Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Σε κίνδυνο ..λουκέτου τρία εργοστάσια ζάχαρης-καταστροφή των αγροτών.

Αντιμέτωπα με λουκέτο βρίσκονται τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα μετά την απόφαση των αγροτών να μην σπείρουν τεύτλα, θεωρώντας «αδύναμα» και ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα.
Συγκεκριμένα, φέτος σπάρθηκαν μόνον 50.000-60.000 στρέμματα όταν ο στόχος σποράς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, Χρυσόστομο Γερούκη, ήταν 150.000 στρέμματα, με αποτέλεσμα η παραπάνω σπαρμένη έκταση να αποδώσει παραγωγή μόνον 30.000-40.000 τόνων ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων. Οι υπόλοιποι τόνοι που χρειάζονται για να καλυφθεί η εθνική ποσόστωση αναμένεται να παραχθούν εκτός της χώρας μας σε Γαλλία και Γερμανία για λογαριασμό της ΕΒΖ με τη μέθοδο του «φασόν», πριν συσκευαστούν υπό την ετικέτα της εταιρείας και επιστρέψουν και στην ελληνική αγορά, όπου η ετήσια ζήτηση υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Μάλιστα, η παραπάνω απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της περιφερειακής επιτροπής Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανέφερε ότι η περιορισμένη σπορά τεύτλων, λόγω και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων προς τους αγρότες από την ΕΒΖ, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας. Επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ΕΒΖ μετατρέπεται «από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία ..
σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής ζάχαρης».

Ωστόσο, από την πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ, διαψεύστηκε οποιαδήποτε απόφαση για κλείσιμο των μονάδων. Οι ίδιοι παράγοντες σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν ότι το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Από την πλευρά των εργαζομένων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Μανώλης Λαγογιάννης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι «εταιρείες που θα παράγουν φασόν τη ζάχαρη της ΕΒΖ ζητούν εκατομμύρια ευρώ, ενώ εάν είχαμε αποφασίσει να δώσουμε 800.000 ευρώ στους αγρότες, η ζάχαρη αυτή θα παραγόταν εδώ». Μάλιστα, ο ίδιος αμφισβητεί αν οι σπαρμένες με τεύτλα εκτάσεις φτάνουν ακόμη και στις 60.000 στρέμματα, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της διοίκησης. Υποστηρίζει δε ότι ήδη «έπιασε δουλειά» και η τράπεζα, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου για την εξεύρεση αγοραστή του μεριδίου της ΑΤΕ στην ΕΒΖ.

«Την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς την Πέμπτη, θα συναντηθούμε με τη διοίκηση της ΕΒΖ για να συζητήσουμε τις εξελίξεις. Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι για τον καθορισμό του μέλλοντος της ΕΒΖ είναι επιβεβλημένη η διαβούλευση με τους εργαζομένους. Αλλιώς θα πέσουν μηνύσεις κατά προσώπων», προειδοποιεί ο κ. Λαγογιάννης.



πηγη bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου