Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

07/08/2008 Η συγκριτική εικόνα της Ελλάδας σχετικά με το κόστος του χρήματος

Για όσους θέλουν να θυμούνται...

Τρίτη στην κατάταξη των χωρών με τις καλύτερες αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, δεύτερη φθηνότερη στα νέα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τρίτη ή πρώτη από άποψη ακρίβειας στα νέα καταναλωτικά και στα παλαιά καταναλωτικά δάνεια αντίστοιχα. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει για τη χώρα μας, κατά τη σύγκρισή της με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης σε ό, τι αφορά το κόστος χρήματος, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την εξέλιξη των επιτοκίων τον μήνα Ιούνιο.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την υψηλή κατάταξη των ελληνικών τραπεζών στις αποδόσεις για προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος, που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν στο 4,84%, αμέσως μετά το 5,11% της Κύπρου και το 4,88% της Φινλανδίας. Στη στεγαστική πίστη, οι ελληνικές τράπεζες, προσφέρουν τα πιο ανταγωνιστικά επιτόκια (5,05%), αμέσως μετά το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται σε θέση αναπνοής με επιτόκιο 5,03%. Τα δύσκολα είναι στην καταναλωτική πίστη, όπου η σύγκριση δεν ευνοεί όσους Ελληνες, καταφεύγουν στις τράπεζες για νέο καταναλωτικό δάνειο. Το επιτόκιο που μεσοσταθμικά θα πληρώσουν διαμορφώνεται στο 8,65%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 3η πιο ακριβή θέση, αμέσως μετά την Πορτογαλία με 12,09% και την Ισπανία 9,25%.

Το γεγονός μάλιστα ότι το 8,65% της Ελλάδος, αποτελεί μια μεσοσταθμική σύγκριση που περιλαμβάνει και τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων και τη μεταφορά υπολοίπων, δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για το κόστος των καταναλωτικών δανείων, που στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερο και προσεγγίζει εκείνο των πιο ακριβών χωρών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει και για το κόστος χρήματος με το οποίο επιβαρύνονται όσοι έχουν πάρει καταναλωτικό δάνειο κατά το παρελθόν, οι οποίοι πληρώνουν τα πιο ακριβά επιτόκια (8,13%) στην Ευρωζώνη. Αν πάντως οι αυξημένες καθυστερήσεις στην καταναλωτική πίστη, ερμηνεύουν τα αυξημένα επιτόκια, δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκή ερμηνεία για τα επιτόκια που πληρώνουν οι Ελληνες για υπερανάληψη, τα οποία είναι τα πιο ακριβά (14,49%) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ:kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_07/08/2008_280324

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου