Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τι εκτιμούν έξι διεθνείς funds managers για οικονομία, δολάριο και χρυσό

Τι θα συμβεί στην αμερικανική οικονομία και το δολάριο προσεχώς; Μπορεί ο πληθωρισμός να αυξηθεί δραματικά; Πιο είναι το outlook του χρυσού, και που πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές; Έξι μεγάλοι επενδυτές και αναλυτές απαντούν στα ερωτήματα αυτά, σε μία περίοδο που οι αγορές «αρνούνται» πεισματικά να δείξουν οποιαδήποτε διάθεση τους.
Jim Rogers [Rogers International Commodities Index (RICI)]
Τα δύσκολα μάλλον δεν έχουν περάσει για την αμερικανική οικονομία. Η πτώση του δολαρίου, τα προβλήματα χρέους της κυβέρνησης και των Πολιτειών, και τα προβλήματα στα ταμεία είναι τεράστια. Ο Rojers δεν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα πληθωριστικών πιέσεων, ενώ θεωρεί ότι το δολάριο θα συνεχίζει να υποχωρεί. Αναφορικά με το χρυσό, ο Rogers επαναλαμβάνει ότι πρόκειται περί μίας ακόμη φούσκας, και περιμένει να δει πότε θα σκάσει.
Bill Bonner [Agora]
Κανένα πρόβλημα των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν έχει επιλυθεί ακόμη. Μόνο καθυστερήσεις βλέπουμε, αύξηση του χρέους και υπέρογκα ποσά από τις Κεντρικές Τράπεζες. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, με τη διαδικασία της απομόχλευσης να καθυστερεί. Δε θεωρεί μάλιστα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, αν και αναφέρει ότι τα κεφάλαια πρέπει να προωθηθούν προς το χρυσό για προστασία.
Peter Schiff [Euro Pacific Precious Metals]
Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία παραμένει η ίδια. Είμαστε μία υπερχρεωμένη «οικογένεια» που απλά προσπαθεί να καθυστερήσει την αναπόφευκτη κατάρρευση. Ο Schiff θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στις τιμές καταναλωτή, λόγω αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων. Πιστεύει δε ότι η υποτίμηση του δολαρίου θα συνεχιστεί, στηρίζοντας το χρυσό ως επενδυτική διέξοδο.
Jeffrey Christian [CPM Group]
Θεωρώ ότι τα χειρότερα πέρασαν, αλλά θα πρέπει να μην ενθουσιάζονται οι επενδυτές από τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη. Ακόμη η οικονομία προσπαθεί να συνέλθει. Η Ευρώπη έχει πολύ σημαντικά θέματα να επιλύσει, αλλά οι αγορές θα αρχίσουν να εξομαλύνουν τις πιέσεις τους. Επίσης συστήνει τη Fed να προχωρήσει σε «αποστείρωση» των επιπλέον κεφαλαίων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα πληθωρισμού. Βραχυπρόθεσμα θεωρεί μάλιστα ότι το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, αλλά μεσοπρόθεσμα θα συνεχιστεί η υποτίμηση του. Ο Cristian βλέπει παράλληλα και το χρυσό να φτάνει τα 1.500 δολάρια, με μέσο όρο έτους τα 1.369 δολάρια.
John William [Shadow Government Statistics]
Βλέπω αυτή την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας σαν το δεύτερο «V» μία ύφεσης «W». Σιγά σιγά θα γίνει πιο ξεκάθαρο ότι η εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από εξωτερικούς παράγοντες και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα οδηγήσει προς τα εκεί. Η πτώση του δολαρίου και η συνεχιζόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θεωρεί ο William ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα του πληθωρισμού. Γι’ αυτό το λόγο συστήνει ανεπιφύλακτα τοποθέτηση στο χρυσό.
Steve Henningsen [The Wealth Conservancy]
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θέλουν να μας πείσουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η εμπιστοσύνη στις αγορές δεν υπάρχει. Πολλά θεμελιώδη «χτίζονται» πάνω στην εμπιστοσύνη για το σύστημα, κάτι όμως που δεν υπάρχει. Ο Henningsen θεωρεί ότι οι πιέσεις προς τα πάνω των τιμών καταναλωτή θα υπάρχουν κυρίως για την ενέργεια και τα βασικά αγαθά. Παράλληλα, αναμένει περαιτέρω πτώση για το δολάριο. Επικρίνει ακόμη αυτούς που πιστεύουν ότι ο χρυσός είναι φούσκα, συστήνοντας τοποθετήσεις.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου