Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Δραχμή: πόσο ανατιμήθηκε από την.. κατάργηση της;

Η ελληνική οικονομία ήταν πάντα μεταξύ των πιο αδύναμων της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα ήταν από την υιοθέτηση του συστήματος των ελεύθερα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών το νόμισμα της, η δραχμή, να κινείται κατά κανόνα πτωτικά έναντι των δύο μεγαλύτερων διεθνών νομισμάτων, του δολαρίου και του μάρκου.
Το 1981 με περίπου 50 δραχμές αγόραζε κανείς ένα δολάριο και με περίπου 25 δραχμές ένα μάρκο. Μέχρι το 1990 χρειαζόταν 200 δραχμές για να αγοραστεί ένα δολάριο και περίπου 100 για ένα μάρκο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, ένα δολάριο κόστιζε περίπου 400 δραχμές και ένα μάρκο περισσότερο από 150.

Την 1η Ιανουαρίου 2002 η δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ με ισοτιμία 1e = 340,75 δραχμές. Αν και η σύνδεση των δύο νομισμάτων είχε γίνει ήδη από το 2000 η κατάργηση της δραχμής έλαβε χώρα την 01/01/02 και από τότε και στο εξής το ευρώ είναι το ελληνικό νόμισμα και οι ισοτιμίες των υπόλοιπων νομισμάτων του κόσμου διαμορφώνονται ως προς το ευρώ μέσα στο ελεύθερα κυμαινόμενο διεθνές σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, επηρεάζοντας αποφασιστικά την ελληνική οικονομία.

Λίγο περισσότερο από 8 χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 2011, το ευρώ έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου κατά 57,02%. Καθώς η δραχμή διατήρησε ουσιαστικά την ισοτιμία 340,75/1 με το ευρώ και το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 57,02% έναντι του δολαρίου, αυτό σημαίνει πως και η δραχμή ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου στο ίδιο ποσοστό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στη μοντέρνα νομισματική ιστορία καθώς η δραχμή στον πολυετή ορίζοντα πάντα κατέγραφε πτώση έναντι του δολαρίου, μια που η οικονομία της είναι πιο αδύναμη από αυτήν των ΗΠΑ.

Επιπλέον, καθώς η ισοτιμία του μάρκου κλειδώθηκε έναντι του ευρώ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τη δραχμή, στο διάστημα αυτό η δραχμή παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του μάρκου και με τον ίδιο τρόπο και έναντι του γαλλικού, του ιταλικού και των υπόλοιπων νομισμάτων της ΕΕ. Ούτε αυτό, όμως, είχε συμβεί ξανά στη μοντέρνα νομισματική ιστορία. Τέλος, καθώς το κινέζικο νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου η Ελλάδα έγινε ακριβότερη και έναντι της Κίνας κατά 57,02% από το 2002 μέχρι το Μάρτιο του 2011.

Έτσι, ενώ η ελληνική οικονομία έμαθε να επιβιώνει σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα έχοντας ενός φθηνό, έναντι των ανταγωνιστικών του, νόμισμα, στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα έπρεπε να μάθει να επιβιώνει έχοντας το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο και μάλιστα ένα νόμισμα που γινόταν ολοένα και πιο ακριβό.

Προφανώς, δεν τα κατάφερε και πολύ καλά..


Article Author: Πάνος Παναγιώτου,χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
πηγη sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου