Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Εκτός ελέγχου η ευρωπαϊκή κρίση;

Όσο πλησιάζει η ώρα της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τελικό «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, οι εξελίξεις στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία γίνονται όλο και πιο δραματικές, απειλώντας να προκαλέσουν νευρική κρίση στις αγορές, λίγο πριν την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραιτήθηκε μετά την απόρριψη από τη Βουλή των μέτρων λιτότητας, που είχε παρουσιάσει μόλις στις 11 Μαρτίου στους ομολόγους του, κερδίζοντας επαίνους για την αποφασιστικότητά του. Αυτή η δραματική πολιτική τροπή των πραγμάτων στην Πορτογαλία οδηγεί πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση, ότι ίσως την Παρασκευή χρειασθεί να συζητήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης την ένταξη άλλης μιας χώρας σε πρόγραμμα «διάσωσης».

Την ίδια ώρα, το αδιέξοδο που παρατηρείται μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση Γερμανίας και Γαλλίας με τη νέα ιρλανδική κυβέρνηση για το «καυτό» για τους Ιρλανδούς θέμα των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στις αγορές, εκτινάσσοντας χθες την απόδοση των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων πάνω από το 10%.

Αναλυτής της Citi, σε μια απρόσμενα «μαύρη» ανάλυση για την Ιρλανδία, άφηνε σαφώς να εννοηθεί, ότι η σκληρή σύγκρουση Ιρλανδών-Γερμανών μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις στο προσεχές διάστημα και πρότεινε στους επενδυτές να καλυφθούν άμεσα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, αγοράζοντας συμβόλαια CDS.

Από τις περσινές δραματικές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόβλημα, που είχαν διεξαχθεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη του αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και της επαπειλούμενης πρώτης χρεοκοπίας στην ευρωζώνη, έχει αποδειχθεί ότι πριν από τις Συνόδους Κορυφής η κρίση κλιμακώνεται σε βαθμό παροξυσμού και τελικά οι ηγέτες, λειτουργώντας υπό την πίεση μεγάλων διλημμάτων, καταλήγουν κάθε φορά σε λύσεις, που έστω και πρόσκαιρα διορθώνουν την κατάσταση στις αγορές.

Αυτή την φορά, το νέο στοιχείο της κρίσης είναι οι τεράστιες πολιτικές εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί, τόσο στο εσωτερικό των χωρών που καλούνται να εφαρμόσουν ακραία προγράμματα λιτότητας (βλ. Πορτογαλία), όσο και μεταξύ υπερχρεωμένων κυβερνήσεων και ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης (βλ. τη σύγκρουση Ιρλανδών-Γερμανών). Μένει να δούμε την Παρασκευή πώς ο νέος παροξυσμός της κρίσης, που φαίνεται να την οδηγεί εκτός ελέγχου, θα επηρεάσει τις αποφάσεις των ηγετών


πηγη banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου