Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Γόρδιος δεσμός το ελληνικό χρέος- H χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο – Επιμήκυνση 10ετή με επιτόκιο 3,5%;

Στην κυριολεξία αποτελεί γόρδιο δεσμό το ελληνικό χρέος.
Έχοντας φθάσει τα 340 δις ευρώ και με προοπτική περαιτέρω αύξησης η κυβέρνηση επιχειρεί με μια μαζική διαδικασία αποκρατικοποιήσεων που άλλοι χαρακτηρίζουν ξεπούλημα των ασημικών αλλά χωρίς να παραχωρείται σε πολλές εκ των εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα το management.

Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε με ασύμβατη προσέγγιση από τον Μέγα Αλέξανδρο και ίσως στην τωρινή Ελλάδα ο γόρδιος δεσμός του χρέους να χρειάζεται ασύμβατη λύση…
Η προσπάθεια αυτή θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά η αγορά χθες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν πείστηκε.
Τα spreads στις 1030 μονάδες βάσης που αποτελούν ιστορικό υψηλό.
Τα CDS στις 1175 μονάδες βάσης που αποτελούν ιστορικό υψηλό.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 13,8% που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Το spread στο ομόλογο λήξης Μαΐου 2014 στις 1615 μονάδες βάσης αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Όμως πίσω από τα ρεκόρ της Ελλάδος κρύβεται μια πικρή αλήθεια.
Οι ξένοι επενδυτές μας τιμολογούν ως χρεοκοπημένη χώρα.
Στην απορία πολλών γιατί και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα αλλά τα CDS τους είναι 50% χαμηλότερα της Ελλάδος (Ιρλανδία 565 μ.β. και Πορτογαλία 620 μ.β.) η εξήγηση είναι απλή.
Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Την ίδια στιγμή πλέον η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θεωρεί μονόδρομο την αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα.
Πολλοί θεωρούν ότι θα έχει μόνο χαρακτηριστικά επιμήκυνσης αλλά κάποιοι και μεταξύ αυτών η S&P εκτιμά ότι θα είναι haircut 50% με 70%.
Και ενώ πλέον η αναδιάρθρωση χρέους θεωρείται δεδομένη ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει σήμερα Σάββατο συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner, και με τον Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, αύριο Κυριακή 17 Απριλίου.
Οι συναντήσεις αυτές ίσως να καθορίσουν και το χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης χρέους.
Μπορεί επισήμως όλοι να δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους αλλά στο παρασκήνιο οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ.
Η αναδιάρθρωση είναι δεδομένη.
Όμως η αναδιάρθρωση τι χαρακτηριστικά θα έχει;
Πολλοί πιστεύουν ότι τα hedge funds που κερδοσκόπησαν στα ελληνικά CDS θέλουν την χρεοκοπία της χώρας δηλαδή το default ώστε να πληρωθούν τα CDS.
Η πλειοψηφία των διεθνών hedge funds έχει πουλήσει τα CDS σε μακροπρόθεσμους επενδυτές σημερινούς κατόχους ομολόγων οι οποίοι τα αγόρασαν για να προστατευθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Όμως αν η Ελλάδα κηρύξει default δηλαδή χρεοκοπία τότε τα CDS θα τα πληρώσουν τα hedge funds τα οποία τα έχουν πωλήσει.
Τα hedge funds και οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι που τα προστατεύουν δεν θέλουν την χρεοκοπία της χώρας γιαυτό φαίνεται ότι όλοι επικεντρώνονται στην επιμήκυνση.
Με βάση ενδείξεις η επιμήκυνση δεν θα είναι 10 χρόνια όπως αρχικά είχε αναφερθεί αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη 15 έως 20 χρόνια και θα φέρει επιτόκιο 3,5%.
Όμως είναι αξιοπερίεργη στάση της Standard and Poor’s η οποία εσχάτως επιμένει ότι θα υπάρξει haircut 50% με 70%.
Αν αυτό συμβεί πρακτικά αυτό σημαίνει κεφαλαιακές απώλειες 25 με 30 δις ευρώ σε κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών δηλαδή θα μείνουν χωρίς κεφάλαια και για να μην χρεοκοπήσει σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα θα ενταχθούν όλες οι τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Και όλα αυτά τα ρεαλιστικά ή υποθετικά σενάρια και σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ περίεργη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση κυρίως των αμερικανικών τραπεζών. Ξεφορτώνουν μαζικά ελληνικά ομόλογα και προέβησαν σε αγορές μετοχών στο ΧΑ.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι σχέδιο ή τι τακτική ακολουθούν αλλά το βέβαιο είναι ότι οι αμερικανικές επενδυτές τράπεζες κάτι ετοιμάζουν.
Οι αμερικάνοι ίσως να βοηθήσουν την Ελλάδα ίσως και να βάλουν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας ο καιρός γαρ εγγύς.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου