Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ο Σόκρατες ζητά επισήμως βοήθεια από την Ε.Ε.

Επιβεβαίωσε την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, λίγη μόνον ώρα αφότου ο υπουργός του των Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος το προανήγγειλε.

Ο Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε επισήμως ότι η χώρα του θα προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια και διευκρίνισε ότι ήδη η κυβέρνηση, της οποίας ηγείται στη μεταβατική περίοδο ως τις προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου γενικές εκλογές, διεξάγει συνομιλίες «για να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους δανεισμού».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters o κύριος Σόκρατες έχει ήδη διαβιβάσει το σχετικό επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα «το συντομότερο δυνατό».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απηύθυνε μάλιστα διάγγελμα προς το λαό όπου και δήλωσε πως η κυβέρνηση ήρθε σε θέση που «εάν δεν ελάμβανε αυτήν την απόφαση, η χώρα θα έμπαινε σε κινδύνους που δεν θα μπορούσε να αντέξει»
Θετική η Ευρώπη

Θετικά σχολίασε την εξέλιξη ο Επίτροπος Οικονομικών ´Ολι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα που συμβάλλει στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το συντομότερο δυνατό το πορτογαλικό αίτημα, ενώ έτοιμο να βοηθήσει εμφανίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το ύψος της βοήθειας αναφέρονταν σε ποσό της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ।

πηγη:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου