρκος Αντώνιος, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Ο μεγαλύτερος αδελφός από τα κορίτσια

Είναι πιο ανέμελος από όσο αν προηγείτο αγοριών, ηδονιστής και απελευθερωμένος. Αποζητεί την ήρεμη ζωή, είναι ρεαλιστής, ρομαντικός και διαχειρίζεται καλά την περιουσία του, χωρίς όμως να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συσσώρευση πλούτου. Μπορεί να εξελιχθεί σε συμπαθητικό ηγέτη ο οποίος θα δίνει εξίσου μεγάλη σημασία στη ζωή και στην αγάπη. Αν και είναι ανοιχτός προς τους άλλους, συνήθως δεν έχει πολλούς φίλους. Με τις γυναίκες έχει γενικώς καλή σχέση, αν και ταιριάζει περισσότερο με μικρότερη αδελφή από τους αδελφούς της. Γίνεται στοργικός πατέρας, καθόλου αυστηρός, ενώ η σύζυγός του παραμένει πάντα σπουδαιότερη στη ζωή του από τα παιδιά του.

Διάσημοι μεγαλύτεροι αδελφοί από τις αδελφές τους: Αλμπερτ Αϊνστάιν, Λουτσιάνο Παβαρότι, Γεχούντι Μενουχίν.

Τα υστερότοκα παιδιά

Το υστερότοκο παιδί δεν βιώνει ποτέ την εμπειρία του εκτοπισμού του από τα αδέλφια του, γι’ αυτό τείνει να έχει υψηλή αυτοεκτίμηση. Ολα τα μέλη της οικογενείας του συνηθίζουν να το φροντίζουν σε σημείο που ενίοτε να του συμπεριφέρονται σαν μωρό σε όλη τη ζωή του. Λιγότερο πειθαρχημένο, κοινωνικό και συμπαθητικό, καταφεύγει μάλλον στη γοητεία παρά στην επιθετικότητα για να πετύχει τον σκοπό του. Ως ενήλικος, συχνά πιστεύει ότι οι κανόνες απευθύνονται στους άλλους και όχι στον ίδιο. Ο Ντέιβιντ Νίβεν, ο Τζορτζ Χάρισον και ο Ζακ Κουστό ήταν υστερότοκα παιδιά.

Η μικρότερη αδελφή από τα κορίτσια

Είναι αυθόρμητη, πρόσχαρη και αγαπά την περιπέτεια ­ χαρακτηριστικά που διατηρεί σε ολόκληρη τη ζωή της. Μπορεί όμως να είναι ακατάστατη, ιδιότροπη, ως και κακομαθημένη. Πιθανόν αρχικά να προσπαθήσει να μοιάσει στις μεγαλύτερες αδελφές της αλλά αργότερα «επαναστατεί» και κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτές. Συχνά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να παίρνει αποφάσεις γιατί, αντί να επιλέγει, προτιμά να τα παίρνει όλα. Συνήθως εξελίσσεται σε γυναίκα φιλάρεσκη και ακολουθεί πιστά τα θηλυκά πρότυπα, εκμεταλλευόμενη ενίοτε τη θηλυκότητά της. Αλλάζει με ευκολία τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις της αλλά πάντα είναι ευχάριστη στην παρέα. Αν θέλετε να την κερδίσετε, προσφέρετέ της απεριόριστη ενθάρρυνση.

Διάσημες μικρότερες αδελφές από τις αδελφές τους: Σάρα Φέργκιουσον, Τίνα Τέρνερ.

Η μικρότερη αδελφή από τα αγόρια

Είναι αισιόδοξη, αξιαγάπητη και δημοφιλής. Συχνά είναι η αγαπημένη της οικογενείας. Τα πράγματα τείνουν να πηγαίνουν καλά στη ζωή της χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες, γι’ αυτό συνήθως δραστηριοποιείται λιγότερο για να πετύχει τους στόχους της. Επειδή οι γονείς της μάλλον εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στους μεγαλύτερους αδελφούς της, εκείνη ζει μια ζωή ανέμελη. Αυτό ωστόσο έχει δύο αρνητικές όψεις: είτε την κάνει να μην έχει μεγάλες επαγγελματικές φιλοδοξίες στη ζωή της και να στρέφεται στην οικογένεια και στη μητρότητα είτε αισθάνεται παραμελημένη, οπότε επαναστατεί αρνούμενη να αποδεχθεί το πρότυπο του γυναικείου ρόλου. Αλλες φορές γίνεται αγοροκόριτσο για να αποδείξει ότι μπορεί να συμβαδίσει με τους αδελφούς της.

Διάσημες μικρότερες αδελφές από τους αδελφούς τους: Μάργκοτ Φοντέιν, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Σίρλεϊ Τεμπλ.

Ο μικρότερος αδελφός από τα αγόρια

Είναι τολμηρός, ως και θρασύς, ξεροκέφαλος, πεισματάρης και ανυπότακτος. Συνήθως τον απασχολεί μονάχα το παρόν και δεν κάνει σχέδια για το μέλλον, πράγμα που του προσδίδει αυθορμητισμό αλλά τον καταδικάζει να είναι συχνά ανικανοποίητος. Εχει την τάση να αντιδρά απρόβλεπτα και να αποφεύγει τα καθήκοντά του ως την τελευταία στιγμή ελπίζοντας ότι θα εξαφανισθούν ως διά μαγείας ή ότι θα τα φροντίσει κάποιος άλλος γι’ αυτόν. Συχνά δεν είναι ο καταλληλότερος για ηγετικές θέσεις. Εξελίσσεται σε άντρα ντροπαλό με το αντίθετο φύλο που δίνει μεγάλη σημασία στη φιλία. Το τέλειο ταίρι του είναι μια γυναίκα που είχε μικρότερους αδελφούς.

Διάσημοι μικρότεροι αδελφοί από τους αδελφούς τους: Γουόλτερ Ματάου, Μπίλι Κρίσταλ, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ.

Ο μικρότερος αδελφός από τα κορίτσια


Ως παιδί δέχεται τη φροντίδα των γυναικών, χαρακτηριστικό που κουβαλά σε όλη τη ζωή του, και συνήθως γίνεται εγωιστής, θεωρώντας δεδομένο ότι οι γυναίκες θα τον αγαπούν. Συχνά είναι το αντικείμενο προσοχής της οικογενείας, ιδιαίτερα αν οι γονείς επιθυμούσαν πολύ να αποκτήσουν γιο. Ως αποτέλεσμα δεν είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει σκληρά για να διακριθεί ενώ, αν οι γονείς «παραήθελαν» ένα γιο, τότε επωφελείται της αδυναμίας που του δείχνουν. Αν μικρός κυριαρχείτο από τις αδελφές του, ίσως ως άντρας να νιώθει ανίκανος και να φοβάται την απόρριψη από τις γυναίκες. Εχει την τάση να μην είναι ρεαλιστής και πιθανόν να γίνει κυκλοθυμικός, αν και έχει συνήθως πρόσχαρο χαρακτήρα.

Διάσημοι μικρότεροι αδελφοί από τις αδελφές τους: Μάρλον Μπράντο, Πιερ Τριντό, Αβραάμ Λίνκολν, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Φρεντ Αστέρ, Γουόρεν Μπίτι, Τζιν Γουάιλντερ.

Τα μεσαία παιδιά

Είναι δύσκολο να τους κατατάξει κανείς σε κάποια κατηγορία γιατί φέρουν συγχρόνως τα χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων και των μικρότερων αδελφών. Αναγκασμένοι να ανταγωνισθούν ένα μεγαλύτερο παιδί, πιο σοφό και πιο δυνατό, και ένα μικρότερο, πιο αξιαγάπητο και πιο εξαρτημένο, γίνονται αυθεντίες στον χειρισμό καταστάσεων και ανθρώπων κάθε είδους, φιλικοί και καλοί διαπραγματευτές. Ωστόσο το να μην έχουν τα δικαιώματα του μεγαλύτερου και τα προνόμια του μικρότερου μπορεί να «εγγράψει» μέσα τους ότι η ζωή είναι άδικη. Για να αισθανθούν σημαντικοί, ίσως αναπτύξουν ανταγωνιστικότητα και ίσως δεν διστάσουν να φθάσουν στα άκρα για να ξεχωρίσουν. Συνήθως τείνουν να κλίνουν προς τον χαρακτήρα του αδελφού με τον οποίο βρίσκονται πιο κοντά στην ηλικία. Δηλαδή, αν είναι ηλικιακά πιο κοντά στο μεγαλύτερο παιδί, αναπτύσσουν τα χαρακτηριστικά του πρωτότοκου, και το αντίθετο. Αν όλα τα παιδιά είναι του ίδιου φύλου, το μεσαίο βρίσκεται στη χειρότερη θέση γιατί λαμβάνει τη λιγότερη προσοχή. Αν όμως τα αδέλφια του ανήκουν στο αντίθετο φύλο, τότε έχει πολλές πιθανότητες να τραβήξει πάνω του την προσοχή της οικογενείας.

Διάσημα μεσαία παιδιά: Γκρέις Κέλι, Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ, Γουόλτ Ντίσνεϊ, Μαρκ Τουέιν, Τζόαν Μπαέζ, Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερί, Ντόναλντ Τραμπ, Μιχαήλ Αγγελος, Αρθουρ Μίλερ, ο οποίος δήλωσε: «Ημουν παγιδευμένος ανάμεσα στην Τζόαν, η οποία είχε ξεκάθαρα πάρει τη θέση μου ως μωρού – αρχηγού, και στον αδελφό μου, με το ανάστημα του οποίου δεν μπορούσα να συμβαδίσω».

Τα δίδυμα

Κάνουν πολύ στενή παρέα και, αν είναι του ιδίου φύλου, συχνά αντιδρούν ως ένα άτομο. Ως παιδιά, φτιάχνουν μεταξύ τους μια «ομάδα» πολύ συμπαγή και, αν δεν έχουν άλλα αδέλφια, παίρνουν τόσο τα χαρακτηριστικά των πρωτότοκων όσο και των υστερότοκων. Στις οικογένειες όπου τονίζεται ποιο από τα δίδυμα γεννήθηκε πρώτο, το «μεγαλύτερο» μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του πρωτότοκου και να συμπεριφέρεται στο άλλο σαν να ήταν μικρότερο.

Τα δίδυμα είναι λιγότερο πρόθυμα να διδαχθούν από τους μεγαλυτέρους και πιο διεκδικητικά γιατί υπερέχουν αριθμητικά αν απομονώσουν τον έναν από τους δύο γονείς τους. Μεγαλώνοντας, στην προσπάθειά τους να εκτιμηθούν ως διαφορετικά άτομα, πιθανόν να προσπαθήσουν πολύ σκληρά να τονίσουν τις διαφορές τους. Ως ενήλικοι, γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι με τη δικαιοσύνη και προσβάλλονται όταν τους δίνεται λιγότερη προσοχή, χρόνος ή χρήματα από αυτά που νομίζουν ότι δικαιούνται.

Τα μοναχοπαίδια

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα μοναχοπαίδια είναι τόσο ευπροσάρμοστα άτομα όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι που είχαν αδέλφια, παρά τα διάφορα στερεότυπα για το αντίθετο. Τα νέα αυτά είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενα γιατί στον 21ο αιώνα αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα μοναχοπαίδια από όσα στον 20ό. Μεγαλώνοντας χωρίς αδέλφια, ένα παιδί αναπτύσσει πολλά από τα χαρακτηριστικά του πρωτότοκου διατηρώντας την αθωότητα του υστερότοκου. «Θεωρούμε δεδομένο ότι τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα και παραχαϊδεμένα, έχουν όμως να αντιμετωπίσουν την καταπίεση των γονιών τους» είπε ο Τζον Απνταϊκ.

Ο μοναχογιός

Εχοντας απολαύσει την αμέριστη προσοχή και φροντίδα της οικογενείας του, τείνει να πιστεύει ότι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος οφείλει να του συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Συνήθως δεν ξέρει πώς να προσφέρει υποστήριξη στους άλλους και δυσαρεστείται αν πρέπει να αποκλίνει από την πορεία του για χάρη του διπλανού του. Συχνά δυσκολεύεται στο να μοιράζεται τα πράγματά του. Εχει αυτοπεποίθηση που πηγάζει εν μέρει από την υποσυνείδητη σιγουριά ότι θα είναι πάντα αρεστός, ό,τι κι αν κάνει. Εχει την τάση να δυσανασχετεί όταν βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους, ιδίως όταν δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής. Συχνά είναι επιτυχημένος ενώ επαγγελματικά αποδίδει υπό την εξουσία άλλων γιατί τη θεωρεί καλοπροαίρετη.

Διάσημοι μοναχογιοί: Ζαν-Πολ Σαρτρ, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, Φραγκλίνος Ρούσβελτ.

Η μοναχοκόρη

Αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως κάτι το ξεχωριστό και πληγώνεται αν οι άλλοι δεν την αντιμετωπίζουν έτσι. Αποζητεί την επιδοκιμασία και από τον σύντροφό της ως και τη λατρεία. Τείνει να συμπεριφέρεται ώριμα για την ηλικία της, παραμένει όμως αιώνια παιδί. Αν και είναι ο μοναδικός αποδέκτης της γενναιοδωρίας των γονιών της, έχει αλτρουιστική προδιάθεση. Ωστόσο, αν επιθυμεί κάτι και δεν το αποκτήσει, νιώθει δυσανάλογη απογοήτευση. Αν οι γονείς της είναι υπερπροστατευτικοί, πιθανόν να μείνει εξαρτώμενη σε όλη τη ζωή της. Διαφορετικά γίνεται ανεξάρτητη και αυτάρκης αλλά τείνει σε κάθε περίπτωση να εξαρτάται συναισθηματικά από κάποιον άντρα, τον οποίο θα έχει διαλέξει μάλλον αυτή παρά το αντίθετο.

Διάσημες μοναχοκόρες: βασίλισσα Βικτωρία, Γουόλις Σίμπσον, Ιντιρα Γκάντι, Μπετ Μίντλερ.

απο το Αντικλείδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου