Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος ο Mubarak - Πως έλαβε την απόφαση για παραίτηση ο σύγχρονος "Φαραώ"

ImageΟ αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Omar Suleiman ανακοίνωσε ότι ο Hosni Mubarak παραιτήθηκε και παρέδωσε την εξουσία στον Στρατό. «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που περνά η χώρα, ο πρόεδρος Hosni Mubarak αποφάσισε να εγκαταλείψει την προεδρία», ανέφερε στο διάγγελμα του.Διευκρίνισε ακόμα ότι ανέθεσε στο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων να διευθύνει τις υποθέσεις του κράτους.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διαδηλωτές που έχουν κατέβει στους δρόμους του Καΐρου και άλλων πόλεων.Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο είχε μεταδώσει ότι ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι στην εξοχική του κατοικία στο Sharm el-Sheikh.

Ιδού όλο το ιστορικό της παραίτησης και της σημερινής ημέρας από το τέλος προς την αρχή, όπως το κατέγραψε το defencenet.gr.:

19:10: Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σήμερα, η πληροφορία της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ από την αιγυπτιακή προεδρία κάλυψε τις αρχικές απώλειες και τόσο ο βιομηχανικός δείκτης Ντάου Τζόουνς, όσο και ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq περίπου στις 18.20 ώρα Ελλάδας αμφότεροι κέρδιζαν (ως προς το τέλος της συνεδρίασης, χθες Πέμπτη), 0,29% της αξίας τους.

19:07: Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δήλωση στις 20:30 ώρα Ελλάδος σχετικά με την παραίτηση του αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

19:05: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο ζήτησαν από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

18:50: Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ "άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού" και ότι κατ'αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για "πιο άμεσες και πιο βαθειές μεταρρυθμίσεις".

18:40: Μερικοί από τους τίτλους των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων:

CNN: 'Egypt is free!' cheer Cairo protesters - "Η Αίγυπτος είναι ελεύθερη" φωνάζουν οι διαδηλωτές στο Κάιρο
BBC: Egypt's Mubarak resigns - Αίγυπτος, παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ
Reuters: End of Mubarak era as protests topple president - Το τέλος της εποχής Μουμπάρακ, οι διαδηλωτές έριξαν το καθεστώς
AlJazeera: Hosni Mubarak resigns as president - Ο χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από πρόεδρος

18:20: Πανηγυρισμοί από εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Αίγυπτο

18:10: Μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παρατείται από πρόεδρος της Αιγύπτου. Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε επίσημα:

"Ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την Προεδρία της χώρας"

18:00: Ο εκπρόσωπος Τύπου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων μόλις έφτασε στο προεδρικό μέγαρο απ' όπου και θα εκφωνήσει έκτακτη ανακοίνωση.

17:50: Ο στρατός έχει πλέον αποχωρήσει από τις θέσεις του γύρω από το κτήριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και έχει αφήσει στις ομάδες περιφρούρησης τον έλεγχο της περιοχής

17:40: Ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, παραιτήθηκε σήμερα τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα.

17:33:Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν πολλοί τραυματίες στην πόλη Αρίς, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός μέχρι στιγμής ο ακριβής απολογισμός.

undefined

17:30: Εκατοντάδες Ιορδανοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις στο Αμάν και σε άλλες πόλεις, μετά την προσευχή της Παρασκευής, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές της Αιγύπτου.

17:25: Αναφορές για νεκρούς στην Αρις όπου έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις

17:18: Τα κανόνια και τα πυροβόλα των τανκς, έξω από το προεδρικό μέγαρο, έχουν πάψει να είναι στραμένα προς τους διαδηλωτές.

17:15: Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Ελ-Αρις, στο Σινά. Αναφέρονται πυροβολισμοί και ρήψεις μολότοφ. Οι αστυνομικοί έχουν αποκλειστεί στην ταράτσα του κτηρίου.

17:03: Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν, πριν λίγα λεπτά, στο προεδρικό μέγαρο και έφυγαν και πάλι, αμέσως μετά

16:50: Οι στρατιώτες που φρουρούν το πρεδρικό μέγαρο πετούν μπισκότα και αναψυκτικά στους πολίτες, πίσω από το συρματόπλεγμα. Επίσης, ιδιωτικά φορτηγά φέρνουν κουβέρτες για τους διαδηλωτές.

16:35: Για πρώτη φορά η πλατεία Ταχρίρ ΔΕΝ είναι το κέντρο των διαδηλώσεων καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

16:15: Αναμένεται έκτακτη ανακοίνωση από την αιγυπτιακή προεδρία, σύμφωνα με το BBC

16:10: Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, η ηγεσία του στρατεύματος αποφάσισε να μην ασκήσει βία κατά των πολιτών

16:00: Αιγύπτιοι ναυτικοί μοιράζουν τρόφιμα στους κατοίκους της Αλεξάνδρειας. Το ίδιο κάνουν και στρατιώτες.

15:50: Πληροφορίες που δεν έχουν, μέχρι στιγμής, διασταυρωθεί κάνουν και πάλι λόγο για φυγή του Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του από την Αίγυπτο με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

15:45: Νέα, έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αυτή την ώρα.

15:35: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, κάλεσε σήμερα τους Αιγύπτιους να παραμείνουν στους δρόμους ώστε να διώξουν τον Μουμπάρακ από την εξουσία, χαρακτηρίζοντας το χθεσινό διάγγελμα του αιγύπτιου προέδρου "κόλπο".

15:30: Για τον γάλλο ισλαμολόγο Ζιλ Κεπέλ, η επανάσταση του Καϊρου είναι ανολοκλήρωτη επειδή όλη η εξουσία παραμένει στα χέρια του στρατού. «Όσο κι αν υπάρχει ισχυρή εξουσία από μια ευγενική νεολαία που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δεν ελέγχονται από τους διαδηλωτές», λέει στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. «Η κατάσταση μου θυμίζει το 1952, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ελεύθεροι Αξιωματικοί, υπό τον Ναγκίμπ και τον Νάσερ. Οι ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα υπουργεία, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όλους τους στρατιωτικούς στόχους, και στη συνέχεια την πρωτεύουσα».

15:20: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν αποκλείσει κυβερνητικά κτήρια στο Σουέζ.

15:10: Ολο και μεγαλύτερα πλήθη περικυκλώνουν το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης και το κοινοβούλιο ενώ δεκάδες χιλιάδες κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο, 16 χιλιόμετρα από το κέντρο του Καΐρου.

14:40: Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε: "Ο Μουμπάρακ είναι ιστορία, πρέπει να παραιτηθεί", σύμφωνα με το Associated Press.

14:36: Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με τη Guardian.

14:24: Ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του “εγκατέλειψαν το Κάιρο”, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

14:16: Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε στο twitter: "Ολόκληρο το έθνος βρίσκεται στους δρόμους. Η μόνη διέξοδος για το καθεστώς είναι να φύγει. Η δύναμη των ανθρώπων δεν μπορεί να συνθλιφτεί. Πρέπει να επικρατήσουμε. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι ο στρατός θα συνταχθεί με το μέρος μας".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου