Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Απεγνωσμένες προσπάθειες για την αποφυγή πυρηνικού ολέθρου στη Φουκουσίμα

(ανανεωμένο) Ιάπωνες μηχανικοί κατάφεραν να συνδέσουν με επιτυχία εξωτερικό καλώδιο με τον αντιδραστήρα δύο, αλλά ακόμη δεν έχουν μπορέσει να επιτρέψουν την ροή της ενέργειας στη μονάδα ώστε να επαναλειτουργήσει το σύστημα ψύξης.

« Εάν οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρωθούν, θα μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τις ηλεκτρικές αντλίες και να διαχυθεί νερό στους αντιδραστήρες και στις δεξαμενές αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκυο (Tepco), στο πρακτορείο AFP.

Προηγουμένως, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει σοβαρή όμως δεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Ο Graham Andrew, αξιωματούχος της ΙΑΕΑ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση δεν έχει χειροτερεύσει, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αντιστραφεί.

«Μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι αρκετά σταθερή σε σχέση με χθες» είπε.

Ο αντιδραστήρας 4, ο οποίος βρισκόταν σε αδράνεια αλλά χρησιμοποιείτο για αποθήκευση χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου αποτελεί ακόμα « μείζονος σημασίας» πρόβλημα ασφαλείας καθώς επίσης και η πτώση της στάθμης του νερού στις δεξαμενές ψύξης των αντιδραστήρων 5 και 6, πρόσθεσε.

Σημείωσε δε, ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκυο δεν έχουν αυξηθεί και δεν απειλούν την ανθρώπινη υγεία.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Yukiya Amano, βρίσκεται καθοδόν για το Τόκυο για να ενημερωθεί από τους ιάπωνες αξιωματούχους.

Νωρίτερα, ελικόπτερα έριξαν τόνους θαλάσσιου νερού για να αποτρέψουν την τήξη των ράβδων καυσίμου , ενώ τις προσπάθειες ενίσχυσαν και επίγειες δυνάμεις με αντλίες νερού, μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία.

Ιαπωνικά στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου CH-47 Chinook ξεκίνησαν την ρήψη τόνων θαλάσσιου νερού στους αντιδραστήρες 4 και 5 στην Φουκουσίμα, στις 09:48 τοπικής ώρας (00:48 GMT), δήλωσαν ιάπωνες αξιωματούχοι.

Τα ελικόπτερα έριξαν τέσσερα φορτία με νερό προτού εγκαταλείψουν το σημείο για να μην εκτεθούν τα πληρώματα στην ακτινοβολία ραδιενέργειας. Την Τετάρτη, τα πληρώματα των ελικοπτέρων αναγκάστηκαν να διακόψουν μία ανάλογη επιχείρηση λόγω του υψηλού επιπέδου ακτινοβολίας ραδιενέργειας.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Τόκυο ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να ρίξουν τεράστιες ποσότητες νερού, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή είναι αμφίβολό κατά πόσο οι ρίψεις είναι ακριβείς.

Όπως έδειξαν τα τηλεοπτικά πλάνα οι προσπάθειες δεν ήταν και τόσο επιτυχείς, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού έπεφτε έξω από τα κτίρια με τους αντιδραστήρες.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικά οχήματα με αντλίες νερού ενίσχυσαν τις προσπάθειες ψύξης του αντιδραστήρα 3, μετέδωσε το δίκτυο NHK.

Επίσης, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να ψεκάσουν τον αντιδραστήρα, όμως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους κι αυτοί καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν πολύ υψηλά. Τα στρατιωτικά οχήματα, σε αντίθεση με αυτά της αστυνομίας, είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε το πλήρωμα να μπορεί να παραμείνει μέσα στο όχημα, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο.

΄Εντονη είναι η αμηχανία και η ανησυχία στους πολίτες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Τόκυο.

Μία κεντρική τράπεζα έκλεισε για κάποιες ώρες και αμέσως άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι κάποιοι «φυλάνε» τα αποθεματικά κεφάλαια ρευστού σε περίπτωση που χειροτερεύσει η κατάσταση.

Η Βρετανία συμβούλευσε του πολίτες της που διαμένουν στο Τόκυο καθώς και στα βόρεια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την περιοχή. Επίσης, τους συνέστησε να παραμείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων από την Φουκουσίμα.

Ανάλογες οδηγίες στους πολίτες τους στην περιοχή έχουν εκδώσει και οι ΗΠΑ.

Η Γαλλία από τη μεριά της, καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία ή να μεταφερθούν στα νότια. Δύο αεροπλάνα της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας μετέφεραν 250 πολίτες στη Νότιο Κορέα και δύο αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας αναμένεται να απομακρύνουν πολίτες από την περιοχή.

Στις βορειοανατολικές περιοχές που έχουν πληγεί από το τσουνάμι, προστέθηκαν και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες .

Οι διασώστες που συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες στις πληγείσες περιοχές έχουν επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή καθώς έχουν καταφέρει να καθαρίσουν αρκετά τα συντρίμμια, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Περίπου 380.000 άτομα παραμένουν σε προσωρινά καταφύγια, με πολλούς από αυτούς να κοιμούνται στα πατώματα σχολείων.

Οι αρχές αναφέρουν ότι ο επίσημος αριθμός νεκρών από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνάει τους 5000.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε τον θάνατο 5400 ατόμων ενώ πάνω από 9.500 άτομα αγνοούνται.

πηγη:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου