Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Έπεσε το Μπαμπ αλ-Αζιζίγια - Διέφυγε ο Καντάφι


Το καταφύγιο του Μουαμάρ Καντάφι, το αρχηγείο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην Τρίπολη, κατέλαβαν μετά από σκληρή αλλά σύντομη μάχη οι εξεγερμένοι, λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό του από αεροσκάφη του NATO και αφού ο Λίβυος ηγέτης είχε αποχωρήσει.

Νωρίτερα την Τρίτη, μαχητικά του NATO προσέβαλαν τα σημεία αντίστασης των κυβερνητικών στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, στην Τρίπολη, την ώρα που επιτίθονταν οι αντικαθεστωτικοί.

Όσο για τον Μουαμάρ Καντάφι κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται.

«Εάν κάποιος γνωρίζει, να μου το πει κι εμένα» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και ο Μ.Καντάφι δεν είναι στόχος της Συμμαχίας.

«Εάν ο Καντάφι θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα» είπε.

Πάντως, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Λίβυο ηγέτη, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται ακόμα στην Τρίπολη και ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φρ.Φρατίνι επανήλθε στο θέμα, λέγοντας πως η Ρώμη περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί «όλες τις συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις ιταλικές εταιρείες». «Τα ιταλικά συμβόλαια έγιναν με τη Λιβύη, όχι με τον Καντάφι» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι εξεγερμένοι έχουν ήδη συμφωνήσει πως θα τηρήσουν ό,τι έχει συναφθεί.

Τα ιταλικά συμφέροντα στην Λιβύη, η οποία επί Καντάφι είχε στενές σχέσεις και με τη Ρώμη, ξεκινούν από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και φτάνουν μέχρι συμβόλαια εκατομμύριων στον κατασκευαστικό και αμυντικό τομέα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου