Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Α.Τουρκολιάς (ΕΤΕ): Η οικονομία χρειάζεται θεμελιώδη επανεκκίνηση - Τι προτείνει για την έξοδο από το τούνελ

Σε «θεμελιώδη επανεκκίνηση» χρειάζεται να προβεί η ελληνική οικονομία, για την οποία το 2011 θα είναι πιθανότατα η κρισιμότερη χρονιά στη μεταπολεμική ιστορία, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Για την έξοδο από το τούνελ, ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου. πρότεινε -μεταξύ άλλων- ενίσχυση των εξαγωγών και άμεση ανάπτυξη σειράς τομέων με καλές προοπτικές, όπως ο τουρισμός-κρουαζιέρα-ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τα «γενόσημα» φάρμακα («generics») και οι μεταφορές.
Αναφερόμενος, στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τη δημιουργία Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, συμπληρωματικού του συμφώνου Σταθερότητας, τόνισε ότι αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική εξέλιξη, αλλά δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, η εφαρμογή συμμετρικών κανόνων/προτάσεων για όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματική. Από την άλλη, η εφαρμογή εξαιρετικά εξειδικευμένων προτάσεων/μέτρων ανά κράτος θα δημιουργούσε προβλήματα αξιολόγησης.
«Υπάρχει ο κίνδυνος διατήρησης μιας θεμελιώδους ασυμμετρίας στον συνολικό μηχανισμό, όπου οι μεγαλύτερες ή οι πλεονασματικές χώρες θα μπορούσαν να διαμορφώνουν τα κριτήρια και τις προτάσεις πολιτικής προς όφελος τους και να αποφεύγουν δυνητικές υποχρεώσεις», σημειώσε.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος της ΕΤΕ, η Ελλάδα καλείται αυτή τη φορά να προηγηθεί των εξελίξεων. «Η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε είναι πολλαπλάσια των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης και συνεπώς εναπόκειται στη δική μας πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα να επιδιώξουμε την έξοδο από την κρίση θέτοντας παράλληλα τους εταίρους μας προ των δικών τους ευθυνών», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί ώθηση από τις καθαρές εξαγωγές της τάξης του 1% του ΑΕΠ, τουλάχιστον, ετησίως».
Όπως είπε, τεχνικά, αυτό έχει επιτευχθεί ήδη την τελευταία διετία, αλλά κυρίως μέσω της κατάρρευσης των εισαγωγών, παρά μέσω σημαντικής ανάκαμψης των εξαγωγών. Οι εξαγωγές θα πρέπει -κατά τον ομιλητή- να αυξάνονται, σε πραγματικές τιμές, με ένα ρυθμό της τάξης του 6-7% ετησίως, ώστε να μπορούν σε βάθος δεκαετίας, και με επανάκαμψη των εισαγωγών σε διατηρήσιμα επίπεδα, να στηρίξουν ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη.
Για τον τουρισμό επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η εκμετάλλευση αναξιοποίητων πτυχών της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η ζήτηση κατοικίας από αλλοδαπούς συνταξιούχους ή αγοραστές εξοχικής κατοικίας (π.χ. Ισπανία), ο ιατρικός τουρισμός (πχ, Γερμανία, Ισραήλ και εσχάτως Κύπρος) και οι τουριστικές υπηρεσίες πολυτελείας (πχ. ελλιμενισμού σκαφών πολυτελείας).
Πρόσθεσε όμως, ότι για να αξιοποιηθούν τα παραπάνω, χρειάζεται να υπάρξει αποτελεσματική ρύθμιση των χρήσεων γης και πλήρες κτηματολόγιο, σε συνδυασμό με ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο και ορθολογική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου