Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης Eθνικής - Alpha

Η νέα τράπεζα, αν τελικώς δημιουργηθεί, θα έχει στην Ελλάδα τη μερίδα του λέοντος σε όλα τα επιμέρους μεγέθη, ενώ θα μπορεί να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια Τέσσερα είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της συγχώνευσης των δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Εθνικής Τράπεζας και της Αlpha BankQ

Ηγετική θέση
1 Ο συνδυασμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η συμπληρωματικότητα των δύο τραπεζών και κυρίως η συνένωση των δυνάμεών τους θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η νέα τράπεζα θα μπορούσε να είναι ένας από τους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς ομίλους στον χώρο αυτό, αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και την ήδη διαφαινόμενη ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών της περιοχής. Μάλιστα, θα είχε διαφοροποίηση πηγών κερδοφορίας (όπως έδειξε και το γεγονός ότι η κερδοφορία της Εθνικής προήλθε κυρίως από την Τουρκία), που θα του επέτρεπαν να είναι λιγότερο ευάλωτος στις επιπτώσεις της κρίσης.

Κεφαλαιακή βάση
2 Η νέα τράπεζα, αν τελικώς δημιουργηθεί, θα έχει στην Ελλάδα τη μερίδα του λέοντος σε όλα τα επιμέρους μεγέθη, ενώ θα μπορεί να κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών με την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια. Μπορεί να είναι μια τράπεζα με 40% μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, έχοντας το 34% των δανείων και το 40% των καταθέσεων, αλλά και το 26% των καταστημάτων. Δηλαδή, ένας κολοσσός με 191 δισ. ευρώ ενεργητικό, 110 δισ. ευρώ καταθέσεων και δάνεια περίπου 130 δισεκατομμύρια. Επίσης, ο διαφαινόμενος νέος όμιλος θα έχει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα.

Βελτίωση ρευστότητας
3 Η καταθετική βάση των δύο τραπεζών, αν συνενωθεί κάτω από μια ενιαία τράπεζα, μπορεί να διαμορφώσει μια σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 109%, επίδοση που αποτελεί μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Επιπλέον, μπορεί να επιτευχθεί εξορθολογισμός στο κόστος άντλησης κεφαλαίων καθώς και την ενίσχυση των εσόδων από οικονομίες κλίμακας στις υποστηρικτικές υποδομές και τις απαιτούμενες επενδύσεις, γεγονός που θα βελτιστοποιήσει τις διεθνείς δραστηριότητες. Ετσι, με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την υψηλή ρευστότητά του, το νέο σχήμα θα έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, πράγμα που θα του επιτρέψει την ταχύτερη απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Οικονομικά οφέλη
4 Η προτεινόμενη συγχώνευση είναι έτσι κι αλλιώς ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάταξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τόσο οι δύο τράπεζες όσο και οι υπόλοιπες στην ελληνική αγορά εκτιμούν ότι η πρόταση σηματοδοτεί τον νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και τις επιταγές της συγκυρίας της κρίσης στην οικονομία. Οπως εκτιμάται, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες που θα προκύψουν για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της ενιαίας τράπεζας.

Πηγή Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου