Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πως να επιλέξουμε την τράπεζα με την οποια θα συνεργαστούμε

Σίγουρα, πολλές φορές θα αναρωτηθήκαμε, με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξουμε την τράπεζα με την οποία θα συνεργαστούμε.

Τις περισσότερες φορές μας αρκεί να διαθέτει υποκατάστημα κοντά στο σπίτι ή την επιχείρησή μας και εκεί σταματάμε. Άλλες φορές, μας επηρεάζει το γεγονός ότι η τάδε τράπεζα προσφέρει λίγο μεγαλύτερο επιτόκιο καταθέσεων ή λίγο μικρότερο επιτόκιο δανεισμού. Αρκούν όμως τα παραπάνω για να διαμορφώσουμε άποψη;

Καταρχήν, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα πρέπει να....
απαριθμήσουμε ορισμένες βασικές αρχές οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:

Η τράπεζα είναι κερδοσκοπικό ίδρυμα. Δεν κάνει εξυπηρετήσεις, αλλά προσδοκά να κερδίσει.
Η τράπεζα δεν είναι φίλος σας. Είναι τόσο φίλος σας, όσο και ο τοκογλύφος της γειτονιάς, από τον οποίο θα μπορούσατε επίσης να δανειστείτε. Αν πέσετε σε αδυναμία πληρωμής, θα σας κυνηγήσουν και οι δύο εξίσου.
Η τράπεζα στηρίζει τη λειτουργία της σε πολιτικές, που αποφασίζονται από την κεντρική διοίκηση. Άρα αστικοί μύθοι του τύπου «επειδή έχω ένα φίλο διευθυντή θα μου προσφέρουν καλύτερους όρους, θα με διευκολύνουν» κλπ δεν ισχύουν.
Τα χαμόγελα και η ευγένεια από πλευράς τράπεζας ισχύουν μόνο στις διαφημίσεις και όσο πληρώνετε αδιαμαρτύρητα αυτά που σας χρεώνει (είτε είναι νόμιμα είτε όχι).
Η τράπεζα δεν τηρεί, σε κάποιες περιπτώσεις, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις, όπως λανθασμένα πιστεύει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Διαπράττει πλήθος παρανομιών, βασιζόμενη κατά σειρά στην άγνοια των πολιτών, στην οικονομική αδυναμία τους να αντιπαρατεθούν δικαστικά και στην παντελή έλλειψη κρατικού ελέγχου (ή μήπως συνενοχής;).
Η τράπεζα, σε περίπτωση αδυναμίας σας, θα χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο, νόμιμο ή όχι, για να εισπράξει.
Φτάνουμε λοιπόν πάλι στο ερώτημα «Πως να επιλέξουμε την τράπεζα με την οποία θα συνεργαστούμε».



Η οικονομική κρίση των ημερών μας, επανέφερε στο προσκήνιο μια σοφή λαϊκή παροιμία, η οποία λέει ότι

«οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται».



Αρκεί να μελετήσουμε στις μέρες μας, όπου πολλοί Έλληνες λόγω της ύφεσης έχουν περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής οφειλών, τις συμπεριφορές και τακτικές των τραπεζών, προκειμένου να εισπράξουν. Άρα θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις τράπεζες εξετάζοντας κάποια ερωτήματα:

Χρησιμοποιούν εισπρακτικές εταιρίες; Ποιες; (δεν χρησιμοποιούν όλες)
Δείχνουν κάποια ανοχή σε καθυστερήσεις; Με την πρώτη καθυστέρηση θα σας τρελάνουν στα τηλεφωνήματα;
Θα σας αρχίσουν αμέσως στα εξώδικα;
Εκδίδουν με ευκολία διαταγές πληρωμών;
Δέχονται να ρυθμίσουν κάποιο δάνειο με όρους που, έστω και λίγο, να βοηθούν το δανειολήπτη; Μήπως η ρύθμιση γίνεται αποκλειστικά για την εξασφάλιση της τράπεζας, με όρους που αρχικά δίνουν μια ανάσα, αλλά μετέπειτα οδηγούν σε εγγυημένη καταστροφή το δανειολήπτη;
Θα ορμήξουν άμεσα, να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία σας, για να σας αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί την περιουσία σας;
Για απαντήσεις στα παραπάνω, αρκεί να πάρετε μέρος στις συζητήσεις του forum μας (http://daneiakartes.zedo.gr/forum-3) και θα πέσετε από τα σύννεφα με τις μαρτυρίες απλών ανθρώπων.

Κλείνοντας, θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε ορισμένες γενικές διαπιστώσεις:

Η τράπεζα δεν είναι φίλος σας.
Η τράπεζα δεν τηρεί πάντα τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.
Το ελληνικό κράτος είναι ανύπαρκτο, όσον αφορά σε ελέγχους ορθής λειτουργίας και τήρησης νομοθεσίας.
Μην πιστεύετε αυτά που σας λέει η τράπεζα. Ρωτήστε δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας, υπό την προϋπόθεση ότι ξέρει καλά και ασχολείται με τραπεζικά θέματα (όχι τον τυχαίο δικηγόρο της γειτονιάς σας).

πηγη:http://daneiakartes.zedo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου