Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η αλήθεια για τη Φουκουσίμα


Μόλυνση ίση με 168… Χιροσίμες έχει εκλυθεί από την Φουκουσίμα.

Πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα του ραδιενεργού καισίου-137 η οποία και έχει διαρρεύσει από το πυρηνικό σταθμός της Φουκουσίμα είναι το μεγέθους 168 ατομικών βομβών όμοιων με αυτή που ρίφθηκε στην Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση έχει γίνει για λογαριασμό της κυβέρνησης του Τόκυο και είναι χαρακτηριστική της σοβαρότητας του ατυχήματος και των συνεπειών αυτού στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και όχι μόνο, στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον. Θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί πως η τήξη των αντιδραστήρων δεν μπορεί να συγκριθεί με μία ατομική έκρηξη πάνω από μία πόλη αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες είναι εξίσου σοβαρές.

Χαρακτηριστικό της όλης αντιμετώπισης τους ατυχήματος της Φουκουσίμα από τους Ιάπωνες είναι πως ακόμα και στο πλέον επίσημο και ειδικό επίπεδο κάνουν απαυθείας συγκρίσεις με την ρήψη των ατομικών βομβών το 1954. Έτσι στην περίπτωση της Χιροσίμα τα απελευθερωμένα ραδιενεργά ισότοπα δεν προκάλεσαν τον θάνατο αφού τα 140.000 περίπου θύματα έχασαν την ζωή τους ακαριαία λόγο της τεράστιας θερμότητας, του ωστικού κύματος και των νετρονίων που εκλήθηκαν από την αντίδραση. Έτσι, «δεν είναι λογικό να προχωρούμε σε απλές συγκρίσεις βασιζόμενοι μόνο στην ποσότητα των ισοτόπων που απελευθερώθηκαν» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα Tokyo Shimbun.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές εκτιμούν πως από την Φουκουσίμα έχει διαρρεύσει καίσιο-137 που αντιστοιχεί σε 15.000 terabecquerel, ενώ στην Χιροσίμα η αντίστοιχη έκλυση κασίου-137 ήταν της τάξεων των 89 terabecquerel. Επιπροσθέτως σε ορισμένες περιοχές στην ζώνη αποκλεισμού τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι της τάξεως των 500 millisievert ανά έτος, δηλαδή 25 φορές περισσότερο από το ετήσιο αποδεκτό όριο.

πηγη:defencepoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου