Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Νέα στήριξη από Μόσχα!


Αριστοτελία Πελώνη

Νέο χαστούκι στην Αγκυρα και στις συνεχιζόμενες απειλές της έναντι της Λευκωσίας με αφορμή τις σχεδιαζόμενες για τον Οκτώβρη γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου, αυτή τη φορά από τη Μόσχα. Η ρωσική πλευρά έσπευσε χτες σε στήριξη της Λευκωσίας, δηλώνοντας επισήμως ότι οι γεωτρήσεις αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην τις συνδέει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η Μόσχα παρενέβη επισήμως με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι δραστηριότητες της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της ανταποκρίνονται στο διεθνές Δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς αποστέλλεται μήνυμα προς την Τουρκία να μη συνδέει τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, κάτι που επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα η Αγκυρα, με διαβήματα προς την Ουάσιγκτον και επαφές με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση καλούνται οι ενδιαφερόμενες πλευρές «αποφεύγουν την εξάρτηση των αντιθέσεων στο πεδίο του Δικαίου της Θάλασσας με την πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή». Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες και η Ουάσιγκτον, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τα επιχειρήματα της Τουρκίας, διά στόματος του αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι δουλειά του να πιέζει αμερικανικές εταιρείες (σ.σ.: αναφερόμενος στην απαίτηση της Τουρκίας να πιεστεί η Noble Energy να μη συμμετάσχει στις γεωτρήσεις).

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι είναι γνωστές οι καλές σχέσεις της Ρωσίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και οι θέσεις της για το Κυπριακό, απέδιδαν όμως ταυτόχρονα το ενδιαφέρον και σε ενδεχόμενα μελλοντικά σχέδια της Μόσχας να εμπλακεί επιχειρηματικά και στο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή, όταν θα γίνουν εξορύξεις σε άλλα «οικόπεδα». Το θέμα των εξορύξεων αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Ισραήλ η κύπρια ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με τον ισραηλινό ομόλογό της Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

πηγη:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου