Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Οι εκπρόσωποι της «Ρωσατομ» παρέχουν βοήθεια στην Ιαπωνία στην εξάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος στον ΑΗΣ

undefined
Photo: EPA

Συνεχίζεται ο αγώνας των Ιαπώνων διασωστών για την εξάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος στον Ατομικό Ηλεκτρικό Σταθμό «Φουκουσίμα-1». Η Ρωσία έστειλε ειδικούς για διαβουλεύσεις και για την παροχή βοήθειας στους ντόπιους ειδικούς στην πυρηνική ενέργεια.

Τα παραπάνω δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στη "Φωνή της Ρωσίας" ο επικεφαλής της υπηρεσίας τύπου της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος «Ρωσατομ» Σεργκέι Νόβικοφ.

Οι δύο Ρώσοι ειδικοί, που έχουν πάει στην Ιαπωνία, παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη. Ο ένας είναι εκπρόσωπος της «Ρωσατομ» και ο άλλος – του Ινστιτούτου Κουρτσάτοφ. Επι του παρόντος βρίσκονται στο επιτελείο κρίσης του Τόκιο και προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για τη μετάβασή του στον τόπο της καταστροφής, όμως αν η ιαπωνική πλευρά ζητήσει διεύρυνση της βοήθειας, είμαστε πρόθυμοι να την παράσχουμε, - είπε ο Σεργκέι Νόβικοφ.

- Είναι άνθρωποι, που μπορούν εκτιμήσουν την κατάσταση, να προβλέψουν γεγονότα και να υποδείξουν στις ιαπωνικές αρχές τη βέλτιστη λύση εξόδου από τη διαμορφωμένη κατάσταση. Πρόκειται για συμβούλους με τεράστια πείρα.

Ο Νόβικοφ πρόσθεσε ότι το χειρότερο εν δυνάμει σενάριο εξέλιξης της κατάστασης είναι το λιώσιμο των ενεργών ζωνών των αντιδραστήρων και του καυσίμου στις δεξαμενές, γιατί δεν εξασφαλίζεται κανονική ψύξη του καυσίμου ακόμα και με την παροχή θαλάσσιου νερού. Αυτό το σενάριο είχε υπολογιστεί από τους Ρώσους ειδικούς και, δυστυχώς, υλοποιείται ως σήμερα.

Πρώτ΄ απ΄όλα, ο Σεργκέι Νόβικοφ έκανε έκκληση να μη δραματοποιείται η κατάσταση.

Στο μεταξύ ο αγώνας των Ιαπώνων ειδικών εναντίον των συνεπειών του ατυχήματος όλο και περισσότερο μοιάζει με στρατιωτική επιχείρηση। Τα ελικόπτερα της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας προσπαθούν να ψύξουν τους σεισμόπληκτους αντιδραστήρες, ρίχνοντας σ΄αυτούς νερό τη Συνθήκη της Λισαβόνας και βορικό οξύ. Γίνεται ό,τι είναι δυνατό για την έναρξη της παροχής ηλεκτρισμού και την επανέναρξη της λειτουργίας των συστημάτων ψύξης, που έχουν καταστραφεί από το τσουνάμι. Οι αρχές στο μεταξύ δεν σχεδιάζουν να διευρύνουν τη ζώνη απομόνωσης γύρω από το «Φουκουσίμα-1» σε ακτίνα 20 χλμ. Συνεπώς, ελπίζουν σε θετική έκβαση στην υπόθεση της εξάλειψης της έκτακτης κατάστασης.

πηγη:greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου