Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Κίνα: «Απογοήτευση» επειδή δεν τη θεωρούν «οικονομία της αγοράς»


Η Κίνα είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» από το ότι δεν αναγνωρίζεται ως οικονομία της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φοβάται μήπως η κρίση χρέους οδηγήσει σε εμπορικές τριβές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

«Έπειτα από 30 χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Κίνα έχει πλήρως μεταμορφωθεί από οικονομία κεντρικού σχεδιασμού σε οικονομία της αγοράς. 'Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να μην αναγνωρίζει πλήρως το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς για την Κίνα...Η Κίνα είναι εξαιρετικά απογοητευμένη. Δεν πρόκειται για πρόβλημα τεχνικής, αλλά πολιτικής φύσεως», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σεν Ντανιάνγκ.

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταλιάν την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους να αναγνωρίσουν την Κίνα ως οικονομία της αγοράς πριν από το 2016, τη χρονολογία που προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το καθεστώς αυτό θα προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις για την πρόσβαση κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, προστατεύοντάς τα από τους κανόνες αντιντάμπινγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται προς το παρόν να ανταποκριθεί στο αίτημα του Πεκίνου εξαιτίας της αριθμητικής υπεροχής των κρατικών επιχειρήσεων στην Κίνα, οι οποίες απολαμβάνουν προνομίων, κυρίως την πρόσβαση σε φτηνές πιστώσεις.

Από την έκρηξη της κρίσης χρέους, έχουμε δηλώσει ότι αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη χορήγηση βοήθειας με βάση τα μέσα που διαθέτουμε, επεσήμανε ο εκπρόσωπος. «Όμως η βοήθεια προς την Ευρώπη και η αναγνώριση της Κίνας ως ελεύθερης αγοράς είναι δύο θέματα διαφορετικής φύσεως. Οι Κινέζοι δεν θέτουν ποτέ προϋποθέσεις όταν βοηθούν κάποιον. Η μόνη μας ελπίδα είναι ότι συμπεριφερόμενοι προς τους άλλους με ειλικρίνεια, θα αποσπάσουμε τον σεβασμό τους», πρόσθεσε.

Στο Νταλιάν, ο Γουέν Τζιαμπάο φάνηκε ότι συνδέει την κινεζική βοήθεια με το καθεστώς της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

«Εάν η ανάπτυξη καταρρεύσει στην Ευρώπη και η εσωτερική κατανάλωση και οι επενδύσεις αποδυναμωθούν, αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στο διμερές εμπόριο», προειδοποίησε ο Σεν Ντανιάνγκ.

Στην περίπτωση αυτή, «ο βιομηχανικός ανταγωνισμός θα επιδεινωθεί και οι εμπορικές τριβές κινδυνεύουν να αυξηθούν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου