Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μαθήματα online: e-κπαίδευση με ένα κλικ

Συμβαίνει συνήθως, όταν διαθέτουμε μία σχετική οικονομική άνεση, να μην έχουμε ελεύθερο χρόνο. Η περίοδος την οποία διανύουμε ωστόσο χαρακτηρίζεται από το ακριβώς αντίθετο: Σχετική ελευθερία χρόνου αλλά καθόλου χρήματα. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει απαραίτητα να μας αποτρέψει από το να επιδοθούμε στα αγαπημένα μας hobby ή να μας απομακρύνει από όλες αυτές τις γνώσεις που θα θέλαμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε. Σύνδεση με τον διαδικτυακό κόσμο και κάποιες βασικές γνώσεις Αγγλικών είναι τα μόνα που θα χρειαστούμε για να μάθουμε:

Δακτυλογράφηση με τυφλό σύστημα
Στο Sense-Lang.org μαθαίνουμε να γράφουμε με τυφλό σύστημα εύκολα και διασκεδαστικά χάρη στις πρακτικές συμβουλές και τα έξυπνα παιχνίδια. Επιλέξτε τα «ελληνικά» για να διευκολυνθείτε στην ανάγνωση των «οδηγιών» και δοκιμάστε, έπειτα, το παιχνίδι Paratrooper Sheep, το οποίο απευθύνεται σε αρχάριους, και το Typing Olympic για πιο προχωρημένους στο τυφλό σύστημα.



Πλέξιμο
Το πλέξιμο έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία και οι βελόνες παίρνουν φωτιά στα χέρια των fashion-conscious κοριτσιών που θέλουν να προσθέσουν την δική τους πινελιά σε χειμωνιάτικες τσάντες και σακάκια. Πάρτε από τώρα μαθήματα για να ετοιμάσετε τα κασκόλ και τα σκουφάκια που θα φορέσετε τον Χειμώνα. Στην ιστοσελίδα http://www.knittinghelp.com/ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες και videos για να μάθετε να πλέκετε με επιτυχία, ενώ στην http://www.coatscrafts.gr/ θα βρείτε δωρεάν σχέδια κεντήματος και πλεξίματος και πληροφορίες για τις διαστάσεις και τα υλικά που θα χρειαστείτε.



Ξένες γλώσσες
Αν ανέκαθεν είχατε την επιθυμία να μάθετε μία ακόμα ξένη γλώσσα αλλά δεν σας περισσεύει ούτε χρόνος ούτε χρήμα, μία εξαιρετικά πρακτική πρόταση έρχεται από το fluentfuture.com. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στα πρότυπα αυτών της κοινωνικής δικτύωσης, με την διαφορά ότι εδώ δεν αναζητά κανείς επίδοξους εραστές, αλλά ερασιτέχνες ή και επαγγελματίες καθηγητές ξένων γλωσσών. Πώς λειτουργεί; Επιλέγετε ανάμεσα σε δεκατέσσερις από τις δημοφιλέστερες γλώσσες αυτήν που σας ενδιαφέρει, στην συνέχεια ξεχωρίζετε το μέλος που θα θέλατε να σας «διδάξει» -μπορεί να είναι απλά ένας πολίτης της αντίστοιχης χώρας ή ένας επαγγελματίας καθηγητής της γλώσσας- και επικοινωνείτε μέσω Skype για να πραγματοποιηθεί το κάθε μάθημα. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στην μητρική σας γλώσσα, αν είστε τυχεροί και ο «καθηγητής» σας μιλάει ελληνικά, ή στα αγγλικά, ή σε όποια άλλη γλώσσα γνωρίζετε και οι δύο. Αν επιλέξετε να διδαχθείτε από ένα απλό μέλος το μάθημα γίνεται εντελώς δωρεάν, ενώ αν επιλέξετε κάποιον επαγγελματία καθηγητή θα υπάρξει κάποια μικρή χρέωση για τα δίδακτρα (αυτή κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο δημοφιλής είναι ο καθηγητής -υπάρχει σχετική βαθμολογία από τους μαθητές του- και με την γλώσσα.)


Κηπουρική
Η κηπουρική είναι πολύ απλή υπόθεση αν γνωρίζει κανείς τα βασικά. Εξοικονομήστε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για επαγγελματική βοήθεια και επισκεφθείτε κάποιες από τις παρακάτω ιστοσελίδες που θα σας χρίσουν άξιους κηπουρούς του σαββατοκύριακου:
• Στο blog «Κηπουρέματα» θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την δημιουργία λαχανόκηπου, καθώς και άλλων κατασκευών στο σπίτι.
• Στην ιστοσελίδα Phyto.gr θα βρείτε πληροφορίες για τα περισσότερα σχεδόν φυτά, ιδιαίτερα για τα καλλωπιστικά που μπορούμε να τοποθετήσουμε στην βεράντα μας και το πώς να τα περιποιηθούμε, ακόμα κι αν πάσχουν από κάποια ασθένεια.
• Στο e-how.com, στην κατηγορία home, θα βρείτε μία τεράστια λίστα με οδηγίες κηπουρικής όχι μόνο για αρχάριους, αλλά και για πιο έμπειρους κηπουρούς που θέλουν να επιδοθούν σε πιο σύνθετες κατασκευές.
• Στο Garden Guides, πέρα από συμβουλές για να δημιουργήσετε μόνοι σας μποστάνια με λαχανικά και φρούτα, θα βρείτε πλούσια θεματολογία για κηπουρική στο μπαλκόνι.



Μαγειρική
Μπορεί στο διαδίκτυο να συναντάμε αμέτρητες ιστοσελίδες με συνταγές μαγειρικής, λίγες όμως είναι εκείνες που πραγματικά απευθύνονται σε κάποιον άπειρο και απαντούν σε ερωτήματα τύπου: τι σημαίνει σοτάρω; Σε ποια θέση τοποθετείται το ταψί στο ψήσιμο; Πότε χρησιμοποιείται ο αέρας της κουζίνας; Τα καλύτερα μαθήματα μαγειρικής, λοιπόν, τα παίρνουμε από τα:
• Greekmasa.gr: Ένα πολύ χρήσιμο portal μαγειρικής, στο οποίο, πέρα από συνταγές με λεπτομερείς περιγραφές του τι πρέπει να κάνει κανείς, βρίσκουμε ένα χρήσιμο γλωσσάρι με την ορολογία της μαγειρικής καθώς και μία λίστα με τεχνικές για να πετύχετε, μεταξύ άλλων, τέλειες μαρινάδες, ξεροψημένο ψωμί και «σοροπιαστό δέσιμο» στα γλυκά κουταλιού.
• Οι συνταγές της παρέας: Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα portals με αμέτρητες πληροφορίες και χρήσιμες οδηγίες μαγειρικής, καθώς και με συνταγές που χωρίζονται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους. Οι περισσότερες συνταγές συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που ακολουθούνται και από βίντεο.



Πιάνο
Σε μία εποχή περικοπών τα περισσότερα hobbies μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα –εκτός αν μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν. Για εσάς που πάντα ονειρευόσασταν να παίζετε πιάνο, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε αφενός η ιστοσελίδα gopiano.com με λεπτομερή μαθήματα για αρχάριους, αφετέρου τα παρακάτω κανάλια στο YouTube, με επεξηγηματικά videos, τα οποία ωστόσο χρειάζεται να γνωρίζετε καλά αγγλικά για να τα παρακολουθήσετε:
• The piano lessons project: Μαθήματα πιάνου για αρχάριους μέσα από τις οδηγίες επαγγελματία πιανίστα, η οποία εξηγεί πώς να διαβάζουμε τις νότες.
• You can play it.com: Πολύ πιο πρακτικό και απευθυνόμενο σε όσους έχουν μικρή έστω εμπειρία με το πιάνο, το You can play it μας δείχνει πώς να παίξουμε γνωστά κομμάτια στο πιάνο απλώς πατώντας πάνω στα σωστά πλήκτρα.

Αν δεν έχετε πιάνο στο σπίτι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να εξασκηθείτε στα παραπάνω μαθήματα είναι να αγοράσετε μία Midi Keyboard κονσόλα, η οποία να διαθέτει 61 πλήκτρα, και να την τοποθετήσετε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, συνδέοντας την σε αυτόν μέσω της θύρας USB. Τέτοιες κονσόλες θα βρείτε στο Πλαίσιο (δείτε εδώ) και στα καταστήματα Φίλιππος Νάκας, σε τιμές που, για ένα αξιοπρεπές μοντέλο, κυμαίνονται στα 250 με 300 ευρώ.



Φωτογραφία
Μπορεί να έχετε έμφυτο ταλέντο, όμως κανείς δεν ζημιώθηκε από μερικά μαθήματα προκειμένου να προσεγγίσει το τέλειο αποτέλεσμα. Όσοι αγαπούν την φωτογραφία θα βρουν πολύ χρήσιμο τον οδηγό της μεγαλύτερης φωτογραφικής κοινότητας Photo.net. Στην κατηγορία «learn» ο χρήστης της φωτογραφικής μηχανής μπορεί να ενημερωθεί για τις προχωρημένες τεχνικές για την λήψη φωτογραφιών, να χρησιμοποιεί κάθε πιθανό εξάρτημα που μπορεί να συνοδεύει την μηχανή του, αλλά και να μάθει πώς να τραβά άριστες φωτογραφίες σε σημαντικά events (π.χ. γάμους, επιδείξεις μόδας) ή σε ταξίδια.

Ακόμα, στην ιστοσελίδα της εταιρίας των γνωστών φωτογραφικών μηχανών Olympus http://www.olympusdigitalschool.com/ παραδίδονται δωρεάν πρακτικά μαθήματα σχετικά με το πώς, μπορεί κανείς, μεταξύ άλλων, να φωτογραφίσει πορτρέτα, να τραβήξει πολύ μακρινές ή πολύ κοντινές φωτογραφίες και πώς να χειριστεί το φως του ήλιου ώστε να μην «καίγονται» οι εικόνες.


In2life.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου