Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Απλήρωτα τα μισά πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ούτε τα μισά από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει την τελευταία δεκαετία η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και τα οποία φτάνουν τα 314 εκατ. ευρώ, δεν έχουν εισπραχθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι τα δικαστήρια καθυστερούν τρία χρόνια να εκδικάσουν τις αιτήσεις ακύρωσης που καταθέτουν οι εταιρείες, στις οποίες έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα.

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προωθεί, έτσι, τη σύσταση ειδικού τμήματος στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Προεδρικό Διάταγμα

Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου περί ανταγωνισμού, πηγές αναφέρουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοπεύει με προεδρικό διάταγμα να συστήσει το ειδικό αυτό τμήμα στο Εφετείο, για να επιδικάζει τις αιτήσεις ακύρωσης που καταθέτουν οι εταιρείες στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο, κάνοντας άμεσα εκτελεστές ή μη τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής. Παράγοντας του δικηγορικού κλάδου αναφέρει:

«Η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων και οι εν γένει αργοί ρυθμοί απόδοσης της δικαιοσύνης αλλοιώνουν αυτή την ίδια την έννοια της δικαιοσύνης, καθώς ελλείπει το στοιχείο της αμεσότητας ικανοποίησης του εκάστοτε βλαπτόμενου έννομου συμφέροντος ή της αποκατάστασης της διαταραχθείσας εννόμου τάξεως, με όλους τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια τέτοια καθυστέρηση».

Καθυστερήσεις

Η χρονική υστέρηση στην επιδίκαση των αποφάσεων της Ε.Α. επιβεβαιώνεται από το ότι επέβαλε από το 2000 έως και το 2010 πρόστιμα ύψους 314 εκατ. ευρώ, δεν έχει δε εισπραχθεί ούτε το 40%. lΕίναι χαρακτηριστική η περίπτωση γνωστής βιομηχανίας αναψυκτικών: της επιβλήθηκε το 2000 πρόστιμο 8,6 εκατ. ευρώ, ενώ το Εφετείο Αθηνών το 2006 της επιδίκασε πρόστιμο 5,9 εκατ. ευρώ.

* Πέραν αυτών, ακόμη δεν έχει επιδικαστεί η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Εφετείο εταιρείες πετρελαιοειδών για το πρόστιμο των 50 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε το 2008.

*Στην περιβόητη υπόθεση του καρτέλ γάλακτος από τα πρόστιμα 76 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν το 2007, έχουν επιδικαστεί περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Εξαετής έρευνα

*Έξι χρόνια κράτησε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μία υπόθεση αντιδικίας μεταξύ πολυεθνικής τροφίμων και ελληνικής εταιρείας καφέ. Μολονότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάνθηκε το 2009 ότι πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ στην πολυεθνική, η υπόθεση σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα από τα ελληνικά δικαστήρια.

Παράγοντες της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισημαίνουν με έμφαση ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, χρησιμοποιούν συχνά το όπλο της ακυρωτικής αίτησης. Έτσι είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν μόνο το 20% του προστίμου που τους έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι επιλαχόντες μέσω ΑΣΕΠ

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής και την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία της, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Δεκέμβριο έχει σταλεί στον ΑΣΕΠ ο πίνακας των επιλαχόντων στο διαγωνισμό που είχε γίνει για τη στελέχωσή της. Τονίζεται ότι με την ολοκλήρωση του ελέγχου νομιμότητας των συγκεκριμένων προσώπων από το ΑΣΕΠ θα ανακοινωθούν τα ονόματα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα πιάσουν και αμέσως δουλειά.

Αναφέρεται ότι και σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργεί ο μηχανισμός της έφεσης από όσους αντιδρούν σε κάποιες προσλήψεις. Πάντως ο πίνακας των επιλαχόντων περιλαμβάνει 38 άτομα και συγκεκριμένα 15 νομικούς, 21 οικονομολόγους, 1 μεταφραστή και 1 ειδικευμένο στην πληροφορική.

πηγη:isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου