Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Βίζες με σταγονόμετρο

Θανάσης Αυγερινός

Εχουμε φλομώσει τους Ρώσους με υποσχέσεις για διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας, αν και ουσιαστικά βαράμε σημειωτόν από τότε που -μπράβο στο προξενείο, ειδικά της Μόσχας- πετύχαμε να εκδίδονται τουριστικές θεωρήσεις σε 48 ώρες και ανοίξαμε μερικά κέντρα βίζας. Τα χέρια μας είναι δεμένα από τη συνθήκη Σένγκεν, όσο δεν εφευρίσκουμε τρόπους να την παρακάμψουμε, όπως κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εταίροι μας.

Οι Φινλανδοί εκδίδουν αφειδώς βίζες, ακόμη και πάνω σε τρένα και πλοία, οι Ισπανοί πολυετείς σε όσους δείχνουν παλαιότερες βίζες ή έχουν ιδιοκτησία, ενώ το δικό μας ΥΠΕΞ ακόμη (συ)σκέπτεται.

Και για να μην κουράζονται με διαψεύσεις, ας μας δείξουν τα ποσοστά πολυετών και απλών θεωρήσεων, για να καταλάβει κι ο τουριστικός κόσμος τι γίνεται.

Μόνη φαεινή ιδέα, που ξεχώρισε, η περσινή εισήγηση του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα να παραταθούν οι βίζες στους πυροπαθείς Ρώσους, αλλά γιατί δεν συνεχίζουμε; Πώς θα γίνουν οι 300 χιλιάδες σημερινοί Ρώσοι τουρίστες ένα εκατομμύριο, αν δεν ανοίγουμε πόρτες;

Μήπως αν έφτιαχναν μια... Μη Κυβερνητική Οργάνωση οι Ρώσοι τουρίστες θα είχαν καλύτερη τύχη μ' αυτό το ΥΠΕΞ;



πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου