Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Έγινε η έκτακτη σύσκεψη - Διαψεύδουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

(Ανανέωση 00.58, 07/05): Η περίφημη "μυστική σύσκεψη" που θα ασχολείτο υποτίθεται με την επιθυμία της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, τελικά πραγματοποιήθηκε, αλλά όπως υποστηρίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης".

Η σύσκεψη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα". Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι η "Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης".

Τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο εκπρόσωπός της Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε σχετικά:

«Με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη πληροφόρηση, παρά μόνο ανεύθυνες φήμες, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε, τελικά, τα μεσάνυχτα ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.

Παραμένει, ωστόσο, ακόμη μυστήριο ποιο ήταν το πραγματικό αντικείμενο της σύσκεψης αυτής.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Την κρίσιμη αυτή ώρα μισόλογα και ασάφειες δεν βοηθούν».

Δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλούνταν πηγές προσκείμενες στη Ε.Ε., ανέφερε ότι μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ευρωζώνη είχε προγραμματίσει συνάντηση αργά την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσει τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς και τη διαδοχή του Jean – Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ.

«Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρει στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel, η συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί αίτημα της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές. Παράλληλα, σημειώνει ότι στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Junker.

Στην ατζέντα βρίσκεται ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για επέκταση του πακέτου βοήθειας της Ελλάδας, καθώς και η διαδοχή στην ΕΚΤ και το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, φέρονται να δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στη συνάντηση -την οποία και χαρακτηρίζει ως προγραμματισμένη σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης- δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για "μη προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων" συμφωνώντας με το Spiegel, αλλά μόνο μέχρι εκεί.

Αξιωματούχος πάντως της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη "ούτε σχεδιάζεται ούτε έχει σχεδιαστεί". Παράλληλα, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η διάσπαση της ευρωζώνης είναι "παντελώς αδιανόητη".

«Ηλίθια κάθε σκέψη να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιουνκερ, έπειτα από την λήξη της συνόδου που έλαβε χώρα στο Château de Vianden στο Λουξεμβούργο.

Ο Ζαν Κλον Γιουνκέρ απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα του «Der Spiegel» που υποστήριζε πως η χώρα μας μελετά την αποχώρησή της από το κοινό νόμισμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε παρόμοια σκέψη αγγίζει τα όρια της ηλιθιότητας».

----------------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό δημοσίευμα): Χονδροειδές ψεύδος από το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL όπου έκανε λόγο για «μυστική σύνοδο» απόψε στο Λουξεμβούργο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασίσουν περί της απόφασης που έχει λάβει η ... Ελλάδα για έξοδο από το ευρώ! Για να γράφει τέτοια "τέρατα" το Spiegel φαντασθείτε τις συμβαίνει στο παρασκήνιο των αγορών και τι παιχνίδια παίζονται.

Το δημοσίευμα προκάλεσε μπαράζ διαψεύσεων (έγραφε ότι επιστρέφουμε στη δραχμή άμεσα). Λίγο μετά την ανάρτησή του στο Ίντερνετ, το δημοσίευμα διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από γερμανική κυβερνητική πηγή, αξιωματού ο της ελληνικής κυβέρνησης και εκπρόσωπο του προέδρου του Ecofin, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αρκετοί ακόμη αξιωματούχοι άλλων χωρών μελών της ευρωζώνης επίσης δήλωσαν άγνοια.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού στο Ίντερνετ «Έξοδος (από την ευρωζώνη) δεν σχεδιάζεται και δεν σχεδιάστηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός αξιωματούχος. «Εντελώς λάθος» χαρακτήρισε το δημοσίευμα και ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Γκι Σουλέρ, ο οποίος τόνισε στο πρακτορείο Reuters: «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συζήτηση».

«Πηγές του SPIEGEL ONLINE είπαν ότι ο (γερμανός υπουργός Οικονομικών) Σόιμπλε, θα επιδιώξει να εμποδίσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αν αυτό είναι δυνατό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, που συνεχίζει: «Θα πάρει μαζί του στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο ένα εσωτερικό έγγραφο, το οποίο έχουν προετοιμάσει ειδικοί στο υπουργείο του, και το οποίο προειδοποιεί για πιθανές άκρως αρνητικές συνέπειες, αν η Αθήνα εγκαταλείψει το ευρώ».

Γράφουν οι Γερμανοί: “Τώρα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αισθάνεται προφανώς δεν έχει καμία άλλη επιλογή: Το SPIEGEL ONLINE έχει πληροφορίες από γερμανικές πηγές που είναι γνώστες της κατάστασης στην Αθήνα, και αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή”.

Οι πληροφορίες του Der Spiegel διαψεύστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Στο μεταξύ όμως το ευρώ κατρακύλησε έναντι του δολαρίου.

Aν συνέβαινε κάτι τέτοιο, φυσικά θα έπρεπε να αναζητήσουμε την άκρη στην ... άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνονται από μόνο από μια Ελλάδα στην κατάσταση που είναι σήμερα και από μια τέτοια κυβέρνηση "μειωμένης κυριαρχίας"!

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται, με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μία τέτοια κίνηση ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος. Σύμφωνα με το έγγραφο το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας.

Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. “Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη,” αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη σύμφωνα με το έγγραφο θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Επιπλέον η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι εφικτή από νομικής πλευράς η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ενώ ειδικοί πιστεύουν πως θα είναι απαραίτητη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, επισημαίνει πως σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς η αλλαγή του νομίσματος θα “εξαφανίσει” την κεφαλαιακή τους βάση ενώ οι ξένες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε σημαντικές ζημιές λόγω των ομολόγων που κατέχουν.

Επίσης αναφέρει πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διαγράψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων της τις οποίες το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει σε 40 δισ. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα επωμιστεί η Γερμανία καθώς συμμετέχει με 27% στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Μετά το δημοσίευμα του “Der Spiegel” το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σε ποσοστό έως και 1,10% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλό ημέρας των 1,4380 δολαρίων/ ευρώ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου