Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο με τον Λαυρεντιάδη


Ένα βήμα πριν τη μεγάλη συμφωνία με τη Δικαιοσύνη και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση βρίσκεται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που προτίθεται να καταθέσει στην Proton Bank το ποσό των 51 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά την κατάθεση του ποσού, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λαυρεντιάδης πρότεινε να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι θα κινηθεί η διαδικασία συμβιβασμού.

Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία έγινε εφικτή μετά την αναθεώρηση του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα, το 2010, σύμφωνα με το οποίο, «το αξιόποινο των κακουργημάτων των άρθρων 374 και 375 (σ.σ. που αναφέρονται στην κλοπή και την υπεξαίρεση) εξαλείφονται, εφόσον ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν εξεταστεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές απέδωσε χωρίς παράνομη βλάβη κάποιου τρίτου το πράγμα ή ικανοποίησε εντελώς τον ζημιωμένο».

Η συνεννόηση με την Εισαγγελία

Μετά την πρωτοβουλία επιστροφής του ποσού, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γιάννης Δραγάτσης και ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, συμφώνησαν και ήδη υπέγραψαν τα εξής:

- Να επιστρέψει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης 51 εκατομμύρια ευρώ τοις μετρητοίς στην Proton Bank η οποία με ρητή δήλωσή της θα αναφέρει πως ικανοποιήθηκε πλήρως από οποιεσδήποτε απαιτήσεις της για το συγκεκριμένο ποσό έναντι του επιχειρηματία.

Προσδοκώμενη συνέπεια αυτής της συμφωνίας θα είναι

1. Να προχωρήσει -κατόπιν αυτού- ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης στην έκδοση διάταξης αρχειοθέτησης της υπόθεσης και εξάλειψης του αξιοποίνου σε βάρος του επιχειρηματία στο οποίο θα αναφέρεται ότι «δεν διώκεται για την υπόθεση των 51 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank».

2. Στη συνέχεια ο οικονομικός εισαγγελέας να επικυρώσει την αρχειοθέτηση.

Βέβαια, οι εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι ο συμβιβασμός αφορά μόνον τα 51 εκατ. ευρώ, κι όχι τυχόν άλλα ποσά που θα προκύψουν στη συνέχεια. Επίσης, η εξάλειψη του αξιοποίνου επηρεάζει μόνον τον κ. Λαυρεντιάδη και τους συνεργάτες του, που φέρεται ότι εισέπρατταν δάνεια από την Proton Bank κι όχι μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, για τα οποία η έρευνα θα συνεχιστεί, προκειμένου να διαπιστωθούν οι όροι δανειοδότησης εταιρειών του επιχειρηματία.

«Όλα κρέμονται από μια κλωστή»

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «θρίλερ». Το ΔΣ της Τράπεζας διέκοψε αναγκαστικά τη συνεδρίαση, αντικείμενο της οποίας ήταν η επικύρωση της συμφωνίας καθώς ο Επίτροπος Θ. Σαξώνης (ο οποίος διορίστηκε στην τράπεζα μετά την ανακίνηση της υπόθεσης από την Αρχή Ξεπλύματος) ζήτησε νέα προθεσμία ώστε να εξετάσει το κείμενο που θα υπογράψει η τράπεζα και - κατά πληροφορίες- να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδας.

«Όλα κρέμονται σε μια κλωστή», έλεγε δικαστική πηγή ενώ ήδη τα 51 εκατομμύρια βρίσκονται σε ειδικούς λογαριασμούς και θα εκταμιευθούν όταν συμφωνήσει το ΔΣ της τράπεζας.

Το παρασκήνιο της μεγάλης συμφωνίας

Η συγκεκριμένη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη Ιουλίου και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Δικαιοσύνης, με τον εισαγγελέα κ. Δραγάτση να ξεκινά έρευνα για την υπόθεση.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος της Proton Bank από τα μέλη του τότε ΔΣ της τράπεζας , της υπεξαίρεσης χρημάτων από τις εταιρίες που σύναψαν επισφαλείς -κατά την Αρχή- δανειακές συμβάσεις με την Proton αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο κ. Λαυρεντιάδης, εμφανίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου με το δικηγόρο του στην εισαγγελία, με συνθήκες άκρας μυστικότητας και εξέφρασε την πρόθεσή του να επιστρέψει το ποσό των 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank, εξασφαλίζοντας έτσι την εξάλειψη του αξιόποινου, που καθιερώθηκε με το άρθρο 384 Π.Κ.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο του κειμένου της Εισαγγελίας και επαφές τόσο με τον επικεφαλής του Τμήματος οικονομικού εγκλήματος, εισαγγελέα Εφετών, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, κ. Παναγιώτη Νικολούδη και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε.

Μετά από συνεχείς επαφές, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο τελικό κείμενο του συμβιβασμού.

Πλέον θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank και του Επιτρόπου της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Σαξώνη. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα θα πρέπει με ρητή δήλωσή της να αναφέρει ότι με την επιστροφή των 51 εκατ. ευρώ, ικανοποιήθηκε πλήρως από κάθε απαίτησή της έναντι του επιχειρηματία

πηγη:newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου