Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Καλάθι της νοικοκυράς: Αντί για ρετσίνα... συσκευές GPS

Mε δεκάδες αλλαγές στα αγαθά και τις υπηρεσίες που απαρτίζουν το “καλάθι της νοικοκυράς” και με έτος βάσης το 2009 και όχι το 2008, όπως ίσχυε έως πέρυσι, υπολογίζεται πλέον από τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός). Η αναθεώρηση του δείκτη γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου να επικαιροποιείται ο κατάλογος των προϊόντων που λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωσή του και να απεικονίζονται καλύτερα οι μεταβολές των τιμών.
Το νέο “καλάθι της νοικοκυράς” περιλαμβάνει 800 είδη αγαθών και υπηρεσιών, καθώς προστέθηκαν 26 νέα είδη και αφαιρέθηκαν 10 παλαιά. Συγκεκριμένα, στον νέο Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα δημοσιοποιεί εφεξής η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ) προστέθηκαν τα εξής είδη: μπισκότα ολικής άλεσης (διαίτης), τυρί με μειωμένα λιπαρά, μαργαρίνη μείωσης χοληστερίνης (π.χ. becel), σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά, καφές εσπρέσο, αναψυκτικό για ενέργεια (π.χ. redbull, vitalplus), μπουφάν γυναικείο, ακρυλικό χρώμα (εξωτερικής χρήσης), σιλικόνη, υγρό καθαρισμού ξύλινων πατωμάτων, λεύκανση δοντιών, μαστογραφία, MP4, blue ray disc, συσκευή GPS, ψηφιακή κορνίζα, antivirus Η/Υ, εξωτερικός σκληρός δίσκος, USB flash stick, υπογραμμιστής, δίδακτρα μεταπτυχιακών σπουδών, σίδερο ισιώματος μαλλιών, μωρομάντηλα, βαφή μαλλιών, αντηλιακό και στοματικό διάλυμα.
Επίσης από το νέο “καλάθι” διαγράφηκαν: κρασί ρετσίνα (εμφιαλωμένο), πουλόβερ γυναικείο, ηλεκτρικός λαμπτήρας (κοινός), σπίρτα, βενζίνη LRP (υποκατάστατο σούπερ), ατομικό CD Player, δισκέτες, φωτογραφικά φιλμ, εμφάνιση έγχρωμου φιλμ, τιμή έγχρωμης φωτογραφίας.

Παρέμεινε στο 5,2% ο πληθωρισμός
Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τσιγάρα, διόδια, εισιτήρια τρένων και υπεραστικών λεωφορείων διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα, στο 5,2%, τον πληθωρισμό και τον Ιανουάριο, πλήττοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των εργαζομένων αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
Ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός ήταν στο 2,4%, όμως τους μήνες που ακολούθησαν πήρε φωτιά από τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία αλλά και από την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σχεδόν στο σύνολο των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών λόγω των νέων αυξήσεων στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ και των ανατιμήσεων σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τσιγάρα, διόδια, εισιτήρια τρένων και υπεραστικών λεωφορείων. Μόνες εξαιρέσεις απετέλεσαν τα είδη ένδυσης και υπόδησης, όπου οι τιμές μειώθηκαν λόγω των χειμερινών εκπτώσεων, και τα φάρμακα, όπου οι τιμές αποκλιμακώθηκαν κατά 4% λόγω της μείωσης του ΦΠΑ από το 11% στο 6,5%.

πηγη:www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου