Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Μαραθώνιος για τις ελληνικές τράπεζες καλούνται να ξεπεράσουν 8 σημαντικά εμπόδια από τα οποία θα περάσουν τα 7...

Μαραθώνιο προκλήσεων καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες απόρροια της ελληνικής κρίσης χρέους αλλά και του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται στις παρυφές της χρεοκοπίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε 8 ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι υπό όρους και προϋποθέσεις θα ξεπεράσουν και τις 8.

1)Stress testes.
Με την παραδοχή ότι το tier 1 θα βρίσκεται στο 5% και ότι κατά την αξιολόγηση των κεφαλαίων θα πρέπει να αναφέρεται πόσο είναι αυτά που αναλογούν σε προνομιούχες μετοχές οι ελληνικές τράπεζες πλην της ΑΤΕ θα περάσουν τα τεστ κοπώσεως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικά για τις προνομιούχες θα περιληφθεί η παράμετρος αξιολόγησης των κεφαλαίων με και χωρίς προνομιούχες μετοχές.
Με την αφαίρεση των προνομιούχων μετοχών κάποιες τράπεζες θα πιεστούν, ωστόσο μειώνοντας το tier 1 που είναι τα κύρια κεφάλαια των τραπεζών από το 6% που ήταν στα προηγούμενα stress tests στο 5% προφανώς και το τραπεζικό σύστημα θα ευνοηθεί.
Η ΑΤΕ λόγω του ότι καθυστέρησε να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου δεν θα τα περάσει αλλά κατά την ολοκλήρωση των stress tests θα ολοκληρώνει η ΑΤΕ και την αύξηση κεφαλαίου.
Για πολοστή φορά όμως θα αναφέρουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται τα stress tests δεν θα προσφέρουν τίποτε καινούργιο στην ενημέρωση της αγοράς. Τουναντίον θα θεωρηθούν μια από τα ίδια....
2)Ρευστότητα.
Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι παγκοίνως γνωστό δεν μπορούν να βγουν στις αγορές και είναι εξαρτημένες στην ΕΚΤ από την οποία έχουν αντλήσει περί τα 94 με 95 δις ευρώ με βάση στοιχεία Μαρτίου απ[ό 97,7 δις ευρώ στο τέλος του 2010.
Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την ενημέρωση της ΤτΕ και όπως διαφαίνεται θα πιεστούν καθώς σε διάστημα 20 μηνών θα πρέπει να μειώσουν την εξάρτηση τους από υα 94 με 95 δις ευρώ στα 55 με 60 δις ευρώ.
Ο στόχος προφανώς πολύ δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος.
Οι τράπεζες υπό όρους μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ αρκεί βεβαίως να μην κηρύξει στάση πληρωμών το κράτος.
Αν η Ελλάδα πορεύεται όπως την τρέχουσα περίοδο τότε είναι πιθανό τελικά να ξεκινήσει η απεξάρτηση από την ΕΚΤ.
Ο στόχος δεν είναι ανέφικτος.
3)Επιμήκυνση χρέους.
Το θέμα αυτό είναι το πλέον κομβικό για τις τράπεζες.
Αν η αναδιάρθρωση χρέους περιλαμβάνει μόνο επιμήκυνση τότε δεν θα τεθεί κανένα θέμα επί της ουσίας για τις τράπεζες.
Επιπτώσεις θα υπάρξουν καθώς επιμηκύνοντας το χρέος υποχρεώνονται οι τράπεζες να κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ελληνικά ομόλογα άρα θα δεσμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ρευστότητα.
Τα ομόλογα χρειάζονται συνεχή χρηματοδότηση.
4)Haircut στα ομόλογα.
Αν η Ελλάδα αποφασίσει να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της την κρίση χρέους με το haircut τότε η επίδραση στις τράπεζες θα είναι σοβαρή.
Ένα 30% είναι σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσιμο αλλά σε υψηλότερα επίπεδα καμία τράπεζα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.
Η πρόκληση του haircut είναι η μόνη που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.
5)Αποφυγή κρατικοποίησης.
Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι υποθετικός αλλά ρεαλιστικός.
Η χώρα βρίσκεται στις παρυφές της χρεοκοπίας και αν δεν τα καταφέρει οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι τράπεζες θωρακίζονται κεφαλαιακά ενώ ταυτόχρονα με την μη ανανέωση ομολόγων κερδίζουν και ρευστότητα και μειώνουν το ρίσκο στον ισολογισμό τους, αφού λιγότερα ομόλογα σημαίνει μικρότερος κίνδυνος από ένα haircut.
6) Χρηματοδότηση της οικονομίας.
Στο μέτωπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να κάνουν πολλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά.
Η ρευστότητα δεσμεύει τις κινήσεις των τραπεζών και το ρίσκο της χώρας με τα προβληματικά δάνεια να αυξάνονται προφανώς και επηρεάζουν.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία νωρίτερα από τα τέλη του 2012 επί της ουσίας.
7)Προβληματικά δάνεια.
Αποτελεί γρίφο για το πώς θα εξελιχθούν τα προβληματικά δάνεια.
Υπάρχουν προβλέψεις για δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων στο 13,5% το 2011.
Τραπεζίτες μιλούν για αύξηση του NPLs του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά οι προβλέψεις θα αρχίσουν να μειώνονται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Ξένοι προβλέπουν ότι το 2012 το NPLs θα βρίσκεται στο 14,5% με 15% που σημαίνει 38 δις ευρώ προβληματικά δάνεια με βάση την εκτίμηση ξένων.
Εκτίμηση μας είναι πάντως ότι τα NPLs μπορεί να αυξάνονται αλλά οι προβλέψεις δεν θα λάβουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.
8)Κερδοφορία του 2011 και 2012.
Το τελευταίο ζήτημα που απασχολεί τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι το ύψος της κερδοφορίας. Αξιολογούνται κεφάλαια και ρευστότητα πολύ περισσότερο από ότι η κερδοφορία.
Το 2011 οι τράπεζες θα επαναλάβουν τα κέρδη του 2010 και από το 2012 ίσως ξεκινήσει μια βελτίωση αλλά το 2012 μπορεί να έχουν συμβεί πολλά…πάρα πολλά.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου