Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Εργοστάσιο» παραγωγής δισεκατομμυριούχων οι αναδυόμενες οικονομίες

Σε «εργοστάσιο» παραγωγής περιουσιών εξελίσσονται οι αναδυόμενες οικονομίες, καθώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Forbes, οι χώρες αυτές έχουν για πρώτη φορά περισσότερους δισεκατομμυριούχους από ό,τι η Ευρώπη, ενώ πλησιάζουν με ταχείς ρυθμούς τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν 413 δισεκατομμυριούχους με συνολική περιουσία 1,5 τρισ. δολαρίων, ενώ στις αρχές του 2011 οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) είχαν 301 δισεκατομμυριούχους, δηλαδή 108 περισσότερους σε σχέση με πέρυσι και έναν περισσότερο από την Ευρώπη.

Στις ΗΠΑ, ο Bill Gates και ο Warren Buffett διατήρησαν τις θέσεις τους ως ο δεύτερος και ο τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο, ενώ την πρώτη θέση διατηρεί ο Μεξικανός Carlos Slim Helu.

Συνολικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων άγγιξε το 2011 το ρεκόρ των 1.210. Στην Κίνα, ο πλουσιότερος άνδρας είναι ο Robin Li, ιδρυτής της μηχανής αναζήτησης του ίντερνετ Baidu, με περιουσία 9,4 δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, ο Bernard Arnault, ιδιοκτήτης της LVMH, παραμένει ο πλουσιότερος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 238% στα 13,5 δισ. δολάρια.

Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι

Στην 219η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κατατάσσεται ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένεια Λάτση, με περιουσία 4,8 δισ. δολαρίων, ενώ στην 459η θέση ο Φίλιππος Νιάρχος, με 2,5 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το Forbes, η περιουσία του Σπ. Λάτση, του πλουσιότερου Έλληνα, μειώθηκε εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Οι μετοχές των εταιρειών στις οποίες έχει συμμετοχή, EFG International, EFG Eurobank, Lamda Development και ΕΛΠΕ υποχώρησαν. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες και για τη ναυτιλία, λόγω των αναταραχών στη Β. Αφρική.

Αντίθετα, η περιουσία του Φ. Νιάρχου, του μεγαλύτερου γιου του εκλιπόντος μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου, αυξήθηκε. Σύμφωνα με το προφίλ του στο Forbes, ο Φίλιππος Νιάρχος κληρονόμησε τη συλλογή έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία περιλαμβάνει αριστουργήματα όπως το "Self-Portrait with a Bandaged Ear" του Vincent van Gogh και η αυτοπροσωπογραφία του Pablo Picasso, "Yo, Picasso". Ο ίδιος αγόρασε έργα σύγχρονης τέχνης όπως το "Self-Portrait" του Jean-Michel Basquiat και το "Shot Red Marilyn" του Andy Warhol. Όταν παρήγγειλε το πορτρέτο του στον Warhol, εκείνος δημιούργησε μια σειρά από ακτινογραφίες του κρανίου του Έλληνα συλλέκτη. Ο ίδιος αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, γνώστες της αγοράς της τέχνης θεωρούν ότι η συλλογή του είναι η μεγαλύτερη σε αξία που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών στον κόσμο.

πηγη:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου