Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αρχίζει η κρίσιμη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΕΕ

Η ενέργεια, η απαγόρευση εισαγωγών λαχανικών ευρωπαϊκής προέλευσης από την Μόσχα, οι θεωρήσεις διαβατηρίων και η ρωσική πορεία ένταξης στον ΠΟΕ τα σημαντικότερα θέματα της διήμερης συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΕΕ που αρχίζει σήμερα.

Η ρωσική ηγεσία αναμένεται να ασκήσει σήμερα έντονες πιέσεις για να δοθεί στη χώρα ευρύτερη πρόσβαση στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης κατά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΕΕ.



Της ρωσικής αντιπροσωπείας στην διήμερη σύνοδο, που αρχίζει σήμερα στην πόλη Νίζνι Νοβγκορόντ, ηγείται ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ανάμεσα στους ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε αυτή είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η συνάντηση «θα βασιστεί στα καλά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στις συνόδους ΕΕ-Ρωσίας της προηγούμενης χρονιάς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να διαφανούν φιλόδοξοι στόχοι σε ό,τι αφορά τη σύνοδο, περιλαμβανομένων της αύξησης των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και της αύξησης της πρόσβασης ρωσικών εταιριών πυρηνικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Σεργκέι Πρίχοντκο, σύμβουλος του προέδρου Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι παρά την δέσμευση της ΕΕ να υπάρξει ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο με τη Ρωσία, οι ρωσικές ενεργειακές εταιρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια σε ζητήματα που αφορούν τις διατιθέμενες ποσότητες ενέργειας και τη διανομή της στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Euroatom, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, προκαλεί επίσης εντάσεις, είπε ο Πρίχοντκο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαξ, διότι αποθαρρύνει τη χρήση ρωσικής προέλευσης πυρηνικού καυσίμου. Άλλο ένα πρόβλημα είναι οι κανονισμοί της ΕΕ οι οποίοι εμποδίζουν την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Άλλα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, είναι η πολιτική σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίων, η απαγόρευση εισαγωγών λαχανικών από την Ευρώπη στη Ρωσία που επιβλήθηκε μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της επιδημίας E. coli και η ρωσική προσπάθεια ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Μόσχα Φερνάντο Βαλενθουέλα δήλωσε την Κυριακή ότι η καθολική απαγόρευση των εισαγωγών λαχανικών ευρωπαϊκής προέλευσης αντιβαίνει τους κανονισμούς του ΠΟΕ και απειλεί να κυριαρχήσει στη σύνοδο, αποσπώντας την προσοχή από σημαντικότερα θύματα.

Το 2010 οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από την Ευρώπη στη Ρωσία ανήλθαν σε περίπου 127 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 87 δισ. ευρώ), ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 226 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 154 δισ. ευρώ).

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε ενέργεια. Η ΕΕ είναι μακράν του δεύτερου ο μεγαλύτερος προορισμός ρωσικών εξαγωγών, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία.

Οι σύνοδοι κορυφής Ρωσίας-ΕΕ λαμβάνουν χώρα κάθε έξι μήνες, εναλλασσόμενες μεταξύ των Βρυξελλών και κάποιας ρωσικής πόλης.



πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου