Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Νέο διάγγελμα Καντάφι - Αυξάνονται οι αντιρρήσεις για την παρέμβαση της Δύσης

"Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο" ανακοίνωσε στις δυνάμεις της Δύσης ο Μουαμάρ Καντάφι σε νέο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Τον όρο "τρομοκρατία" χρησιμοποίησε, αναφερόμενος στις στρατιωτικές επεμβάσεις των δυτικών τονίζοντας την πεποίθησή του ότι "θα ηττηθούν". Ειδικότερα, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε πως, "Στο Αφγανιστάν ηττηθήκατε. Ο Μπιν Λάντεν σας κέρδισε. Το ίδιο θα γίνει και στη Λιβύη. Θα υπερασπίσουμε τα εδάφη μας. Δεν μαθαίνετε από το παρελθόν. Δεν μάθατε από τη Σομαλία. Πάντα θα καταστρέφεστε. Ετοιμαστείτε για μακροχρόνιο πόλεμο για τον οποίο δεν είστε έτοιμοι, να το ξέρετε. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για εμάς. Πλέον, ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον σας. Όλος ο κόσμος θα είναι μαζί μας. Ισλαμιστές, Χριστιανοί, Άραβες, Ευρωπαίοι. Τώρα μου δίνετε μία ιστορική ευκαιρία. Η επανάσταση θα γίνει παγκόσμια, από το λαό".
Ο Μουαμάρ Καντάφι πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους "σταυροφόρους" να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του και τόνισε ότι "όλοι οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους", αναφερόμενος ακόμα και σε γυναίκες. Εντός μερικών ωρών, μάλιστα, θα ολοκληρωθεί η διανομή όπλων σε περισσότερους από 1 εκατ. άνδρες και γυναίκες από την κυβέρνηση της Λιβύης, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας

Παγκόσμια συμμετοχή στις στρατιωτικές επεμβάσεις

Το Κατάρ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, είναι οι χώρες που θα μετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προσφέροντας τα πολεμικά αεροσκάφη τους και αεροπλανοφόρα. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσταση ενός επιτελικού κέντρου της κεντρικής διοίκησης στη Λιβύη.
Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία αλλά και ΗΠΑ επιτέθηκαν χθες κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. Ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 90 νεκροί και 150 τραυματίες από τους χθεσινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα πυραυλικά πλήγματα από δυνάμεις της Δύσης. Από αέρα και θάλασσα χτύπησαν στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της Λιβύης οι Δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Σε μία επίδειξη δύναμης της Δύσης, πιέζει τον Μουαμάρ Καντάφι να προβεί σε παύση πυρός και να τερματίσει τις επιθέσεις κατά των πολιτών.
«Δεν θα ανεχτούμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο Νικολά Σαρκοζί, παρά τις απειλές του Καντάφι ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και θα «το μετανιώσουν» αν επέμβουν. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, επίσης, δήλωσε πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες μέχρι «να συμμορφωθεί το λιβυκό καθεστώς».
H κυβέρνηση της Λιβύης εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να θεωρήσει «άκυρο» το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , με το οποίο επιβάλλεται αποκλεισμός της εναέριας ζώνης από τις δυτικές δυνάμεις. Συγχρόνως ανακοίνωσε την διακοπή της συνεργασίας της χώρας με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Διαξιφισμοί για την επέμβαση των Δυτικών στη Λιβύη

Η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη και θέλει να υπάρξει σταθεροποίηση της χώρας το συντομότερο δυνατόν. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Ρωσία, οι αξιωματούχοι της οποίας διαφωνούν με την επέμβαση στην περιοχή και δεν συμμετείχαν στην Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών απηύθυνε και η Αφρικανική Ένωση, που αντιπροσωπεύεται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν "τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό".
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η Τεχεράνη προειδοποιεί τους Λίβυους πολίτες να μην εμπιστεύονται τις δυτικές δυνάμεις που επιτίθενται κατά του Καντάφ, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν έναν νεο-αποικιακό έλεγχο της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας τους.
"Το παρελθόν τους και οι πράξεις των κυρίαρχων χωρών στο να καταλαμβάνουν καταπιεσμένες χώρες σημαίνει ότι οι προθέσεις τους με τέτοιες κινήσεις τίθενται πάντα υπό αμφισβήτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.



www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου