Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ελλάδα, η χώρα του "ή γάμος ή κηδεία"

Υπάρχουν πολλοί που αδυνατούν να κατανοήσουν πως λειτουργεί η οπαδική αντίληψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν 15 καθημερινές αθλητικές εφημερίδες και στην Αγγλία εκδόθηκε μία και έκλεισε (!), σε ολόκληρη Γαλλία βγαίνει μόνο η "Εκίπ" και στην Ιταλία υπάρχουν η "Γκαζέτα" και η "Κοριέρε", καταδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τις παθογένειες που συναντάμε καθημερινά.
Ενα τρανταχτό παράδειγμα της ρήσης "ή γάμος ή κηδεία", αλιεύσαμε από το www.olapaok.gr, όπου ένας οπαδός του ΠΑΟΚ εκφράζει την άποψή του, λίγο μετά τη σύλληψη του επίδοξου σωτήρα του "Δικεφάλου του Βορρά" Βασίλη Φλωρίδη:
"Να σας πω λιγάκι κάτι επειδή ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ! Κοιτάξτε ακριβώς τι ψάχνετε μερικοί εδώ μέσα: Μία "Μητέρα Τερέζα", που έβγαλε τα λεφτά της ΜΟΝΟ από τον ιδρώτα της στον σκληρό αγώνα της ζωής (μιλάμε για εκατομμύρια, έ;) και που δεν έχει κάνει λαμογιά ποτέ στη ζωή του... Θα μας τρελάνετε; Πού υπάρχουν τέτοιοι εκατομμυριούχοι ρε παιδιά; Το θέμα απλά είναι ο άνθρωπος να ΕΙΝΑΙ ΠΑΟΚ! Να πονάει δηλαδή την ομάδα και τους φιλάθλους της και να θέλει να την ανεβάσει επίπεδο με τα λεφτά που θα τσοντάρει! Επίσης, εξίσου σημαντικό θα ήταν να μην εμπλέκεται στο παρασκήνιο, αλλά θεωρώ πως στην Ελλάδα του σήμερα, όπου όλες οι ομάδες (συμπεριλαμβανομένου ΚΑΙ του Ολυμπιακού) δεν κάνουν μεταγραφές και αποδεσμεύουν παίχτες, εάν βάλεις και μόνο χρήμα για να κάνεις ομάδα φωτιά, είναι περιττό να ασχοληθείς με το παρασκήνιο. Οι άλλοι είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΧΩΜΑ, ομάδα θέλεις μόνο!
ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΛΩΡΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ! ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΡΑΤΗΤΗΗΗΗΡΙΟΟΟΟΟ!
Υ.Γ. Ακόμα και οι δισεκατομμυριούχοι Άραβες ρε παιδιά για να βγάλουν τα λεφτά τους, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες "δούλους" να δουλεύουν ασταμάτητα στα πετρέλαια για ένα κομμάτι ψωμί... Όταν κάποιος σε αυτόν τον κόσμο έχει περισσότερα, αναγκαστικά αυτά στερούνται από κάποιον άλλο!".
Oι επώνυμες επισημάνσεις του φίλου του ΠΑΟΚ (Δ.Δημαρέλος), εκφράζουν τη βαθειά πεποίθηση πολλών οπαδών -ανεξαρτήτως σωματειακής τοποθέτησης- ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Είναι διατεθειμένοι να παραβλέψουν οποιασδήποτε μορφής ανομία του προέδρου τους, προκειμένου η ομάδα να πάρει τίτλους.
Αυτή είναι μια άλλη αντίληψη της ηθικής διάστασης, έτσι πως την καταγράφει η επωδός "έναν μάγκα που να διαχειρίζεται το παρασκήνιο θέλουμε για αφεντικό".
Ετσι εξηγείται η αποτυχία καταξιωμένων επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρο (Δ.Κοντομηνάς, Β.Μυτιληναίος), οι οποίοι έφυγαν υπό την κατακραυγή των φανατικών, αφού κόντεψαν να χαρακτηριστούν γραφικοί.
Ετσι εξηγείται η αδυναμία του Γιάννη Βαρδινογιάννη να "προστατεύσει" τον Παναθηναϊκό, καθώς ουδέποτε αναμίχθηκε στο παρασκήνιο, παρά τις "σειρήνες" που ηχούσαν εκκωφαντικά από πολλές και ετερόκλητες πλευρές.
Είναι προφανές ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πρόκειται να εμπλακεί στο ποδόσφαιρο, όσο δεν υπάρχουν επιχειρηματικά κριτήρια και σταθερές συμφωνίες κυρίων. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που μπορεί να το καθορίσουν μονάχα η πολιτική και η οικονομική εξουσία.
Η καθαρτήρια εποχή θα περάσει και θα αφήσει πίσω της τα απομεινάρια ενός παρελθόντος. Όμως αν δεν ενεργοποιηθούν άμεσα οι υγιείς ποδοσφαιρικές δυνάμεις, την επόμενη δεκαετία θα μιλάμε για την "παράγκα Νο3" και για την ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
ΠΗΓΗ: "Eξέδρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου