Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα θα αποφύγει ή όχι την χρεοκοπία

Νέο δάνειο ή αναδιάταξη; Πίεση στην Ελλάδα να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή χρεοκοπία;
Η χώρα θα διασωθεί ή θα χρεοκοπήσει;
Τα ερωτήματα αυτά κατά βάση μονοπωλούν το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τα οικονομικά δρώμενα ή καλύτερα με την οικονομική στασιμότητα της χώρας.

Διερευνώντας το πολυσύνθετο ζήτημα της Ελλάδος το βασικό ερώτημα είναι ένα η Ελλάδα θα αποφύγει ή όχι την χρεοκοπία;
Η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια στηριζόμενη σε ένα μοντέλο που περιείχε τους εξής άξονες.
Δανειζόταν για να καταναλώνει, χωρίς να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης άρα και να συντηρήσει τον χρόνο ευμάρειας της κοινωνίας.
Έφθασε το χρέος στα 340 δις ευρώ και η Ελλάδα διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να τα αποπληρώσει.
Το σοκ ήταν μεγάλο οι αγορές αιφνιδιάστηκαν και στο τέλος έθεσαν την χώρας εκτός αγορών.
Η ΕΕ και κυρίως το ΔΝΤ συνειδητοποιώντας ότι η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία έλαβαν την απόφαση να δανείσουν την Ελλάδα με 110 δις ευρώ για να μπορέσει να κερδίσει χρόνο και να αποπληρώσει μέρος του παλαιού χρέους.
Δηλαδή η Ελλάδα που βρέθηκε σε αδιέξοδο η ΕΕ και το ΔΝΤ την ξαναδάνεισαν…
Προφανώς πιέζουν την χώρα να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά προκύπτει ότι στην μεν εφαρμογή η χώρα λαμβάνει περίπου μηδέν στην δεν αποτελεσματικότητα επίσης περίπου μηδέν.
Φθάνοντας στο σήμερα η Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα αποφασίσουν ένα νέο δάνειο 57 με 60 δις ευρώ.
Δηλαδή επιχειρείται να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα ανακυκλώνοντας το πρόβλημα.
Τα δάνεια αντικαθίστανται με νέα δάνεια και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Η ΕΕ συνειδητοποιώντας ότι έμπλεξε σε ένα φαύλο κύκλο εξετάζει την αναδιάταξη του χρέους την επιμήκυνση του δηλαδή με στόχο να μεταφέρει αποπληρωμές για το μέλλον και να δώσει μεγαλύτερο χρόνο στην Ελλάδα.
Οι πολιτικοί της ΕΕ απέτυχαν να αξιολογήσουν την αποτυχία του μνημονίου κυρίως γιατί είχαν πειστεί ότι οι έλληνες πολιτικοί θα ήταν αποτελεσματικοί.
Η ΕΚΤ συνειδητοποιώντας ότι την υποχρέωσαν να φορτωθεί ελληνικό χρέος τα χειρότερα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ είναι ελληνικό χρέος – αγόρασε 48 δις ευρώ – ακολουθεί μια σκληρή γραμμή και θέτει βέτο σε οποιαδήποτε σενάριο αναδιάταξης ή αναδιάρθρωσης χρέους.
Όλα αυτά συνέβησαν μέχρι σήμερα…
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αύριο;
Την νέα εβδομάδα θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το μεγάλο πακέτο αποκρατικοποιήσεων.
Οι προσδοκίες είναι πολλές.
Αλλά και πάλι θα είναι πλασματικά όλα αυτά.
Η επιμήκυνση του παλαιού χρέους θα είναι μια λύση καθώς θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα αλλά θα οδηγήσει σε καθεστώς selective default δηλαδή ελεγχόμενης – ήπιας χρεοκοπίας με βάση τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δηλαδή η Ελλάδα θα είναι με όρους αγοράς χρεοκοπημένη χώρα.
Τότε θα πληρωθούν και τα CDS το παράγωγο των ομολόγων αν όχι όλα ένα μέρος αυτών. Τα CDS δημιουργήθηκαν ώστε να προστατεύουν τον κάτοχο και δανειστή και όχι τον εκδότη των ομολόγων.
Το ερώτημα όμως πρέπει να τεθεί εκ νέου τι θα συμβεί;
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι κάθε μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται.
Όλοι ποντάρουν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όμως η πλειοψηφία της αγοράς αρχίζει να πιστεύει μια νέα θεωρία.
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν.
Τι σημαίνει αυτό ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της απαξίωσης πλησιάζουμε στο τέλος.
Όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει ακόμη τι θα περιλαμβάνει αυτό το τέλος, θα έχει και χρεοκοπία και διάλυση της αγοράς και πληρωμή CDS και όλα τα δεινά μαζί;
Θα έχει κάτι άλλο;
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία του τόπου και μέχρι τώρα όσοι είναι επενδυτές, όσοι έχουν απομείνει απλά ας διαφυλάξουν το κεφάλαιο τους.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου