Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η αύξηση του ΦΠΑ και το κόστος του χρήματος


Με την αύξηση του ΦΠΑ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αυξάνει το κόστος χρήσης του χρήματος. Τι σημαίνει αυτό;

Ας πούμε ότι ως μισθωτός παίρνω 650 ευρώ. Με τον ΦΠΑ στο 20% έχω καθαρό χρήμα στην τσέπη μου 520 ευρώ. Αυτά είναι που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Τα υπόλοιπα 130 αποτελούν το κόστος χρήσης του χρήματος και αποδίδονται στο κράτος ως ΦΠΑ.

Με τον ΦΠΑ στο 23%, το ποσό που αποδίδεται είναι 149.5 ευρώ. Δηλ. 19.5 ευρώ παραπάνω. Τι επιτυγχάνει το κράτος με αυτό; Απλό,
να μειώσει το ποσό του χρήματος που κινείται στην αγορά και καθώς το κόστος χρήσης του είναι υψηλό να με οδηγήσει στην αποταμίευση.

Θα μου πείτε, είναι κακή η αποταμίευση; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Αν γίνεται σωστά και με μέτρο βοηθάει. Αν όμως ξεπεράσει κάποιο όριο ναρκοθετεί την ίδια την οικονομία.

Είναι απλό. Αν εγώ αποταμιεύω περισσότερο σημαίνει ότι ξοδεύω λιγότερο. Και αν εγώ ξοδεύω λιγότερο αυτό σημαίνει με την σειρά του ότι το σουβλατζίδικο της γειτονιάς δεν θα έχει να περιμένει και πολλά από εμένα. Μετά από λίγο καιρό όμως δεν θα βγαίνει και θα κλείσει και οι εργαζόμενοι σε αυτό θα περάσουν στην ανεργία και θα παίρνουν επίδομα ανεργίας (της πείνας βεβαίως). Τα επιδόματα αυτά θα τα πληρώνει το κράτος και έτσι τα επιπλέον χρήματα από την αύξηση των φόρων θα εξανεμιστούν. Βέβαια ούτως ή άλλως θα έχουν χαθεί πριν από αυτό στην τρύπα του χρέους και θα έχουν φύγει δια παντός από την ελληνική αγορά. Έτσι θα πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι και στο τέλος η οικονομία απλά θα καταρρεύσει.

Το χρήμα που αποταμιεύεται συμφέρει μόνο τις τράπεζες και κανέναν άλλο. Δοκιμάστε να σπείρετε λεφτά και θα δείτε αν θα φυτρώσει κάτι.

Εν ολίγοις αυτό που καλείται καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και αφορά την προδιάθεση για κατανάλωση και όχι για αποταμίευση. Από την στιγμή που κλονίζεται, κλονίζεται ολόκληρος ο οικονομικός κύκλος και η ύφεση ξεσπά.

Η κυβέρνηση με αυτές τις ιστορίες περί ΦΠΑ προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς. Το αστείο είναι ότι νομίζει ότι πράττει σωστά.

πηγη:center24.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου