Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η Alpha Eurobank φέρνει νέα σενάρια συγχωνεύσεων


Κινήσεις και από άλλα τραπεζικά ιδρύματα αναμένονται από την αγορά μετά τη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank που ανακοινώθηκαν επίσημα χθες. Η προσοχή εστιάζεται τώρα στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Ζωντανό παραμένει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο δημιουργίας κρατικού τραπεζικού πυλώνα με συγχώνευση των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών. Απώτερος στόχος, ωστόσο, θα είναι η πώληση του νέου σχήματος.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου υπήρξαν φήμες ότι η Εθνική σύντομα θα παρουσιάσει πρόταση στην Τράπεζα Πειραιώς, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Τη Δευτέρα, ανώτερο στέλεχος της δεύτερης δήλωσε, ωστόσο, στο πρακτορείο Reuters ότι «η Πειραιώς δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις για συγχώνευση», πρόσθεσε, ωστόσο ότι η συμφωνία συγχώνευσης Alpha Bank - Eurobank είναι «εξαιρετικά θετική για τον τραπεζικό κλάδο, την επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομία».

Ενδεχόμενη συνεργασία της Εθνικής με άλλη εγχώρια τράπεζα θα δημιουργούσε μία ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα από αυτή που θα προκύψει από την επιχειρούμενη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας. Παλαιότερα σενάρια είχαν δει το φως της δημοσιότητας που ήθελαν την Εθνική να συμπράττει με το Ταχυδρομικό Ταμειυτήριο στο οποίο κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6% όπως άλλωστε και η Eurobank. Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι καθοστικό ρόλο θα παίξουν τόσο η ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων (rollover) στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου όσο και η μελέτη της BlackRock για την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ζωντανό επίσης παραμένει, σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα, το σχέδιο δημιουργίας κρατικού τραπεζικού πυλώνα με συγχώνευση των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, με απώτερο, ωστόσο, στόχο την πώλησή του σχήματος που θα δημιουργηθεί. Πληροφορίες αναφέρονται σε σύμπραξη όλων των κρατικών τραπεζών, δηλαδή την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και την εξυγιάνσή τους ώστε να πωληθούν στη συνέχεια.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες θα αναζητήσουν μετοχικές συνεργασίες, ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά και να αποφύγουν την ενταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να πουληθούν για ελάχιστα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού. Άγνωστες είναι επίσης οι προθέσεις των Γάλλων της Gredit Agricole και Societe Generale που ελέγχουν τις τράπεζες Εμπορική και Γενική αντιστοίχως.

Θετικός για τη συγχώνευση της ο ξένος τύπος

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια μεταδίδουν την είδηση της συγχώνευσης της Alpha και της Eurobank τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πρακτορεία και ηλεκτρονικές εφημερίδες κάνουν λόγο για την πρώτη καλή είδηση από την Ελλάδα εδώ και μήνες.

Ενδεικτικά, οι βρετανικοί Financial Times επισημαίνουν ότι η συγχώνευση Alpha και Eurobank, με την στήριξη του Κατάρ, αποτελεί την πολυαναμενόμενη έναρξη τραπεζικών γάμων στην Ελλάδα.

Την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ενοποιήσεις τραπεζών διατυπώνει και η αμερικανική Wall Street Journal, ενώ το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στην έκρηξη ανόδου που σημειώθηκε στο Xρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Το πρακτορείο Reuters αποδίδει την άνοδο στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης καθώς και της Ευρώπης (άνω του 2%), στην καλή είδηση από την Ελλάδα –ίσως την μοναδική και σε ολόκληρη την Ευρώπη που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης χρέους, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου