Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

«Bρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει όλοι να κάνουμε το καθήκον μας»


Σε δραματικούς τόνους, ο κ. Ταμβακάκης τονίζει στην Καθημερινη της Κυριακής πως από τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή θα κερδίσουν «μόνο εκείνοι που προσδοκούν να αγοράσουν την Ελλάδα ή κομμάτια της, έναντι πινακίου φακής.

Όσοι έχουν κλέψει το Δημόσιο και ελπίζουν ότι με την καταστροφή θα αποφύγουν την τιμωρία. Όσοι πήραν δάνεια και τα ιδιοποιήθηκαν, προσδοκώντας οτι με μια καταστροφή ουδείς θα πληρώνει. Θα κέρδιζαν δηλαδή, οι απατεώνες και οι καιροσκόποι».

«Από εμάς εξαρτάται» να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως εάν η χώρα κάνει αυτά που πρέπει θα έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων.

«Ασφαλώς μπορούμε να την αποφύγουμε. Κανείς δεν μπορεί να μας ωθήσει στη χρεοκοπία αν εμείς θέλουμε να μην χρεοκοπήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, εάν όλοι αποφασίσουμε να δούμε ο καθένας το προσωπικό του συμφέρον μέσα από το συμφέρον της χώρας.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα το ατομικό μας συμφέρον ταυτίζεται με το συλλογικό. Και να κάνουμε αυτά που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν. Εφόσον συμβεί αυτό, η αλληλεγγύη και η στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα συνεχιστεί. Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θα φέρει τη χώρα δεκαετίες πίσω«, τονίζει ο κ. Ταμβακάκης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εφιστά την προσοχή όλων ως προς το ότι κανείς δεν πρέπει να πιστέψει πως οι εταίροι μας «μπλοφάρουν» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι που πληθαίνουν επικίνδυνα πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει και χωρίς εμάς. Έχουμε εθνική υποχρέωση να μην δοκιμάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί, ακόμη κι αν αυτό οδηγούσε τελικά στην καταστροφή του ευρώ, πριν από αυτό θα είχε πάθει μεγάλο κακό η χώρα μας».

Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν από μια χρεοκοπία της Ελλάδας είναι οι κερδοσκόποι και όσοι θα επιθυμούσαν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής την Ελλάδα ή τα κομμάτια της, λέει ο κ. Ταμβακάκης και τονίζει πως πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, άμεσα.

«Ξέρετε, οι χώρες δεν πεθαίνουν. Επανεκκίνηση θα γίνει. Το θέμα είναι πότε. Ελπίζω σύντομα. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών μέσω της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων το 2012 θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της επανεκκίνησης», αναφέρει ο κ. Ταμβακάκης και εκτιμά ότι αυτή είναι μια προϋπόθεση για να «σπάσει η κακή ψυχολογία» και των ξένων επενδυτών, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα μαζί με την πάταξη της διαφθοράς ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας.

Πρέπει να πετύχουμε γρήγορες νίκες τονίζει ο κ. Ταμβακάκης για να επιτύχουμε και την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και των εταίρων.

«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έχουμε τομείς επενδυτικής δραστηριότητας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ και άμεσα στη διαδικασία αυτή: όπως η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων, η απελευθέρωση της ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η στροφή σε ανταγωνιστικές αγροτικές καλλιέργειες.

Επίσης ένα καινούργιο χωροταξικό σχέδιο της χώρας που θα βοηθούσε την ανάπλαση των πόλεων και την εξοχική κατοικία, η ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και η επικέντρωσή μας σε τομείς με στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς, επενδύσεις που διαφορετικά θα γινόταν σε 10ετίες, θα γίνουν άμεσα στα επόμενα 5 χρόνια«.

Όσο για το εάν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να υπάρξουν αυτές οι σημαντικές αλλαγές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ακούστε, η χώρα θα αλλάξει. Είναι βέβαιο. Όποιος δεν προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις, θα μείνει πίσω. Αυτό συμβαίνει στη φύση, στην κοινωνία στις επιχειρήσεις, παντού. Δεν γνωρίζω να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα«.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου