Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η αποκάλυψη της μυστικής διπλωματίας

Αυτό που διαδραματίζεται στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής , ξεπερνά πλέον και αυτό τον ορισμό της μυστικής διπλωματίας.

Νέα ερωτηματικά για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών επαφών και το πραγματικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών προκαλούν νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, υπουργό επικρατείας Μπουλέντ Αρίντς, που έκανε λόγο για διαπραγμάτευση ακόμη και «νησιών του Αιγαίου».

Συγκεκριμένα ο κ.Αρίντς μιλώντας στην Σύνοδο «Ηγετών της Αλλαγής» που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου İstanbul και το Τουρκικό Ίδρυμα Ερευνών για το Μέλλον, είπε ότι «Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων» . Όπως τόνισε είναι σε θέση να γνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, διαβάζει τις σχετικές εκθέσεις, παρά το ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στις εργασίες.

«Διαπραγματευόμαστε νησιά του Αιγαίου, χωρικά ύδατα, τη ζώνη FIR, σε πνεύμα γειτονικό και φιλικό» δήλωσε ο κ. Αρίντς, σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αμέσως δημιουργήθηκε μείζον πολιτικό ζήτημα στη χώρα μας , στο οποίο τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών , όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «κρύφτηκαν» πίσω από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος όμως δεν είχε τι να απαντήσει……

Έτσι στην σχετική ερώτηση που του έγινε από τους δημοσιογράφους απάντησε ότι …. «Η δήλωση αυτή αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο στην τουρκική και στην αγγλική εκδοχή του Πρακτορείου Anadolu» .

Μα το τηλεγράφημα του πρακτορείου ήταν ξεκάθαρο:»ISTANBUL- Arinc said Turkey and Greece were at the brink of a war in the past, and they still had many problems today. ‘We are negotiating Aegean islands, territorial waters, FIR zone in neighborhood and friendship’ ,Arinc said during ‘Leaders of Change Summit’ in Istanbul» .

Στην εύλογη ερώτηση των δημοσιογράφων : «Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην τουρκική και την αγγλική εκδοχή της δήλωσης;«, η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών ήταν στεγνή: «Όχι, δε θα το κάνω»…….(!)

Τα τηλέφωνα άναψαν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και λίγες ώρες αργότερα το πρακτορείο Anadolu το ….διόρθωσε σε: «Turkey and Greece were negotiating in neighborly and friendly atmosphere the issues related to Aegean, Arinc said during Leaders of Change Summit in Istanbul».

Όμως αυτό δεν ήταν το μοναδικό σημείο που σηματοδοτούσε την «μυστική διπλωματία» που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου , αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποκρύψει ( και τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ την …διευκόλυναν) το επεισόδιο που έλαβε χώρα νοτίως του Καστελόριζου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 12 Μαρτίου, με την εκδίωξη ιταλικού ερευνητικού σκάφους από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής: Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποιούσε, για λογαριασμό του Ισραήλ και με ελληνική άδεια, έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με στόχο την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλες , όμως, πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα αποσκοπούσε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σχετικά με τη μορφολογική σύσταση του βυθού και εντάσσονταν στο πλαίσιο των μελετών για την πιθανή οδό διέλευσης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ευρώπη.

Στις 19.50 το βράδυ του Σαββάτου, τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος , απαίτησε, στη συνέχεια, την απομάκρυνσή του γιατί βρισκόταν …. «εντός της τουρκικής ΑΟΖ» (!)

Τότε από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της (τουρκικής) ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες, που συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το σκάφος, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αμέσως μετά η τουρκική φρεγάτα ανάγκασε το ιταλικό σκάφος να απομακρυνθεί και όταν αυτό έφθασε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απομακρύνθηκε.

Στην πράξη, η Ελλάδα αδυνατεί (;) να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η κυβέρνηση, αντί να διεθνοποιήσει την τουρκική απειλή, επιμένει στη μυστική διπλωματία και αποκρύπτει σημαντικά επεισόδια όπως αυτό που συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Εξωτερικών, θα πρέπει να απαντήσουν, για να μάθει επιτέλους η Ελληνική κοινή γνώμη τι ακριβώς έχει ειπωθεί και τι έχει συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στο Ερζερούμ για το Αιγαίο (όπως επανειλημμένως έχει ρωτήσει, δημοσίως, η Ν.Δ.), γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται την πάγια ελληνική θέση ότι το Καστελόριζο διαθέτει δική του υφαλοκρηπίδα και γιατί η Ελλάδα δεν ορίζει την δική της ΑΟΖ όπως έχει κάθε δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο και τους κανονισμούς της θάλασσας..

πηγη:www.politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου