Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πως αξιολογείται με όρους αγοράς η καταρχήν συμφωνία της Ευρώπης για το σύμφωνο του ευρώ και την Ελλάδα; Θετικά μεν αλλά ας δούμε τι θα συμβεί...

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο του ευρώ που αποτελεί δέσμευση των 17 χωρών της Ευρωζώνης ότι στο εξής θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον φορολογικό, τον μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό καθώς και η μείωση του επιτοκίου κατά 1% για την Ελλάδα αλλά και η επιμήκυνση του νέου χρέους κατά 7,5 χρόνια έως τα μέσα του 2017 από 2013 ναι μεν είναι θετικές ειδήσεις....αλλά το ζητούμενο είναι η επαναγορά χρέους.
Η πλέον σημαντική είδηση είναι ότι μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου θα μπορούν χώρες να επαναγοράζουν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά δηλαδή στις δημοπρασίες αλλά ζητούμενο είναι να επαναγοραστεί χρέος στην δευτερογενή αγορά ώστε να αντιμετωπισθεί το παλαιό χρέος.
Ως προς το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας η ενιοποίηση των πολιτικών καθώς αυτό πρακτικά σημαίνει οι χώρες θα έχουν κανόνες θεσπισμένους πλέον για φορολογικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.
Πραγματοποιήθηκε ένα άτυπο βήμα περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης και προφανώς αυτό με όρους οικονομικούς και όχι όρους κοινωνικούς είναι θετική εξέλιξη.
Η περίπτωση της Ελλάδος είναι πιο περίπλοκη.
Η Ελλάδα ζητούσε μια σειρά παραμέτρων, να επιμηκυνθεί το νέο χρέος, να μειωθεί το επιτόκιο στο νέο χρέος και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ώστε να επαναγοράσει μέρος του παλαιού χρέους της.
Το νέο χρέος των 110 δις ευρώ επιμηκύνθηκε.
Το επιτόκιο μειώνεται κατά 1%. Από όλα αυτά το κέρδος είναι 6 δισ αλλά θα έχουμε επιπλέον 4 χρόνια έως το 2017 την Τρόικα στην Ελλάδα.
Ωστόσο το δομικό το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι το παλαιό χρέος.
Είναι προφανές ότι ακόμη το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος δεν έχει επιλυθεί.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι αγορές από θετικά έως ουδέτερα μπορεί να αξιολογήσουν αυτές τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών με εξαίρεση την επαναγορά χρέους καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στην ΕΚΤ αν όχι στις αγορές και να επαναγοράσει μέρος των ομολόγων της..... Η παράμετρος αυτή είναι η πλέον σημαντική και θα έχει θετικό αντίκτυπο.
Τα spreads στην Ελλάδα στις 950 μονάδες βάσης, στην 10ετία και στο ομόλογο Ιανουαρίου 2014 στις 1600 μονάδες βάσης.
Η απόδοση στην Πορτογαλία στα 10ετή περίπου στο 8%.
Τα επίπεδα αυτά που μπορεί να χαρακτηρίζουν χρεοκοπημένες χώρες δεν θα αλλάξουν όσο ειδικά στην Ελλάδα ακόμη ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας όσο δεν αντιμετωπίζεται το παλαιό χρέος. Αν η αγορά πειστεί ότι το πρόβλημα με το παλαιό χρέος αντιμετωπίζεται θα αλλάξει επενδυτική στάση.....
Για το χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές η συμφωνία της Ευρώπης είναι θετική είδηση αλλά δεν είναι και η είδηση που θα εκτοξεύσει την αγορά. Θα προσφέρει κέρδη αλλά το πόσα κέρδη είναι το ζητούμενο...
Σε γενικές γραμμές η αγορά τα είχε προεξοφλήσει.
Η νέα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθοριστική σε πολύ μεγάλο βαθμό για την πορεία της αγοράς καθώς η αντίδραση των επενδυτών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό για το που θα πάμε....

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου