Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κόντρα Ρωσίας - Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Στα μαχαίρια βρίσκεται η Ρωσία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του φυσικού αερίου, με το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μιλά για «ληστεία» και «δήμευση περιουσίας» της Gazprom, και να προειδοποιεί ότι οι κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν την υποδομή για την ενέργεια θα πλήξουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.


Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου, γνωστοί ως το τρίτο ενεργειακό πακέτο, θα πλήξουν τελικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Σύμφωνα με αυτούς, η Ρωσία ίσως υποχρεωθεί να πουλήσει τμήμα του δικτύου των αγωγών της. Ο κ. Μπαρόζο προσπάθησε να εξομαλύνει τις διαφορές λέγοντας ότι οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλες τις χώρες, τονίζοντας ότι «θέλουμε η Ρωσία να παραμείνει ο σημαντικότερος εταίρος μας στο φυσικό αέριο».
Αέριο
Η Ε.Ε. εισάγει φυσικό αέριο αξίας 40 δισ. ευρώ ετησίως, το 40% του οποίου προέρχεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η βασική αντίρρηση της Ρωσίας όσον αφορά τους κανόνες της Ε.Ε. είναι ότι ίσως αναγκαστεί η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία, και ο μεγαλύτερος όμιλος εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόσμο, να εγκαταλείψει το μερίδιό της σε δίκτυο φυσικού αερίου της Λιθουανίας. Η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε χθες αυτή την εξάρτηση, τονίζοντας ότι η εξέγερση στη Λιβύη καθιστά τους ρωσικούς αγωγούς πιο σημαντικούς από κάθε άλλη φορά.

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου