Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τα αδιέξοδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αντιμετώπιση (;) της ευρωπαϊκής κρίσης δεν έχει αναλυθεί επαρκώς. Γι αυτό το λόγο είναι πολύ χρήσιμη η έρευνα που δημοσίευσε αυτές τις μέρες το ινστιτούτο "Open Europe".

Ως γνωστόν, από την αρχή της κρίσης η ΕΚΤ αγοράζει σωρηδόν κρατικά ομόλογα από τις προβληματικες οικονομίες του Νότου και την Ιρλανδία. Παράλληλα, παρέχει φτηνές πιστώσεις στις δοκιμαζόμενες τράπεζες των χωρών αυτών ενώ τους επιτρέπει να μεταφέρουν επικίνδυνες υποχρεώσεις τους στα βιβλία της ΕΚΤ. Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, η ΕΚΤ είναι σήμερα εκτεθειμένη σε αυτές τις οικονομίες με ποσά ύψους 444 δισεκατομμυριών ευρώ, δηλαδή ίσα με το ΑΕΠ της Φινλανδίας και της Αυστρίας μαζί. Γι άλλη μια φορά, έχουμε την τιμητική μας αφού τα 190 δις αφορούν ελληνικά κρατικά ομόλογα και δάνεια σε ελληνικές τράπεζες. Βέβαια, με μια πρώτη ματιά όλο αυτό ακούγεται υπέροχο. Η ΕΚΤ μοιράζει λεφτά και σώζει την ευρωπαϊκή οικονομία και μάλιστα χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους. Όμως, ως συνήθως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο μας τα παρουσιάζουν οι μαθητευόμενοι μάγοι της Ε.Ε. και τα παπαγαλάκια τους.

Δεν είναι μόνο πως με τα φτηνά δάνεια και την αγορά των κρατικών ομολόγων μειώθηκε η αξιοπιστία της ΕΚΤ αλλά και του ευρώ. Σήμερα όλοι θεωρούν σχεδον σίγουρη μια αναδιάρθρωση του ελληνικού-τουλάχιστον- χρέους, ακόμη και αν η Ελλάδα πάρει και το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Εαν όμως γίνει ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%, ποσοστό που οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι απαραίτητο αν θέλουμε να φέρουμε το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, τότε η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει ζημιές μεταξύ 44,5 δις και 65,8 δις ευρώ . Θα χρειαστεί οπωσδήποτε ανακεφαλαιοποίηση . Για να γίνει αυτό είτε θα πρεπει να αρχίσει να τυπώνει χρήμα είτε να ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης και άλλα κεφάλαια , μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών . Η πρώτη επιλογή θα προκαλέσει πληθωρισμό, κάτι που δεν γίνεται δεκτό από την Γερμανία και που επιπλέον μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τις εύθραυστες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η δεύτερη επιλογή σημαίνει πως για μια ακόμη φορά οι ήδη εξαγριωμένοι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το δυσβάστακτο κόστος.

Από την άλλη, η επιμονή της ΕΚΤ στην ίδια πολιτική κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα και επιτείνει τα αδιέξοδα της ευρωζώνης. Το φτηνό χρήμα έχει λειτουργήσει σαν αντικίνητρο για την εξυγιάνση των τράπεζων , αφού δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ανακεφαλαιοποίησεις και δεν περιόρισαν την έκθεση τους σε τοξικά ομόλογα . Με τα φτηνά δάνεια της ΕΚΤ, οι τράπεζες συνεχίζουν να παίρνουν ρίσκα και να αγοράζουν ομόλογα των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Από τη στιγμή που οι τράπεζες εξακολουθούν να αγοράζουν τα ομόλογα τους με λεφτά της ΕΚΤ , αυτό εφησυχάζει τις κυβερνήσεις των προβληματικών οικονομιών και έτσι δεν προχωρούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έτσι η παρέμβαση της ΕΚΤ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της κρίσης αλλά τη βαθαίνει ακόμη περισσότερο. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να αναβάλλει την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μακροπρόθεσμα όμως η Ευρώπη θα αναγκαστεί να τα αντιμετωπίσει, και μάλιστα λόγω και της παρέμβασης της ΕΚΤ, σε πολύ πιο οξυμένη μορφή. "Η ΕΚΤ έχει βυθιστεί σε μια τρύπα και τώρα διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος διαφυγής",διαπιστώνει ο διευθυντής του "Open Europe" Mats Persson.

H έρευνα του ινστιτούτου μας φανερώνει τα αδιέξοδα στα οποία μας έχει οδηγήσει η πολιτική των ευρωπαϊκών ελιτ και η τυφλή πίστη τους στο bail-out consensus . Όσοι στην Ελλάδα έχουν εναποθέσει τις ελπιδες τους για τη σωτηρία της χώρας στη σοφή καθοδήγηση της ευρωγραφειοκρατίας και στις μαγικές ιδιότητες της ευρωζώνης , ίσως είναι καλύτερο να το ξανασκεφτούν.

πηγη:blemilo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου